Protest masiv duminică la Bruxelles: Manifestanţii au spart geamurile sediului Serviciului Extern al UE. 70 de persoane au fost arestate | FOTO VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Profimedia
FOTO Profimedia

Protestul de la Bruxelles împotriva restricţiilor privind coronavirusul au degenerat duminică în violenţe. Protestatarii au vandalizat birourile Serviciului European de Acţiune Externă(SEAE), braţul diplomatic al UE, iar poliţia a ripostat cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă, relatează Politico. Au fost realizate zeci de arestări.

GALERIE FOTO

În ceea ce a fost una dintre cele mai mari demonstraţii împotriva măsurilor COVID-19 din capitala belgiană, aproximativ 50.000 de persoane au ieşit în stradă. Organizatorii, între care World Wide Demonstration for Freedom şi Europeans United for Freedom, au invitat manifestanţi din alte ţări europene să participe la demonstraţia de duminică, unde au fost văzute steaguri olandeze, poloneze, franceze, dar şi româneşti, a relatat AFP, preluată de Agerpres.

Poliţia a folosit gaze lacrimogene şi tunuri cu apă pentru a elibera parcul Cinquantenaire din apropierea instituţiilor UE, după ce grupuri de protestatari au aruncat cu obiecte în poliţişti şi i-au atacat. Imagini filmate în direct arată protestatari aruncând garduri metalice şi un coş de gunoi în flăcări către poliţiştii aflaţi în apropierea lor la intrarea unei staţii de metrou. 

Protestatarii au atacat sediul Serviciului European de Acţiune Externă(SEAE)

În violenţele care au izbucnit duminică, manifestanţi cu cagule şi mascaţi au spart geamuri ale birourilor Serviciului de Acţiune Externă al Uniunii Europene, principalul organism diplomatic al acesteia. „Intrarea laterală a fost vandalizată", a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei, adăugând că nimeni nu a fost în pericol.

 Josep Borrell a postat pe Twitter o fotografie a unui geam spart şi a mulţumit poliţiei pentru intervenţie. „Condamn cu fermitate distrugerile şi violenţele fără sens de la manifestaţia de astăzi de la Bruxelles”, a scris el.

70 de persoane au fost arestate în urma protestului

Poliţia a declarat duminică seară că trei ofiţeri şi 12 protestatari au fost duşi la spital, dar niciunul cu răni care să-i pună viaţa în pericol. Aproximativ 70 de persoane au fost reţinute, au declarat autorităţile, potrivit Politico.

Purtătorul de cuvânt al poliţiei a declarat că situaţia din jurul clădirii SEAE s-a calmat în jurul orei 17:30. Potrivit purtătorului de cuvânt, şase persoane au fost arestate înainte de începerea protestului, iar alte persoane au fost reţinute ulterior.

Poliţia a declarat că a început să evacueze protestatarii de pe străzi în jurul orei 16.30, spunând că cei care vor refuza să plece vor fi arestaţi. În jurul orei locale 20.00, manifestaţia şi revoltaţii păreau să fi fost evacuaţi.

Este al cincilea protest în decurs de două luni în capitala belgiană. Ce vor manifestanţii

Protestatarii organizează demonstraţii împotriva restricţiilor privind coronavirusul în mod regulat în capitala belgiană încă de anul trecut, dar mitingul de duminică a marcat o creştere majoră a participării, comparativ cu cei aproximativ 5.000 de protestatari estimaţi la începutul acestei luni, şi mai mult decât cei aproximativ 35.000 de oameni care au participat la un protest din noiembrie anul trecut, care a devenit, de asemenea, violent.

„Nu suntem împotriva măsurilor anti-COVID ca atare. Suntem în principal împotriva modului nedemocratic în care sunt create. (…) Dezbaterea deschisă este cel mai bun vaccin împotriva unei societăţi bolnave de polarizare”, a declarat preşedintele organizaţiei Europeans United for Freedom, Tom Meert, pentru VRT.

„Principala noastră cerere este ca măsurile de urgenţă să fie introduse într-un mod democratic şi echilibrat. "Nu negăm că există boli. Argumentele noastre ar fi aceleaşi în cazul unui dezastru natural sau al oricărei alte crize: politicile unei ţări trebuie să fie deliberate şi să se bazeze pe principiile statului de drept democratic", a scris Tom Meert pe site-ul grupului.

Protestul din acest weekend a avut loc în contextul în care guvernul a anunţat miercuri generalizarea purtării măştii sanitare şi doreşte să introducă obligativitatea telemuncii acolo unde este posibilă, în vederea limitării răspândirii coronavirusului.

Autorităţile belgiene au anunţat că în săptămâna 13 – 19 ianuarie, au fost înregistrate în medie 40.235 de noi cazuri zilnice de COVID-19. În aceeaşi perioadă, au fost efectuate în medie 97.573 de teste de coronavirus în fiecare zi, dintre care 41,16% au avut rezultate pozitive, potrivit VRT.be.

Belgia se confruntă şi cu o creştere îngrijorătoare a spitalizărilor. În săptămâna din 15 – 21 ianuarie, în medie, 272 de pacienţi cu COVID-19 au fost internaţi în fiecare zi, cu 43% mai mult decât în săptămâna precedentă.

Până la 19 ianuarie, 77% din populaţiia Belgiei era vaccinată anti-COVID cu două doze, în timp ce 54% dintre belgieni au primit şi doza booster.

Acesta este al cincilea protest faţă de măsurile anticoronavirus organizat în decurs de două luni. Şi cele patru manfestaţii anterioare au fost marcate de episoade violente.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite