Propagandă marca Sputnik: Polonia e o barieră în dezvoltarea Ucrainei. Cetăţenii ucraineni sunt exploataţi precum sclavii

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Captura foto propaganda Sputnik

După o postare pe contul de Facebook a fostului prim-ministru ucrainean, Iulia Timoşenko cu privire la situaţia economică a ucrainenilor, site-ul rus de ştiri Sputnik (cu domeniul în Polonia: sputnik.pl) a realizat un articol prin care vrea să inducă ideea că situaţia economică grea din Ucraina este cauzată de Polonia.

Analiză realizată de Tudor Cîrligeanu*

Titlul articolului este destul de sugestiv: „Ucraina nu poate evolua din cauza Poloniei“.

Dar cum şi de unde au tras cei de la Sputnik această concluzie? Aceştia s-au folosit de anumite pasaje dintr-o postare a fostului premier Iulia Timoşenko (şi candidata la preşedinţia Ucrainei cu cele mai mari şanse în sondaje deocamdată) pentru a denatura adevărul. Practic, au folosit cuvintele ei pentru a spune altceva faţă de ce a declarat cu adevărat fostul premier.

Timoşenko a început postarea prin a spune că cetăţenii ucraineni care lucrează în Polonia au trimis în ţara de origine aproximativ 800 de milioane de dolari în trei luni. Tot ea declară că aceşti bani trimişi veniţi din Polonia îi ajută pe cei care au rămas în Ucraina să supravieţuiască.

Nimic defăimător până aici la adresa Poloniei sau la adresa propriilor cetăţeni. Din contră, Iula Timoşenko îi consideră că pe ucrainenii care trimit bani din Polonia, „factorul economic“ ce le asigură supravieţuirea celor rămaşi în Ucraina.

Captura foto Iulia Timosenko

Totuşi, de ce s-au agăţat cei de la Sputnik pentru a putea realiza dezinformarea? În al treilea paragraf, Timoşenko a declarat că: „Între timp, în satele ucrainene, acum a început să ia mere de la parcele grădină şi grădini. Preţul este fenomenal: 30-40 de cenţi pe kilogram. Sclavii din Egiptul Antic, la vremea lui Tutankhamun, aveau câştiguri mai mari“.

Cu referire la acest paragraf începe şi articolul celor de la Sputnik care atribuie următoarele vorbe lui Timoşenko: „autorităţile ucrainene îşi bat joc de cetăţeni“, vorbe care nu se regăsesc şi în postarea ei. Practic, cei de la Sputnik au interpretat cum au vrut ei ceea ce a declarat fostul prim-ministru ucrainean pentru a realiza un scenariu care prezintă viaţa extrem de dificilă a cetăţenilor ucraieni

Tot în cadrul acelui articol apare un paragraf care de fapt este realizat din diferite propoziţii din postarea Iuliei Timoşenko de pe Facebook din care se deduce faptul că cei apţi de muncă din Ucraina pleacă din propria ţară pentru un trai mai bun în state străine (cu referire în special la Polonia).

Captura foto Sputnik

Cei de la Sputnik au trunchiat anumite paragrafe din postarea lui Timoşenko şi le-au îmbinat în aşa fel încât să rezulte că acei 800 de milioane de dolari (veniţi bineînţeles din Polonia) sunt trimişi de forţa de muncă care ar putea lucra în Ucraina fără să crească economia altor state. Ei nuanţează în aşa fel cele spuse de Iulia Timoşenko în postarea de pe Facebook să sune precum că e necesar a găsi soluţii pentru a ieşi din această „situaţie“ în care ucrainenii se duc să lucreze în străinătate.

La o analiză atentă între ce a spus Timoşenko în postarea ei pe Facebook şi ce a relatat Sputnik utilizându-se de declaraţia acesteia, vedem clar că în articol îi sunt întoarse vorbele fostului prim-ministru pentru a pune Polonia în poziţia unui stat malefic care îi atrage pe cetăţenii din Ucraina să îşi părăsească ţara pentru salarii mari şi un trai mai bun faţă de ţara de origine, utilizându-se de argumentul banilor trimişi din Polonia care le oferă supravieţuirea celor are au decis să nu plece din ţară.

Într-adevăr, Timoşenko a declarat că trebuie luate măsuri pentru ca cetăţenţii din Ucraina să nu mai părăsească ţara, dar într-o manieră pozitivă, pentru îmbunăţăţirea condiţiilor de trai în această ţară nu pentru a face bani altor state.

Manipularea prin apel la „expertiză neutră“

Pe lângă faptul că s-au folosit de vorbele lui Timoşenko pentru a propaga un mesaj fals, cei de la Spuntik au apelat în cadrul articolul cu pricina la o strategie de manipulare veche şi deja clasică, respectiv la declaraţia unui expert, pe numele lui Andrii Zolotarev (directorul Centrului Analitic Ucrainean).

Andrii Zolotarev (Sursă foto: lyberti.com)

Andrii Zolotarev

Acesta susţine că din cauza costurilor ridicare de trai, a pensiilor şi salariilor mici în raport cu taxele şi impozitele îi plasează pe cei care locuiesc în Ucraina la limita supravieţuirii. Acesta susţine declaraţia lui Timoşenko cu privire la probleme sociale din Ucraina.

În articolul de pe Spuntik este menţionat că declaraţia dată Andrii Zolotarev (Andriej Zołotariew) ar fi fost relatată strict pentru această publicaţie.

Captura foto Sputnik

Este greu de determinat din motive obiective dacă acestă declaraţie a lui Andrii Zolotarev chiar a fost pentru publicaţia Sputnik sau, la fel precum în cazul lui Timoşenko, au fost preluate şi manipulate diverse declaraţii pentru a denatura adevărul.

Acest Andrii Zolotarev nu se află la prima declaraţie de acest gen, menţionând de mai multe ori despre situaţia dificilă în care se află Ucraina şi care îi determină pe cetăţenii acestei ţări să se orienteze către alte state. Oricum situaţia cu privire la migraţia ucrainenilor în Polonia este reală, deci nu poate fi vorba de o înscenare cu privire la acest fenomen.

Care au fost motivaţiile?

Revenind la articolul celor de la Sputnik cu privire la faptul că „Ucraina nu se poate dezvolta din cauza Poloniei“, trebuie determinate care sunt motivele pentru care a fost scris un astfel de material.

În primul rând, câteva cuvinte despre acest site, ca să ştim de unde plecăm. Deşi acest articol a apărut în ediţia poloneză a site-ului Sputnik (pl.sputnik.com), la o căutare mai atentă pe internet observăm că de fapt, IP-ul şi adresa publicaţiei se află în... Moscova.

IP Sputnik

Un articol scris de ruşi, pe un site de propagandă, despre Ucraina, scris pentru polonezi. Oare ce doresc ruşii printr-un asemenea articol? În primul rând, doresc să creeze tensiuni între Ucraina şi Polonia, foste state din lagărul comunist, dar dintre care ultima este acum membră UE şi NATO. Statul membru NATO şi UE este portretizat ca statul care persecută şi oprimă cetăţenii celuilalt stat.

Tensiunile pot apărea prin faptul că articolul induce ideea că Polonia „ar fura“ forţa de muncă care ar putea aduce prosperitate Ucrainei. În oglindă, poate fi indusă ideea că cei din Ucraina vin să ia locurile de muncă polonezilor. De asemenea, trunchierea mesajelor lui Timoşenko şi insinuarea faptului că ucrainenii duc o viaţă extrem de grea în ţara lor (cu referire la ideea că sclavii Egiptului erau mai bine plătiţi) pot conduce la nişte dispute/tensiuni interne în Ucraina, mai ales în preajma alegerilor prezidenţiale, scenariu extrem de favorabil Federaţiei Ruse mai ales în contextul conflictelor actuale din Donbas şi Marea Azov.

Nu ultima lovitură de ciocan distruge piatra

Este evident imposibil ca doar de la un articol precum al celor de la Sputnik să apară conflicte militare, etnice, economice între cele două state având în vedere că Polonia are un număr mare consulate în Ucraina şi că există o înţelegere de liberalizare a trecerii frontierei între regiunile de graniţă dintre statele în cauză. Plus că este în interesul Ucrainei să nu fie în conflict cu o ţară membră UE, respectiv NATO.

Dar Rusia ştie că manipularea este o chestiune de durată lungă şi că persistenţa în proiect e esenţială. De aceea perseverează. Nu ultima lovitură de ciocan distruge piatra, ci lovitura anterioară. De aceea loviturile manipulării trebuie aplicate sistematic, consecvent, căci undeva se vor acumula efectele lor.

De aceea, astfel de încercări de dezinformare, mai ales prin utilizarea declaraţiilor unor lideri politici precum Iulia Timoşenko trebuie combătute pentru a preveni şi educa publicul ţintă, în cazul nostru persoane din diferite categorii socio-economice, dar de obicei cu nivel mediu de educaţie ce pot fi supuse uşor dezinformării.

Trolii sunt permanent prezenţi

Pe final vreau să pun în evidenţă câteva din comentariile celor care au citit articolul de pe Sputnik:

În rubrica de comentarii a articolului cu pricina, găsim un anume „keram“ care susţine că „A trăi pe «cheltuiala altcuiva» este întotdeauna costisitoare şi fără viitor“, cu referire cel mai probabil la banii trimişi de către ucrainenii din Polonia rudelor rămase în ţară. Probabil pe el în deranjează cei 800 de milioane de dolari trimişi de compatrioţii lui (dacă e cazul) în ţară.

Trol rus

Un comentariu pe Facebook de această dată susţine printr-o întrebare (de baraj), respectiv dacă ucrainenii ar recâştiga cele trei regiuni poloneze (Przemyśl, Chełm şi Cracovia), aceştia s-ar putea pune pe picioare? Acest comentariu duce clar cu gândul la un eventual conflict pentru cele trei regiuni între cele două ţări.

Trol rus

Comentariul este venit, bineînţeles, din partea unui „utilizator“ Facebook care nu-şi asumă nicio identitate şi care distribuie la greu pe pagina lui articole propagandiste. Ce coincidenţă...

Pe lângă astfel de comentarii le mai adăugăm şi pe cele care menţionează că „Nu vrem ucraineni!“ spuse tot de indivizi ciudaţi care au conturi deloc credibile.

Trol rus

Un ultim comentariu extrem de interesant vine tot de la un „utilizator“ (pe care l-am mai văzut dând comentarii de genul şi la alte articole scrise de Sputnik) a cărui pagină de Facebook este plină de tot felul de articole dubioase şi care susţine că „cea mai mare dezvoltare economică a regiunii ucrainene a avut loc în timpul Rusiei ţariste şi al URSS“. Un adevărat „nostalgic“ după vremurile umbrite de Cortina de Fier.

*Tudor Cîrligeanu este student la Masterul de Studii de Securitate al Universităţii din Bucureşti şi participant la programul de Internship al LARICS.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite