Europa

articolul anterior articolul urmator

Puterile europene vor să forţeze Iranul să revină la respectarea acordului nuclear

3
14 Jan 2020 14:31:25
Autor: Ştefana Radu
Puterile europene vor sa forteze Iranul sa revina la acordul nuclear FOTO AFP
Puterile europene vor sa forteze Iranul sa revina la acordul nuclear FOTO AFP

Franţa, Germania şi Marea Britanie, cele trei state europene co-semnatare ale acordului nuclear din 2015 cu Iranul, au declanşat un proces de mediere, marţi, care are scopul de a forţa Iranul să revină la respectarea limitelor impuse asupra programului său nuclear, altfel riscând noi sancţiuni internaţionale.

Acest pas ar putea duce, peste câteva luni, la prăbuşirea completă a înţelegerii şi la reinstituirea sancţiunilor asupra Teheranului de către statele europene.

Oficialii celor trei state au afirmat în comunicat că nu au altă opţiune decât să ia măsuri, după escaladarea conflictului dintre SUA şi Iran, ca urmare a asasinării de către americani a generalului iranian Qasem Soleimani şi a faptului că Teheranul a anunţat că va renunţa la elemente-cheie ale acordului nuclear (JCPOA) – inclusiv o limitare a centrifugelor. Guvernul iranian a emis un comunicat care spune că programul nuclear „nu mai are restricţii operaţionale”.

Drept rezultat, europenii au spus că nu pot continua să încerce să salveze înţelegerea, fără să declanşeze  „mecanismul de reglementare a diferendelor”, prevăzut în textul acordului.

Puterile europene au spus că prin declanşarea acestui mecanis încă există speranţă pentru a salva acordul şi a convinge Iranul să-şi reînnoiască participarea. Unii diplomaţi au afirmat că singura speranţă ca acest lucru să se întâmple este ca Trump să piardă alegerile prezidenţiale americane din noiembrie.

„Facem acest lucru cu bună credinţă, cu obiectivul fundamental de a menţine JCPOA şi cu speranţa sinceră de a găsi o cale de rezolvare a impasului prin dialog diplomatic constructiv, menţinând în acelaşi timp acordul şi rămânând în cadrele sale”, se precizează în comunicat.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Necula Mario
17.01.2020, 12:22:16

Cand europenii "forteaza" pe cineva , precum Iranul , Rusia , China , etc...asta inseamna ca ei se milogesc , implora , le curg lacrimi si fac promisiuni imposibile de tinut... Cam asta ,astazi insemna in jargonul politic : " presiuni europene"... Eu cred ca deja mulahii din teheran , abia mai tin fata acestor "presiuni" Eu imi aduc aminte clar de una din "presiunile " liceanului in pubertate , Macron , din toamna trecuta , cand acesta ii "presa" pe islamo nazisti cu oferta de 15 Miliarde $ , in schimbul PROMISIUNII , ca islamo fascistii , nu vor continua sa lucreze la arma nucleara.. ASata este numai una din "presiuni" ...Merkel , a "presat" si ea aliatii ei , si a Rusiei , din Teheran...

-1 (1 vot)
Index 4.2
25.01.2020, 04:00:27

Gandeste-te ca UE e o federatie tanara! Cum forta si pe cine USA la inceputuri, dupe ce s-au format? Blegule!

Index 4.2
25.01.2020, 04:01:20

Sau poate preferi sa te strig Blegovichi, ca doara idolu tau, doanld , e numit si trumpovishi!

Modifică Setările