Europa

articolul anterior articolul urmator

Prizonieri armeni, eliberaţi de Azerbaidjan pentru o hartă cu minele lăsate în urmă de armata Armeniei

8
12 Jun 2021 23:03:53
Autor: Emanuel Neuman
Distrugerile cauzate de războiul din Nagorno Karabah FOTO Shutterstock
Distrugerile cauzate de războiul din Nagorno Karabah FOTO Shutterstock

Azerbaidajan a eliberat 15 prizonieri de război armeni, după ce guvernul de la Teheran a dat în schimbul acestora o hartă a poziţiilor minelor terestre din districtul Agdam, zonă revenită Azerbaidjanului în urma conflictului de anul trecut dintre cele două ţări.

Înţelegerea referitoare la schimbul de prizonieri, prima de acest fel între cele două ţări, a fost anunţată de ministerul azer de Externe, scrie Reuters.
 
În toamna lui 2020, după şase săptămâni de lupte violente, Armenia şi Azerbaidjan au semnat un acord de încetare a focului,  în urma căruia Armenia a trebuit să cedeze mai multe teritorii Azerbaidjanului, inclusiv districtul Agdam.
 
Militarii armeni ajunşi prizonieri în urma luptelor reprezintă o temă principală de interes pentru autorităţile de la Erevan. În acelaşi timp, minele terestre continuă să facă victime în regiune. Zilele trecute, doi jurnalişti şi un oficial local au fost ucişi de explozia unei mine în zona Nagorno Karabah.
 
Joi, premierul armean în exerciţiu, Nikol Paşinian, a propus liderilor de la Baku să-l dea pe fiul său, Ashot, la schimb pentru toţi prizonierii armeni deţinuţi de Azerbaidjan de la încheierea violenţelor în Nagorno-Karabah în noiembrie trecut.

Dincolo de contextul electoral, propunerea neobişnuită a lui Paşinian, citată de portalul armean Mamul.am, intervine după ce fostul preşedinte Serj Sargsyan i-a adus critici premierului interimar pentru lentoarea eforturilor de eliberare a prizonierilor armeni deţinuţi de Azerbaidjan, sugerând că altfel ar fi fost situaţia dacă printre prizonieri s-ar fi aflat şi fiul acestuia.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Utilizator Adevărul
13.06.2021, 06:21:50

Comentariu considerat abuziv.

Damian Marius
13.06.2021, 07:48:11

Guvernul de la Erevan, nu de la Teheran!:)) Evreii sunt obsedați de Teheran, iar jurnaliștii de la Adevărul au studiat geografia la Tel Aviv. Un pic de cultură generală, ce naiba și mai lăsați copiatul! P.S. Unui ”corector” pentru politică externă, ce salariu-i oferiți?

-8 (14 voturi)
Torquemada
13.06.2021, 08:41:24

Neuman Emanuel o fi pseudonimul Vioricai Dancila?Eu stiam ca a fost angajata la BNR,pe post de consilier,nu la Adevarul.

-6 (8 voturi)
imsi2 imsi2
13.06.2021, 11:07:35

Torquemada Unii ca Neumann asta si altii ca tine o criticau pe Dancila. Mai bine uitati va la cine ce va invata.

-4 (4 voturi)
Torquemada
13.06.2021, 11:28:36

Imsi,esti confuz,tata.

-5 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările