Europa

articolul anterior articolul urmator

Puşcaşi marini americani au marcat Ziua Vânătorilor de Munte, arma de elită a oştirii, în poligon, la Miercurea Ciuc

43
3 Nov 2013 01:06:11
Ion Petrescu
E linişte în Transilvania. Doar la Miercurea Ciuc, în poligon, americanii au tras cu armele vânătorilor de munte. Foto: Laurenţiu Andriesei
E linişte în Transilvania. Doar la Miercurea Ciuc, în poligon, americanii au tras cu armele vânătorilor de munte. Foto: Laurenţiu Andriesei

Pe 2 noiembrie m-a sunat la telefon, din biroul comandantului vânătorilor de munte, din Miercurea Ciuc, generalul de brigadă (r.) Vasile Bârea, despre care un blogger local scria, pe bună dreptate, că este un exemplu viu, de curaj şi demnitate. Nu sunt cuvinte mari. Ci emblematice pentru toţi profesioniştii din arma vânătorilor de munte, a cărei zi este oficial sărbătorită, de compatrioţii lucizi, pe 3 noiembrie.

1. Pe camaradul Vasile Bârea l-am întâlnit prima oară la Brad, într-o împrejurare acum nostimă, dar atunci tensionată. 

Din nefericire, pentru cei din unitate, am sosit la poarta subunităţii doar la câteva ore distanţă după ce un cercetaş abil, cu o identitate falsă, ad hoc inventată, se prezentase drept ziarist militar, reuşind astfel să înşele vigilenţa unor subofiţeri neatenţi la detalii.

Motiv pentru care, imediat după ce mi-am declarat identitatea am fost luat în primire de ofiţeri cu cearcăne negre la ochi, de nesomn şi supărare, şi dus, mai precis escortat, până la comandant în birou.

Atunci l-am cunoscut pe Vasile Bârea, care, cu calităţile sale ar fi fost un excelent ataşat militar.

vasileÎn imagine, generalul Vasile Bârea, unul dintre vânătorii de munte pentru care munţii Transilvaniei nu îi mută nimeni din loc. 

Uşor intrigat de situaţie, dar calm şi surâzător, Vasile Bârea a lămurit lucrurile rapid, cu un simplu telefon. 

Până când vocea de la celălalt capăt al firului, din Bucureşti, a confirmat că sunt exact ceea ce afirmasem, eram privit de doi camarazi cu clară... ostilitate. 

După ce comandantul a râs şi a spus celorlalţi că nu sunt un al doilea cercetaş, pus pe minări mimate, atmosfera s-a destins instantaneu.

De atunci ne leagă o prietenie nealterată de trecerea timpului.

Şi Vasile Bârea este doar unul dintre cei pe care i-am cunoscut mistuiţi de pasiunea şi misiunea păstrării libertăţii nealterate a munţilor noştri. Pe care, la ceas de seară sau noaptea, pe anumite culmi, în mod repetat, se ridicau alte drapele decât cel al statului naţional unitar românesc.

Şi cum se ridicau, în scurt timp erau şi coborâte, pentru a nu învenina aerul carpatin de munte...

2. Actul de constituire al acestei arme de elită a oştirii, a fost Ordinul Marelui Cartier General, din 3 noiembrie 1916. Drept urmare, Şcoala Militară de Schiori - Bucureşti era transformată în Corpul Vânatorilor de Munte. Aceştia fiind destinaţi pentru misiuni  "de recunoaştere, de siguranţă şi legătură şi sunt chemaţi a funcţiona şi ca unitate tactică, în special în trecătorile Carpaţilor".

Dincolo de evoluţiile cunoscute, ale vânătorilor de munte, în prima şi a doua conflagraţie mondială, merită menţionat aportul lor şi la îndeplinirea unor misiuni specifice forţei expediţionare româneşti, în teatrele de operaţiuni militare, din spaţiul ex-iugoslav, afgan şi irakian. 

Şi de ce merită un respect aparte, vânătorii de munte, nu doar pe 3 noiembrie?

I. Pentru că îşi asumă cucerirea unor culmi, cu un risc calculat şi un antrenament dur.

II. Nu lasă nicio acţiune de luptă în voia hazardului.

III. Nu se bazează pe efective mari, ci pe grupuri mici, dar capabile să facă faţă imprevizibilului. 

IV. Ştiu să anihileze, la nevoie, acţiunea unui singur adversar, de voinţa căruia depind acţiunile multora ca el.

V. Nu aplică niciodată aceeaşi schemă de acţiune, ci se adaptează, de fiecare dată, situaţiei concrete, din teren.

VI. Preferă punerea inamicului în situaţia de a depune armele, fără luptă. 

VII. Anticipează intenţiile potenţialului adversar înainte ca acesta să aibă timp să le materializeze.

VIII. Lovesc fulgerător, cu rezultat imediat.

IX. Sunt pretutindeni în munţi, dar sunt vizibili - pentru concetăţenii lor - numai dacă vor.

X. Ştiu să facă din zona montană un aliat pentru ei şi un iad pentru adversar.

Decalogul de mai sus nu constituie decât simple observaţii personale, ale unor evoluţii în ţară şi în teatrele de operaţiuni militare, ale celor care, de regulă tăcuţi, modeşti, îşi prezintă, simplu, cartea lor de vizită:

- Sunt vânător de munte...

3. După dialogul telefonic cu generalul Vasile Bârea am primit informaţia privind antrenamentul comun al unor puşcaşi marini, cu vânători de munte, la Miercurea Ciuc - detalii fiind accesibile aici. 

Distinsul general, indirect, prin simplul telefon, ca între camarazi, îmi sugera să verific. Ce anume? De ce tocmai din biroul comandantului menţionat a ţinut să îmi audă vocea... 

De ce? Simplu. 

Ziua Vânătorilor de Munte, aceşti bărbaţi robuşti, frumoşi ai Carpaţilor României, a fost inteligent marcată, anticipat, şi prin instruirea comună a profesioniştilor din Batalionul 24 VM, din Miercurea Ciuc, cu puşcaşi marini americani. 

Este şi va fi linişte în Transilvania. 

La mulţi ani, Vânătorilor de Munte!

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

43 Comentarii

Vanatorul/d.c.
3.11.2013, 10:14:50

Un text scris in "buna" traditie fanfaronarda a unei armate, care, in ultimii ani aproape ca a fost decimata "la varf" de multiplele cazuri de coruptie in care au fost implicati generalii ei, fie ca vorbim de tranzactii ilegale cu terenuri si case, fie de deturnari de fonduri sau furturi de armament din depozitele proprii si alte manarii kaki.

-6 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.11.2013, 11:16:23

Continutul textului e un fel de "lauda-ma gura, ca ti-oi da friptura", un "parti-pris" ocazionat de ziua oficiala a unei arme, pe fondul relatiei de prietenie a autorului cu un general de brigada, un prilej numai bun de a-l lauda pe general si trupele vanatorilor de munte aflate sub comanda lui, lasand insa impresia ca celelalte arme au sub drapel niste amatori diletanti. Ia sa vedem de ce sunt mai breji vanatorii de munte, decat alti osteni : "I. Pentru că îşi asumă cucerirea unor culmi, cu un risc calculat şi un antrenament dur."..Putem concluziona ca ostenii din celelalte arme, se arunca inconstienti in lupta iar pregatirea lor e cam de..domnisoare. "II. Nu lasă nicio acţiune de luptă în voia hazardului." Ceilalti osteni insa, dau cu banul daca pun de-o bubuiala sau nu. "V. Nu aplică niciodată aceeaşi schemă de acţiune, ci se adaptează, de fiecare dată, situaţiei concrete, din teren." Evident, ceilalti osteni au o singura schema de actiune pe care o repeta ..pana ies la pensie, datorita faptului ca sunt ..inadaptabil la alt teren si alta situatie, decat cea pentru care au fost instruiti. "VI. Preferă punerea inamicului în situaţia de a depune armele, fără luptă." Ceilalti, mai putin pretentiosi, se roaga de inamic sa le trimita in cap cateva obuze, abia apoi accepta capitularea acestora. "VII. Anticipează intenţiile potenţialului adversar înainte ca acesta să aibă timp să le materializeze". Restul armatei..o doare la tenesi. "VIII. Lovesc fulgerător, cu rezultat imediat." Celelalte arme, artileria de exemplu, lanseaza asupra inamicului un obuz, asa.. din cand in cand, iar obuzul explodeaza la vreo cateva ore dupa impact. "Sunt pretutindeni în munţi, dar sunt vizibili - pentru concetăţenii lor - numai dacă vor." Cat de meseriasi sunt acesti "ninja", o demonstreaza insusi dl. Petrescu, atunci cand, cu parere de rau si chiar de la inceput, ne informeza ca un agent care habar nu avea de pregatirea de lupta extraordinara a supermen-ilor vanatori de munte, a intrat in unitatea lor ca pe tarlaua lui tat-su si a..minat-o..! QED..!

-2 (8 voturi)
herr_
3.11.2013, 12:15:27

Pentru postarea "143" exista cateva explicatii: 1. nu s-a incheiat petrecerea de haloween si s-a indragostit de masca de crestina pe care o poarta :) 2. amatoarea de mai sus nu a pus mana in viata ei pe o pusca ;). 3. puscasii marini prezenti in poza atasata articolului, i-au trezit nostalgii nocturne... (de tragerile de noapte, zic :)); 4. e o admiratoare fanatica a "tsahalului" sau cum le zice fortelor armate israeliene.

0 (6 voturi)
Ion Petrescu
3.11.2013, 11:23:54

Că unora le repugnă ideea unei armate puternice înţeleg. Că au existat conduite individuale, sancţionate de justiţie este o realitate. Că se încearcă, cu o perseverenţă diabolică, umbrirea unei structuri naţionale, indicând tot timpul doar frunzele ruginii, căzute la pământ, nu mai este o noutate, ci o lipsă de imaginaţie. În toate statele democratice, în maniere adecvate, ziua unei arme sau categorii de forţe armate se marchează funcţie de specificul naţional. Textul meu doar sugerează potenţialul unor conaţionali în uniformă, care nu au nimic în comun, cu obsesia, bine susţinută, a unor voci specializate în limbajul iniţiatorilor de dosare. Multe cu substrat deloc angelic. Ci politic. Fanfaronada aparţine amazoanelor mascate în vânători dornici doar de laude pentru trecătoare umbre politice, ale unui prezent amendabil. Şi perisabil. În rest, dreptul la opinie, la ironie gratuită, la răutăţi bazate pe generalizări lipsite de simţul realităţilor existente, în munţii noştri, pe 3 noiembrie a.c., evident... sunt garantate. Doar după decembrie 1989, cel mai curajos gest civic, tot timpul anonim, este scuiparea instituţiilor fundamentale. Dă bine, la cei cu o apetenţă adecvată pentru o falsă superioritate. Bazată pe o nescuzabilă mojicie manifestată public.

+2 (8 voturi)
Vanatorul/d.c.
3.11.2013, 12:09:39

"Doar după decembrie 1989, cel mai curajos gest civic, tot timpul anonim, este scuiparea instituţiilor fundamentale.".. Curat "gest civic" prin"scuiparea institutiilor fundamentale", sa traiti..! Mai ales cand la acestea se dedau exact "capii" din interiorul acestor institutii, profitand ca "prostimea" le asigura masa, casa, tol festiv pentru parada, venituri simpatice si pensii pe masura vitejiei lor probate in batalii..imobiliare, pensii obtinute la o varsta ce sugereaza epuizarea lor fizica si psihica, urmare firesca a stresului la care au fost supusi in atate si atatea campanii de devalizare a economiei sau a avutiei nationale. Sigur ca aia "mici" si care duc tot greul in spate, sunt ..invizibili pana nu ajung pe ..scut acasa, pentru ca (nu-i asa?) Patria trebuie sa le fie recunoscatoare in primul rand vitejilor generali care o devalizeaza si nu celor care o servesc pe campul de lupa..! Iar noi, parlitii de civili, ar trebui sa ne facem ca nu vedem cine "scuipa pe drapel" intre doua jafuri si catva avansari pe merit penal, pentru ca stelele lor mari si stralucitoare ar trebui sa ne orbeasca..!

-1 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (43)

Modifică Setările