Europa

articolul anterior articolul urmator

Protestele Vestelor Galbene: cele mai violente revolte din Franţa din ultimele două decenii

10
5 Dec 2018 13:07:53
Cătălin Sturza

260 de oameni au fost răniţi în Franţa, în timpul protestelor Vestelor Galbene care s-au întins în toată ţara, în ultimele trei săptămâni. Trei oameni au murit, şi peste 400 au fost arestaţi în Paris.

Protestatarii au dat foc unor maşini şi la clădiri, au jefuit magazine, au spart geamuri şi s-au ciocnit cu poliţia, într-una dintre cele mai violente revolte din ultimele două decenii. Costurile pentru a repara doar Arcul de Triumf depăşesc un milion de euro – conform New York Times.

Protestele au pornit ca o reacţie împotriva taxelor foarte mari pe carburant ale regimului Macron – care, sub pretextul unor măsuri ecologice, ar favoriza clasa de mijloc şi clasa înstărită, în defavoarea păturilor sărace. Însă protestele au cauze mai profunde – şi exprimă nemulţumirea tot mai accentuată faţă de reformele economice din ultimii 40 de ani care, cred mulţi francezi, îi avantajează pe cei bogaţi şi avantajează marile companii.

Poliţia şi jandarmeria au tras în protestatari cu grenade asurzitoare, cu gaze lacrimogene şi cu tunuri de apă – în luna decembrie, când temperaturile sunt foarte scăzute. Cele mai violente represiuni din partea poliţiei au avut loc pe Champs-Elysees  şi în grădinile Tuilleries, lângă Luvru. Pe reţelele de socializare au circulat imagini cu lunetişti dispuşi pe acoperişurile Parisului, care ar fi folosit muniţie de război. Primarul Parisului a declarat că oraşul se află „în stare de insurecţie” – conform Jerusalem Post.  

Zona centrală a Parisului, care ar fi trebuit să fie plină de turişti şi de magazine de Crăciun, semăna, zilele acestea, cu un teatru de război. Străzile erau pline de fum şi de gaze lacrimogene, iar caldarâmul era plin de resturi, în urma confruntărilor cu poliţia şi jandarmeria. Pierderile pentru hoteluri şi magazine se ridică la milioane de euro. Popularitatea lui Macron a scăzut la un record istoric – la 20 la sută. Macron a fost acuzat, în Franţa, că nu are nici un fel de legătură cu omul de rând – în special cu cei din zona rurală, din suburbii şi din oraşele mici.

Nici Comisia Europeană, nici Parlamentul European nu au condamnat sau nu au supus vreunei dezbateri, până în prezent, violenţa cu care au reacţionat poliţia şi jandarmeria din Franţa – şi nici poziţia lui Emmanuel Macron (aşa cum s-a întâmplat în cazul României, după 10 august).

Protestele Vestelor Galbene s-au extins, deja, în Belgia, în Olanda şi în Germania.  

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

MadWolf
5.12.2018, 15:03:27

"Nici Comisia Europeană, nici Parlamentul European nu au condamnat sau nu au supus vreunei dezbateri, până în prezent, violenţa cu care au reacţionat poliţia şi jandarmeria din Franţa" - asta pentru ca politia si jandarmeria din Franta s-au indreptat impotriva celor violenti. In Romania batausii au scapat (cu o singura exceptie - cei care au agresat cei doi jandarmi, si care au fost identificati urgent). In schimb tot in Romania jandarmii au batut cu bestialitate demonstranti pasnici. Inca un articol de-asta si nu-ti mai sunt fan.

+6 (6 voturi)
Dan Dinu
5.12.2018, 17:56:45

MadWolf, îmi eşti tare simpatic cu ameninţarea ta finală. Totuşi, nu cred că ai nevoie să guşti de două ori ca să recunoşti un c... Individul are tipologia semidoctului titrat.

+1 (5 voturi)
Radu Mircea
5.12.2018, 18:42:18

# Catalin Sturza Timpuri grele , vremuri tulburi ... Daca nici cu simbria pe care o incasati de la BOR si Coalitia Familiala nu va ajungeti de trebuie sa-i mai slugariti si pe la hotii din PSD-ALDE , e groasa !!!

0 (6 voturi)
GicaContra
5.12.2018, 22:29:47

Vai Vai ce ne mai bucaram cand anarhia pune stapanire pe lume. Si ce minunata va fi lumea condusa dupa ideile utopice ale vestelor galbene, idei preluate pe negandite de la propaganda moscovita. Cam in acelasi fel in care le preia pe nerasuflate si bor-ul si coalitia si le propaga mai departe prin vajnici aparatori ai principiului biblic crede si nu cerceta.

-3 (5 voturi)
L--- Lara
5.12.2018, 21:57:07

"Protestele au pornit ca o reacţie împotriva taxelor foarte mari pe carburant ale regimului Macron " Autorul vorbeste ca sa se afle in treaba. Era prevazuta o marire de 3 centime de euro pe litru si asta din motive ecologice: guvernul voia o abandonare progresiva a cumpararii de masini diesel si in general o prioritate a utilizarii transportului in comun si a trenului. Cand vezi cat de poluate sint marile orase in Franta, este evident o masura de bun simt, care ar avantaja pe toata lumea. "Nici Comisia Europeană, nici Parlamentul European nu au condamnat sau nu au supus vreunei dezbateri, până în prezent, violenţa cu care au reacţionat poliţia şi jandarmeria din Franţa – şi nici poziţia lui Emmanuel Macron" Cum sa condamne si ce sa condamne? Ca politia nu a stat sa se uite cum niste derbedei au incendiat masini, magazine, au spart vitrine, au furat cat au putut etc. Asta era de condamnat? Si o gaina are mai multa minte decat autorul. Ii doresc sa se trezeasca cu un cocktail Molotov in cap si politia sa se uite la el fara sa reactioneze.

0 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (10)