Europa

articolul anterior articolul urmator

Protestele vestelor galbene au păgubit statul francez, dar şi mediul privat cu sute de milioane de euro

3
17 Jul 2019 14:38:45
Autor: Viorica Marin
Proteste ale vestelor galbene
Proteste ale vestelor galbene

Mişcarea vestelor galbene a păgubit statul francez, asigurările, precum şi numeroase firme private din domeniul bancar, turism şi comerţ, cu sute de milioane de euro.

Sunt primele estimări ale unui raport publicat astăzi de o Comisie specială de anchetă parlamentară, care subliniază că acestea sunt doar estimări, fiind greu de evaluat pierderile produse în ultimele opt luni de protestatari.
 
Magazinele şi restaurantele din centrul marilor oraşe se plâng de o scădere cuprinsă între 20 şi 30% a cifrei lor de afaceri în ultimele opt luni.
 
Alt factor afectat este cel turistic, hotelurile înregistrând o diminuare cu 2,5% a rezervărilor în primul trimestru al acestui an, când au avut loc cele mai violente proteste. În plus, magazinele, restaurantele şi hotelurile care au suferit distrugeri au fost obligate să cheltuiască peste 850 de milioane de euro pe lucrări de reparaţii.
 
La tot acest efort financiar se adaugă costul uman plătit în special de micile afaceri care au fost obligate să îşi concedieze o parte dintre angajaţi sau să le micşoreze norma de lucru şi salariul din cauza reducerii activităţii. Firmele de asigurări au plătit deja indemnizaţii de peste 200 de milioane de euro, însă mai sunt comercianţi care aşteaptă să fie despăgubiţi.
 
Statul a investit peste 70 de milioane de euro pentru a repara sau înlocui cele aproximativ 3.000 de radare distruse sau avariate pe şosele şi autostrăzi. Cel puţin 46 de milioane de euro reprezintă costurile suplimentare pentru forţele de ordine, faţă de o perioadă obişnuită, suportată, de asemenea, de stat.
 
Autorităţile locale au cheltuit tot bani publici pentru înlocuirea mobilierului stradal şi a staţiilor de autobuz incendiate, repararea străzilor şi a trotuarelor distruse.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Lombardi Antonio
17.07.2019, 19:46:38

aha, deci vestele galbene sint de vina ca au protestat ! :) Nu politica lui macron este vinovata. VG trebuiau sa inghita, sa stea frumos acasa, si sa se supuna politicii macroniste globaliste care i-a saracit pe frantuji

-1 (1 vot)
Sanchez Alexis
26.07.2019, 16:57:33

Nivelul de trai in Franta a scazut considerabil in ultimii 10 ani. Omul muncitor nu-si mai poate permite o locuinta, si deci nici familie. Oamenii care protesteaza nu sunt niste vagabonzi sau derbedei, asa cum ni-i prezinta Macron, dar sunt oameni de rind carora le-a ajuns rahatul la git si simt ca in felul asta nu se mai poate continua. Nu vad nimic rau cind masele protesteaza, asa cum romanii l-au bagat pe Dragnea in inchisoare numai datorita protestelor.

-1 (1 vot)
ion damian
1.08.2019, 11:57:27

vestele galbene sunt sustinute de moskva !