Europa

articolul anterior articolul urmator

Proteste în Franţa faţă de summitul G7

7
24 Aug 2019 20:54:46
Autor: News.ro

Câteva sute de „veste galbene“ s-au strâns la Paris şi în oraşul Bayonne, aflat la doar 7 kilometri de Biarritz, acolo unde liderii celor mai industrializate şapte ţări din lume (G7) s-au reunit pentru un summit exploziv.

Manifestanţii protestează faţă de summitul G7 şi vor să reamintească faptul că revendicările lor au rămas neschimbate. Organizatorii protestului au propus să „invadeze“ oraşul care găzduieşte summitul. 
 
Discuţiile de la Biarritz se anunţă aprinse în ceea ce priveşte impozitarea giganţilor digitali, relansarea economiei mondiale sau tensiunile comerciale americano-chineze, la o zi după impunerea de noi taxe vamale reciproce.

 Cu această ocazie, unii dintre aceştia au venit cu pancarte pe care se putea citi "G7 --> non Gfaim --> oui". "Sunt trei luni de când nu am mai venit, odată cu vacanţa, oboseala. Şi mi-am spus: trebuie să mă întorc, pentru că nimic nu s-a schimbat, absolut nimic", a deplâns Anthony Lheraud din Nanterre. "Cerem mereu RIC (referendum de iniţiativă cetăţenească) să crească SMIC (salariul minim), să se ocupe de cerşetori", a adăugat un tânăr în vârstă de 28 de ani. 
 
"RIC există în Elveţia, în California, în Franţa ar fi foarte bun, n-ar mai fi anarhia de până acum", spune Olivier Pham, tehnician de mentenanţă în vârstă de 48 de ani. El a adăugat că a fost "şocat de violenţele unor poliţişti" în timpul precedentelor manifestaţii ale "vestelor galbene".


Această mişcare socială inedită s-a născut pe 17 noiembrie pe fondul furiei contra creşterii taxelor. 
 
Cererile "vestelor galbene"? "Aceleaşi ca acum nouă luni!", a spus Annie, 72 de ani, şi Stéphanie, 45 de ani, mamă şi fiică care participă de la începutul mişcării. "Preţul benzinei a crescut, Guvernul (...) ne dispreţuieşte", a afirmat Annie, cu mască chirurgicală pe faţă. 

Macron şi Trump, prânz tête-à-tête la Biarritz

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi liderul de la Casa Albă, Donald Trump, au avut un prânz tête-à-tête, sâmbătă, la Biarritz, întâlnire care nu era prevăzută iniţial în programele celor doi, relatează presa franceză.

Prânzul improvizat a avut loc la Hotel du Palais, pe terasă, la invitaţia preşedintelui Franţei. Cei doi lideri au stat împreună la o masă rotundă, protejaţi de soare, la aproximativ zece metri de însoţitorii lor, între care şi ministrul francez de Externe, Jean-Yves Le Drian, şi consilierul John Bolton.

Macron şi Trump se află la Biarritz pentru summit-ul G7, găzduit de staţiunea franceză până luni.

“Este un G7 care vine într-un moment important de destabilizare cu privire la numeroase subiecte”, a afirmat Macron, menţionând în special conflictul sirian şi acordul nuclear cu Iranul, principalul măr al discordiei între Statele Unite şi Europa. “Vom discuta şi despre subiecte legate de economie. Vrem să găsim soluţii bune şi cu privire la probleme legate de climă şi la egalitatea între sexe”, a adăugat preşedintele francez.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Marcel Cristea
24.08.2019, 21:55:18

A morceau of fromage and maybe a couple escargots a cote and the parigots let their hair down.

+2 (2 voturi)
OleacaDeranjant
24.08.2019, 23:26:49

If they would only protest against rapes and the islamization of France with the same vigor and passion

Florin Ioanid
25.08.2019, 08:50:51

Discrepanta tot mai mare între ce vor oamenii și ce fac politicienii. Grupul G7 nu mai oferă de mult soluții la problemele economice mondiale iar oamenii nu mai accepta ipocrizia, minciuna, manipularea celor care se gasesc la putere. Ne aflam în pragul unei noi crize, economice, dar ei discuta despre impozitarea vinurilor franceze. Nu e mare diferență între un președinte american stupid și mutanta noastră ce se crede cel mai bun prim ministru din lume.

+2 (2 voturi)
Alexandru Adrian
25.08.2019, 09:22:22

Oameni mici, în funcții mari...

+1 (1 vot)
Alexandru Adrian
25.08.2019, 09:23:25

Oameni mici, in funcții mari.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (7)