Europa

articolul anterior articolul urmator

Prostime, iată votul tău!

95
18 Mar 2019 11:06:55
Traian Ungureanu
FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Dacă decenţa stăruitoare, romantismul înflăcărat sau alte infirmităţi sufleteşti vă obligă să credeţi în existenţa democraţiei, e bine să vă strîngeţi toţi trei-patru la un loc şi să căutaţi altă planetă. Acasă, în UE, aşa ceva nu mai există. Acolo unde lumina, odată, democraţia, se joacă, acum, o farsă cu implanturi creţe şi măşti solemne.

Dezastrul s-a produs în Marea Britanie: alegătorii au votat să scoată ţara din UE, iar clasa conducătoare, deşteaptă şi democrată, a votat să respingă votul.

Într-adevăr, revoluţia a avut loc. Reprezentanţii aleşi ai poporului s-au răsculat şi au deposedat de putere inamicul. De data asta, nu o stăpînire opresivă ci poporul. Elitele au lepădat jugul care le ţinea sub robia răspunderii democratice. Revoluţia e contra-revoluţie.

Siliconul s-a topit, măştile au căzut şi în faţa publicului a apărut un grup infracţional perfid organizat, cu principiile în vine, la lucru, într-un atelier de falsificat democraţia. Povestea acestei înşelătorii globale are un contur labirintic aproape imposibil de urmărit.

În aparenţă, Marea Britanie şi Uniunea Europeană au început negocieri pentru a aplica decizia alegătorilor. Fals. La masă nu s-au aşezat doi jucători ci un jucător şi delegaţii lui pozînd în adversar. Deoparte, UE - de cealaltă parte, clasa conducătoare britanică, alcătuită pe trei sferturi din susţinători mascaţi sau făţişi ai UE. Pînă şi prim-ministrul, însărcinat cu punerea în aplicare a votului care a decis desprinderea de UE, e un fost susţinător declarat al UE. Altfel spus, negocierile au fost şi sînt duse de UE, în interiorul UE, pentru a ţine Marea Britanie agăţată de UE. Această înscenare schizoidă ţese, de doi ani, un roman procedural de perversitate iezuit-teleormăneană.

Astfel, guvernul britanic şi UE au ajuns la un acord de despărţire care prevede că părţile nu se despart. Acordul a fost trimis în Parlamentul brtianic unde a fost respins - nu o dată, ci de două ori - de alianţa celor ce sînt împotrivă şi a celor ce cred că înşelăciunea nu merge destul de departe. Apoi, parlamentarii au anulat prin vot varianta în care Marea Britanie poate pleca din UE, pur şi simplu, fără un acord. Apoi, Speaker-ul Parlamentului a refuzat să pună pe ordinea de zi o propunere care interzice organizarea unui al doilea referendum care ar anula rezultatele primului. Pe parcurs, prim-ministrul a votat împotriva propriei moţiuni, Miniştrii au votat împotriva prim-ministrului, crezînd că ajută guvernul, iar guvernul a rămas cu intenţia de a aduce a treia oară în Parlament un acord respins de două ori de Parlament. După încă un tur de inovaţii, parlamentarii au votat amînarea despărţirii de UE, cu nu se ştie cît, în aşteptarea unui acord mai bun care ar putea fi acelaşi acord prin care Marea Britanie iese din UE fără să se despartă de UE.

Povestea acestei înşelătorii globale are un contur labirintic aproape imposibil de urmărit.

În tot acest timp, UE, care a înlesnit unsuros haosul şi a livrat minuţios ceaţa, a mimat exasperarea negociatorului onest, întrebînd fără încetare: pentru Dumnezeu, de ce nu vă puneţi de acord?

Nimeni nu e obligat să îşi piardă minţile şi caracterul urmărind detaliile  acestei orgii înţesate de titani europeni. Dincolo de amănuntele scabroase, înţelesul dezmăţului e clar.

Prima concluzie spune că, în sistemul pe care UE continuă să îl numească democraţie, a respecta votul popular a devenit o cedare inadmisibilă în faţa gloatei. O utopie interzisă. 

Imediat după referendumul din 2016, votul proştilor britanici reuniţi a fost declarat, în presă, în lumea politică, artistică, universitară şi corporatistă, o eroare şi o oroare. În următorii doi ani, toţi merkelii, macronii, junkerii, timmermanşii, tuskii, verhovştazii şi prietenii lor britanici au luat problema în lucru. Votul popular a fost legănat, descîntat, ambalat, narcotizat, machiat şi rebotezat. La sfîrşit, autorii operaţiei au prezentat publicului o păpuşă desfigurată pe care au tatuat cuvintele: Prostime, iată votul tău! 

De aici, a doua concluzie: adversarul cel mai puternic al democraţiei occidentale nu e de găsit între suspecţii desemnaţi oficial. Adversarul e înăuntru şi face pe gardianul libertăţii. Pericolul mortal nu e nici populismul, nici rasismul, nici homofobia şi nici una din obsesiile instalate propagandistic în opinia publică. Pericolul e dispreţul total şi neîmpăcat al liderilor politici pentru cei ce i-au ales. Pentru omul de rând. Pentru drepturile, judecata şi deciziile lui.

Clasa dominantă occidentală detestă democraţia şi a pornit asaltul care va întrona ideologia castei infailibile. De obicei, un asemenea efort concertat se cheamă conspiraţie. Să nu ne lăsăm, însă, deranjaţi de detalii minore. Noi trebuie să credem, cu sîrg şi creier spălat, în singura conspiraţie posibilă: înfricoşata uneltite a netrebnicului Trump vîndut ruşilor. Aşa ne-au spus apărătorii democraţiei şi asta trebuie să credem.

Trăim un scenariu de asfixie garantată. Totul e pus la punct, cu o acurateţe care include pînă şi simbolistica suprimării. Democraţia occidentală moare acolo unde s-a născut: în Marea Britanie.

Spre nenorocul şi ruina viitoare a castei conducătoare, povestea nu se va termina cu această fraudă asudată. Inevitabil, insulta va fi urmată de replica umiliţilor. Vom avea ocazia deprimantă de a asista la agonia democraţiei - o lungă perioadă de turbulenţe, blesteme elitare şi răfuieli populare. Tot ce a fost, pînă acum, cu adevărat de dreapta sau populist va migra magnetic spre radicalism. Democraţia occidentală va fi procustată de două extreme incompatibile.

Democraţia occidentală moare acolo unde s-a născut: în Marea Britanie.

Discreditarea democraţiei sub pretext democratic e o specialitate  occidentală dar asta nu exclude competenţele româneşti. Mimetismul  UE a înlocuit, în politica românească, orice urmă de judecată şi susţine o demagogie renăscută în toate taberele politice şi civile. Toată lumea se ascunde în spatele euro-paravanului şi recită, de acolo, texte pe tema „sîntem europeni“ sau „nu vrem afară din Europa“. Singura deosebire e că unii îşi acoperă, astfel, delictele iar ceilalţi alinierea cool la ceva bogat în recompense morale şi salturi de carieră. Nici unii, nici ceilalţi nu au mintea la realitatea românească de care ar trebui să se ocupe politica românească.

Şi totuşi, un pic de respect! Ce s-a surpat în occident cu atîta chin scriptural se face, la noi, dintr-un condei vioi şi nesimţit. Aşa de pildă, logodna care leagă, spre binele nostru european, PNL de cărturarul tv Rareş Bogdan.

Faimoasa tîmpenie care era să îl ungă candidat pe Marian Munteanu nu a fost de ajuns. PNL a decis să dea cu capul listei de pereţi, la europarlamentare.

Desigur, Rareş Bogdan în costum cu batistă nu e Marian Munteanu în cămaşă verde. În schimb, e fostul căpitan al campaniei USL în 2012. Şi fostul parlamentar potenţial USL. Şi fostul candidat suprimat la şefia TVR, tot din partea USL. De unde şi spaţiul pentru voievodala declaraţie de război a viitorului reper etic european: „Mă voi lupta pentru ca România să nu fie acaparată complet de tentaculele PSD-ALDE-UDMR!“. Sau cu minunata zicere a lui Ludovic Orban: „Un adevărat campion al luptei împotriva minciunii!“

Dacă decenţa stăruitoare, romantismul înflăcărat sau alte infirmităţi sufleteşti vă împiedică să respectaţi personajele de mai sus, aveţi trei alternative. Socialiştii anti-proprietate din USR. Socialiştii grăjdăreşti din PSD. Sau planeta care vă aşteaptă.

Prostime, iată votul tău!

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

95 Comentarii

geek-a-contra
18.03.2019, 11:15:52

conform principiilor democratice fiecare om are dreptul la o opinie. inclusiv t.r.u., si dreptul de o expune public. in cazul de fata opinia este ca uk ar trebui sa paraseasca eu, fiindca asa a decis poporul care asa a simtit el in urina ca este mai bine. dar numai in urina fiindca realitatea demonstrat ca acelasi popor habar nu avea ce inplicatii are decizia lui. booon... acu' presupunind ca uk paraseste ue, va fi mai bine sau mai rau? fiindca aici apare problema: tru-tru zice ca vointa poporului este sfinta. si ponoasele la fel?

+4 (18 voturi)
geek-a-contra
18.03.2019, 11:25:17

p.s. prin anii '930 un alt popor cit se poate de civilizat a votat democratic si majoritar accesiunea la putere a unui oarecare adolf, si acelasi popor a sustinut plin de mindrie nationala atacarea poloniei, uk, sua, olanda, danemarca, belgia, franta, urss, norvegia, etc.... in general... unde se termina puterea poporului si incepe responsabilitatea celor alesi sa conduca si sa ia deciziiile?

+8 (20 voturi)
vasile turcu
18.03.2019, 12:16:39

Puțină școală nu-ți strică. În acest caz este vorba de ”democrație”. Dacă știi să citești, vei consulta DEX-ul și sunt sigur că vei renunța să te bagi ca musca în lapte.

-5 (17 voturi)
Lucifer
18.03.2019, 12:06:23

De data asta, autorul vrea să spună prea multe într-un singur text. Prima parte este corectă, în definitiv CE vrea Parlamentul UK? Respectă sau nu rezultatul referendumului popular? Dar de aici până la a concluziona că "Democraţia s-a născut şi a murit în UK" este cale lungă. Rămâne totuşi aserţiunea, pe care o consider corectă, cum că ELITELE POLITICE din STATELE foarte DEMOCRATICE s-au constituit într-o CASTĂ superioară deasupra "prostimii", pentru care poporul a devenit o povară. Dar despre insuficienţa democraţiei clasice în condiţiile globalismului am tot vorbit şi vom mai vorbi. În final, TRU devine răutăcios, probabil nemulţumit că nu va mai prinde un loc pe lista de europarlamentare a mult hulitei Europei, dar altminteri foarte atrăăgătoare pecuniar. Fiindcă, nu-i aşa?, cânţi mai bine contra Europei cu banii în buzunar de la...Europa. Aşa că bietul Rareş Bogdan este de criticat. Că aşa este între jurnalişti...mai ales când este vorba de un post gras prin odioasa democraţie europeană....

+6 (14 voturi)
Cristian saileanu
18.03.2019, 12:21:27

Dle Unteanu, esti un scriitor subtil, elegant, plin de sarcasm... De departe cel mai bun ziarist din ce citesc eu in paginile ziarelor romanesti... Sa ne traiesti!

-3 (19 voturi)

Vezi toate comentariile (95)

Modifică Setările