Proteste de masă anti-TTIP în Germania: 150.000 de oameni au manifestat la Berlin împotriva acordului de liber schimb între UE şi SUA

0
Publicat:
Ultima actualizare:
150.000 de oameni au manifestat împotriva TTIP la Berlin FOTO Twitter @NamiConrad
150.000 de oameni au manifestat împotriva TTIP la Berlin FOTO Twitter @NamiConrad

Peste 150.000 de persoane au manifestat sâmbătă la Berlin împotriva unui eventual acord de liber schimb între Uniunea Europeană şi Statele Unite, despre care spun că este anti-democratic şi va scădea securitatea alimentară, securitatea locurilor de muncă şi standardele de mediu.

Organizatorii, o alianţă formată din organizaţii de protecţie a mediului, organizaţii caritabile şi partide de opoziţie, spun că numărul manifestanţilor a ajuns chiar la 250.000, mult mai mulţi decât erau aşteptaţi.

„Este cel mai mare protest care a avut loc în această ţară de mulţi ani”, a spus mulţimii Cristoph Bautz, liderul mişcării cetăţeneşti Campact.

Poliţia spune că numărul protestatarilor a fost de 150.000 şi că maifestaţiile nu s-au soldat cu incidente. 1.000 de ofiţeri de poliţie au asigurat ordinea în cadrul protestelor, relatează Reuters.

Opoziţia la aşa-numitul Parteneriat Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) a câştigat tot mai mult teren în ultimul an în Germania, iar criticii proiectului se tem că documentul va da prea multă putere multinaţionalelor, în dauna consumatorilor şi angajaţilor.

„Ce mă deranjează e că nu vreau ca legile de protecţie a consumatorilor să fie slăbite. Şi nu vreau să avem o dictatură a companiilor”, a spus un protestatar.

Dietmar Bartsch, vicelider al grupului parlamentar al Partidului Stângii (die Linke), a participat la protest şi spune, de asemenea, că e îngrijorat de lipsa de transparenţă din jurul negocierilor.

„În mod clar trebuie să ştim ce urmează să se decidă”, a spus el.

Manifestanţii au bătut în tobe, au suflat în fluiere, şi au afişat pancarte cu mesajul „Da, putem - Opriţi TTIP”.

Amploarea rezistenţei la acordul TTIP a luat prin surprindere guvernul federal, care doreşte să convingă opinia publică să accepte documentul despre care susţinătorii săi spun că va crea o piaţă de 800 de milioane de persoane şi o contrapondere la influenţa economică tot mai mare a Chinei.

Într-o scrisoare de o pagină publicată în mai multe cotidiene naţionale, ministrul Economiei, Sigmar Gabriel, a avertizat populaţia împotriva a ceea ce numeşte o „sperietoare”.

„Avem şansa să stabilim nişte standarde noi şi bune pentru comerţul global. Cu standarde ambiţioase pentru mediu şi consumatori şi cu condiţii corecte pentru investitori şi angajaţi. Acesta trebuie să fie scopul nostru”, a scris Gabriel.

Companiile private speră ca acordul va aduce creşteri economice de peste 100 miliarde de dolari pe ambele părţi ale Atlanticului.

„Un acord corect şi comprehensibil de liber-schimb promovează creşterea şi prosperitatea în Europa. Ar trebui să participăm activ în scrierea regulilor pentru comerţul mondial de mâine”, a declarat Ulrich Grillo, şeful unei confederaţii industriale din Germania.

Parteneriatul Transatlantic pentru Comerţ şi Investiţii (TTIP) vizează deschiderea pieţelor fără reglementări. 

Această măsură pune în pericol produsele fabricate local prin invadarea pieţelor cu produse aparţinând marilor companii multinaţionale, spun criticii documentului.

Un alt element de îngrijorare adus de TTIP este că documentul ar permite corporaţiilor să dea în judecată orice stat care îngrădeşte libertatea acestora de a-i exploata resursele naturale. 

Peste 2,5 milioane de europeni au semnat până în prezent o petiţie împotriva TTIP.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite