Procurorii din Bulgaria au recurs la o lege care nu a mai fost folosită de la moartea lui Stalin pentru a fila opoziţia şi protestatarii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fostul premier bulgar Boiko Borisov FOTO EPA-EFE
Fostul premier bulgar Boiko Borisov FOTO EPA-EFE

În baza unei legi care nu a mai fost folosită de la moartea lui Stalin, conversaţiile a peste 100 de protestatari şi politicieni de opoziţie care au participat la demonstraţiile din 2020 împotriva fostului prim-ministru bulgar Boiko Borisov au fost monitorizate.

Autorităţile au obţinut aprobarea de a realiza interceptările după ce au demarat o anchetă privind o posibilă „lovitură de stat” plănuită de protestatari pentru înlăturarea lui Borisov de la putere.

Informaţia a fost dezvăluită de ministrul interimar al internelor de la Sofia, Boiko Raşkov, în timpul unei audieri a comisiei parlamentare înfiinţată pentru a investiga cazul.

Cazul a fost investigat în urma unei demarări făcute de un departament al parchetului bulgar care, de obicei, anchetează doar infracţiuni grave, astfel că protestatarii au fost supravegheaţi de serviciile secrete de la Sofia.

Anteriorul caz de „lovitură de stat” instrumentat de parchetul bulgar datează din 1953, investigaţia fiind demarată după moartea liderului sovietic Iosif Stalin.

Maia Manolova, lidera grupului parlamentar „Ridică-te Bulgaria”, a anunţat miercuri că întregul sediu al partidului ei, inclusiv secretarele, a fost monitorizat în vara lui 2020 după ce membrii formaţiunii au participat la protestele împotriva lui Borisov şi a fostului procuror general, Ivan Gheşev, scrie Hotnews.

Parchetul bulgar a declarat că monitorizarea a fost făcută în baza legii şi cu aprobare de la instanţă. 

Fostul procuror general Ivan Gheşev şi-a dat demisia după ce a fost acuzat că parchetul bulgar a realizat numeroase interceptări în favoarea fostului partid de guvernământ GERB, formaţiunea condusă de Boiko Borisov.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite