Europa

articolul anterior articolul urmator

Protest la Paris. Mii de oameni au demonstrat împotriva unei legi care limitează identificarea p​oliţiştilor VIDEO

4
21 Nov 2020 18:32:36
Autor: News.ro
FOTO Twitter/Pól Ó Grádaigh
FOTO Twitter/Pól Ó Grádaigh

Mai multe mii de oameni au protestat sâmbătă în Paris faţă de un proiect de lege care ar incrimina difuzarea unei imagini cu faţa unui poliţist cu intenţia că acesta trebuie să fie vătămat, relatează Reuters.

Susţinătorii legii spun că poliţiştii şi familiile lor au nevoie de protecţie faţă de hărţuirea atât online, cât şi în persoană când sunt în afara programului de lucru.

Cei care se opun proiectului susţin că legea ar încălca libertatea jurnaliştilor de a face relatări şi ar îngreuna tragerea la răspundere a poliţiei pentru abuzuri, precum folosirea excesivă a forţei.

Sub incidenţa acestei legi, infracţiunea ar fi pedepsită cu până la 1 an de închisoare şi amendă de 45.000 de euro.

În Piaţa Trocadéro din vestul Parisului, activiştii de dreapta, sindicaliştii şi jurnaliştii au scandat: „Toată lumea vrea să filmeze poliţia!”.

Mulţi dintre protestatari au purtat veste galbene, unii au ţinut pancarte pe care era scris „Vom lăsa jos telefoanele când veţi lăsa jos armele”.

Acţiuni similare sunt programate să aibă loc în Marsilia, Lille, Montpellier, Rennes şi Saint-Etienne.

Marţea trecută, doi jurnalişti au fost reţinuţi într-un protest care a dus la confruntări violente cu poliţia în timp ce Legislativul dezbătea proiectul de lege sprijinit de partidul preşedintelui Emmanuel Macron şi aliaţii parlamentari. 

Proiectul a trecut de prima lectură, vineri, iar o a doua este programată pentru marţi. Apoi el va ajunge în Senat pentru o nouă dezbatere înainte de a deveni lege.

Un amendament depus de Guvern şi aprobat vineri a modificat articolul problematic, 24, adăugând „fără a aduce atingere dreptului la informare”.

Prim-ministrul Jean Castex a spus că „asta va înlătura orice ambiguitate privind intenţia de garantare a respectului pentru libertăţile publice în timp ce sunt protejaţi mai bine cei care asigură protecţia populaţiei, poliţiştii şi jandarmii”.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Basarab Peruca cel Groaznic
21.11.2020, 18:54:47

Lumea, sub imperiul socialistilor comunisti care azi se numesc Sociali Democrati, Socialisti si/sau Democrati (Germania, Franta, America, Suedia, Finlanda, Spania, etc), s-a transformat intr-o adunatura formata din diverse grupulete care fiecare lupta pentru ceva fara a exista in realitate niciun scop comun. E proiectia ideii divide si cucereste. Oamenii inca nu au inteles ca sunt liberi atata vreme cat in frameworkul acestei libertati se separa de ceilalti, fragmentat astfel societatea din ce in ce mai mult si implicit permitand grupurile de interese sa faca ce vor. Sa nu isi imagineze cineva ca marii finantisti din spatele asociatiilor pro LGBT, GAY si tot tacamul ii sustin cu adevarat. Nu, e vorba de faptul ca o societate divizata e usor de cucerit. Au realizat asta cand au implementat comunismul cu forta in Europa de Est. Asta e lectia pe care au invatat-o, mai bine vii cu libertatea in gura, proclamand-o si marchetand-o nonstop in timp ce pe background o redefinesti constant, restrangand-o in realitate.

-3 (7 voturi)
Basarab Peruca cel Groaznic
21.11.2020, 18:55:48

errata permitand *grupurilor*

-4 (6 voturi)
Ţepeş
22.11.2020, 08:00:15

Basarab Peruca cel Groaznic Comuniștii au nevoie de "tovarăși de drum". Cine știe puțină istorie pricepe despre ce e vorba. Pe urmă Dumnezeu cu mila.

-4 (4 voturi)
Edmond Wolf
22.11.2020, 10:19:26

Normal că Franța a dat o asemenea lege. Vreți să se întâmple și la francezi ce s-a întâmplat în Statele Unite? Normal de-aici înainte este ca polițistul să te bată cu bastonul de cauciuc până faci pe tine și să se urce cu genunchiul pe gâtul tău până te sufaci și mori dar fără să existe probe că a făcut așaceva. Moda franceză deja a fost imitată și în alte țări ale Uniunii Europene și va fi copiată și „îmbunătățită” și la noi. Ne îndreptăm spre cea mai neagră epocă barbaro-modernă din istoria umanității, epocă în care dictatura ni se va părea o binecuvântare în comparație cu regimul sub care vom trăi. Și va fi globală treaba ca să nu rămână cineva nedreptățit pe Pământ.

-4 (4 voturi)
Modifică Setările