Protest la foc continuu în centrul Chişinăului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Manifestanţii anti-guvernamentali din Republica Moldova şi-au permanentizat protestul: peste 200 de cetăţeni şi-au petrecut noaptea în Piaţa Marii Adunări Naţionale într-un orăşel alcătuit din 50 de corturi. Protestul a continuat în cursul zilei de ieri reunind circa 1000 de persoane, însă nu a fost îndeplinită principala revendicare, respectiv o întâlnire cu conducătorii ţării.

Cererile protestatarilor au rămas aceleaşi: demisia preşedintelui, a Guvernului şi a Parlamentului, organizarea de alegeri anticipate. Nu s-a ajuns la o concluzie pentru organizarea unei întâlniri a reprezentanţilor protestului cu preşedintele Nicolae Timofti, premierul Valeriu Streleţ şi preşedintele Parlamentului Andrian Candu. Oficialii susţin că protestatarii nu doresc în realitate să se întâlnească cu ei, în vreme ce reprezentanţii pieţei susţin că aceştia ar trebui să vină la locul protestului să discute direct cu protestatarii.

Conflict lipsă

Întregul spectru politic de la Chişinău este de acord cu revendicările protestatarilor care cer răsturnarea actualei clase politice din Republica Moldova. Politicieni din principalele partide se declară a fi în asentimentul solicitărilor făcute de protestatari şi sunt de acord cu revendicările acestora.

Democratul Sergiu Sîrbu a salutat desfăşurarea paşnică a evenimentului şi spune că datoria conducerii statului este să respecte sugestiile şi revendicările poporului. „Noi suntem îngrijoraţi de problemele societăţii şi ne dorim o soluţionare rapidă. Este important ca aceste revendicări să fie adevărate, iar în spatele lor să nu se ascundă interesul de a destabiliza ituaţia din ţară”, a declarat Sîrbu.

Secretarul general al Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Artur Reşetnicov, spune că revendicările anunţate de către protestatari nu sunt noi şi că de fapt comuniştii cer aceleaşi lucruri de mult timp. „Noi, comuniştii spuneam încă cu cinci ani în urmă că statul este capturat, că preşedintele este ales într-o modalitate ilegală şi nu reprezintă poporul”, susţine Reşetnicov. Acesta afirmă că fiecare cetăţean are dreptul să-şi expună părerea într-o formă paşnică, iar datoria clasei politice este să soluţioneze problemele societăţii.

Oamenii au dreptul să protesteze

Lilian Carp, membru al Partidului Liberal priveşte ca pe o normalitate protestul organizat de Platforma Civică „Demnitate şi Adevăr”. „Debandada din sectorul bancar nu avea cum să nu scoată lumea în stradă. Oamenii îşi expun durerea pe care au adunat-o atâta timp”, spune liberalul.

Socialistul Bogdan Ţârdea consideră că protestele organizate de platforma „DA” sunt susţinute de Occident. „Ambasadorii SUA, Germaniei, Austriei fie direct, fie indirect s-au arătat îngrijoraţi de corupţia existentă şi au spus că protestul este un drept, dacă nu şi o obligaţie. Monica Macovei a declarat direct că oamenii trebuie să protesteze. Toate astea mă fac să cred că evenimentele desfăşurate în aceste zile sunt inspirate de Occidentul care vrea să pună presiune pe anumiţi oligarhi pentru a se produce cât mai rapid depolitizarea Procuraturii Generale şi a altor instituţii”, afirmă Bogdan Ţârdea.

Deputatul PLDM Valeriu Ghileţchi a salutat protestul paşnic din piaţă ca o dovadă a democraţiei şi libertăţii. „Sper doar să nu deraieze evenimentele. Este important ca dialogul, raţiunea şi buna înţelegere să prevaleze”, afirmă liberal-democratul. Ghileţchi regretă faptul că protestatarii nu s-au întâlnit cu guvernanţii.

Legalitatea protestului, sub semnul întrebării

Numărul corturilor instalate în centrul Chişinăului a ajuns la aproape 100 în a doua zi a protestului, fiind făcute mai multe colecte pentru întreţinerea protestatarilor care au ales să rămână permanent în Piaţa Marii Adunări Naţionale. Ieri a fost înregistrat un incident: protestatarii au reclamat la poliţie prezenţa în rândurile lor a unui tânăr aflat sub influenţa drogurilor care a fost reţinut de poliţiei.

Au apărut primele discuţii legate de legalitatea protestului, deoarece la sfârşitul acestei săptămâni era programat în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău un eveniment organizat de Ministerul Afacerilor Interne.

Primarul Dorin Chirtoacă a declarat că legea cu privire la întruniri este permisivă şi chiar dacă nu a fost depusă o notificare, orice persoană se poate afla oricând şi în orice loc a municipiului Chişinău. O problemă ar putea apărea dacă există o notificare depusă de alte persoane şi manifestanţii nu pleacă din PMAN, pentru că apare o contradicţie de ordin juridic şi atunci urmează să se pronunţe instanţa.

Trei jurnalişti ruşi, interdicţie pe teritoriul Moldovei

Trei jurnalişti ruşi de la postul de televiziune pro-Kremlin LifeNews au fost reţinuţi, duminică, 6 septembrie, pe Aeroportul Internaţional Chişinău, aceştia primind interdicţia de a intra pe teritoriul Republicii Moldova. Echipa de filmare intenţiona să mediatizeze protestele din Republica Moldova.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite