Europa

articolul anterior articolul urmator

FOTO Protest faţă de un marş neonazist în Germania

5
19 Aug 2017 19:36:11
Autor: News.ro
FOTO EPA
FOTO EPA

Activişti antifascişti s-au strâns, sâmbătă, într-o suburbie a Berlinului, Spandau, pentru a protesta faţă de o manifestaţie a aproximativ 250 de simpatizanţi ai nazismului, care au comemorat 30 de ani de la moartea lui Rudolf Hess, fost aliat al lui Hitler, relatează Reuters.

Neonaziştii au planificat un marş de la gara din oraş până la fosta închisoare Spandau, unde Hess a ispăşit pedeapsa cu închisoare pe viaţă, decisă de tribunalul pentru crime de război de la Nuremberg.

Activişti de extremă-dreapta au fluturat bannere pe care scris „Nu regret nimic“ şi au fluturat un steag al celui de-Al Treilea Reich, sub privirile a aproximativ 1.000 de ofiţeri de poliţie.

Neonaziştii comemorează, anual, sinuciderea în închisoare, în 1987, a fostului adjunct al lui Hitler. Anul acesta, însă, evenimentul a atras mai multă atenţie, după violenţele de la Charlottesville, de săptămâna trecută.

Numeroşi manifestanţi antifascism au cerut interzicerea procesiunii din Germania. „Este îngrozitor că, în anul anul 2017, naziştii pot merge deschis în stradă pentru acest adjunct al lui Hitler“, a spus unul dintre manifestanţi, Gerhard Sattler. „Este imposibil. Întreaga societate germană trebuie să se ridice împotriva acestui lucru“, a adăugat el.

Crimele din timpul războiului sunt o chestiune foarte sensibilă în Germania, unde simbolurile regimului nazist sunt interzise şi unde educaţia în legătură cu pericolele totalitarismului şi politice rasiste sunt de bază în programa şcolară.

Senatorul Berlinului pentru Afaceri Interne a insistat, însă, că interzicerea procesiunii ar contraveni libertăţilor politice din democraţie. „Aş fi fost încântat de o interdicţie“, a spus oficialul, Andreas Geisel. „Însă ne-am uitat foarte îndeaproape la chestiune şi am conchis că, din nefericire, nemernicii beneficiază de asemenea de libertăţi democratice“, a adăugat el.

Hess, care era ultimul criminal de război de la Spandau când a murit, la vârsta de 93 de ani, a fost numit adjunctul lui Hitler când naziştii au ajuns la putere, în 1933. El a rămas în funcţie până în 1941, când a plecat în Marea Britanie, crezând că Hitler vrea ca el să negocieze pacea între cele două părţi aflate în război.

El şi-a petrecut restul războiului în Marea Britanie, înainte de a fi condamnat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

Un nimeni
19.08.2017, 20:04:39

"""Activişti neonazişti s-au strâns, sâmbătă, într-o suburbia a Berlinului, Spandau, pentru a protesta faţă de o manifestaţie a aproximativ 250 de neonazişti""" Poftim?

+2 (2 voturi)
Patriot Iuli
19.08.2017, 22:09:43

Care a fost greseala lui Hitler? Sa se extinga pe 3 fronturi? Africa, Anglia si Rusia? Germania a reusit sa ne cucereasca economic in prezent cu €, ceea ce nu a reusit in ww2 cu armele. Ce se naste din pisica soareci mananca, asa cum nu o sa crestinizam musulmanii, nici pe germani nu o sa ii scoatem din obsesia de rasa ariana. Este doar o chestiune de timp pana cei mai puternici or sa supravietuiasca!

Utilizator Adevărul
19.08.2017, 20:27:30

Comentariu considerat abuziv.

freeson freeson4
19.08.2017, 20:50:13

Halal glorie, cum ar spune un cecen care a primit de la tatăl lui, veteran al celui de al doilea război mondial, un set complet de ceasuri de mână pentru ambele antebrațe și o duzină de frați și de surori din flori, născuți cu toții în Germania în primul an de după V-day.

+1 (1 vot)
Michiu Stefan
19.08.2017, 21:58:38

Exista varianta -credibila, iar membrii familiei lui Rudolf Hess o sustin cu fermitate-ca ultimul gardian, american, satul sa pazeasca un singur detinut, l-ar fi "ajutat" pe Hess sa se sinucida. Nu a participat la crimele nazismului impotriva natiunilor Europei, impotriva umanitatii, dar desi a aflat despre acestea, a ramas cu credinta intacta fata de Adolf Hitler.Lui i se datoreaza expresia "Am avut privilegiul sa lucrez pentru multi ani ai vietii mele sub conducerea celui mai mare fiu pe care natiunea mea l-a produs in mileniile sale de istorie!".Frumoasa expresie, dar "andrisantul" nu o merita, chiar din contra-a nenorocit propriul popor pentru multa vreme.

-2 (2 voturi)
Modifică Setările