Putin îşi arată muşchii, pe fondul slăbiciunilor UE. Reacţii la expulzarea diplomaţilor de la Moscova. Ce va face Merkel

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintel Franţei Emmanuel Macron şi cancelarul German Angela Merkel
Preşedintel Franţei Emmanuel Macron şi cancelarul German Angela Merkel

Preşedintele francez Emmanuel Macron a condamnat vineri "cu cea mai mare fermitate" expulzarea de către Rusia a trei diplomaţi - german, suedez şi polonez - şi întregul mod în care a gestionat Rusia cazul opozantului Aleksei Navalnîi. Cancelarul german Angela Merkel a condamnat şi ea expulzarea unor diplomaţi europeni, dar a subliniat că va menţine deschis dialogul cu Moscova şi nu vor fi suspendate lucrările la gazoductul Nord-Stream 2 .

"În ceea ce priveşte afacerea Navalnîi, condamn cu cea mai mare fermitate de la început până la sfârşit ce s-a întâmplat, de la otrăvire (...) până la condamnare, şi astăzi expulzarea diplomaţilor german, polonez, suedez care a fost decisă de Rusia", a declarat preşedintele francez la finalul unui consiliu de apărare franco-german cu cancelarul german Angela Merkel.

Cancelarul german Angela Merkel a condamnat vineri expulzarea unor diplomaţi europeni din Rusia, decizie pe care a calificat-o drept ''nejustificată'' şi un nou pas prin care Rusia se îndepărtează de statul de drept, dar a subliniat că va menţine deschis dialogul cu Moscova şi nu vor fi suspendate lucrările la gazoductul Nord-Stream 2, Berlinul fiind însă favorabil sancţiunilor împotriva Rusiei, relatează Reuters.

Ministerul de Externe rus a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Germania, Suedia şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale în favoarea opozantului rus încarcerat Aleksei Navalnîi.

''Considerăm această expulzare ca fiind nejustificată'', a spus Merkel în faţa presei după o videoconferinţă pe teme de securitate şi apărare cu preşedintele francez Emmanuel Macron.

Şefa guvernului de la Berlin a menţionat că Germania îşi ''rezervă dreptul de a continua sancţiunile (împotriva Rusiei), în special împotriva unor persoane individuale'', dar a adăugat că este o ''datorie diplomatică'' să menţină deschise canalele de comunicare cu Moscova.

Cât despre gazoductul Nord Stream 2, Angela Merkel a respins o posibilă suspendare a lucrărilor la acest proiect. ''Poziţia (Germaniei) asupra Nord Stream 2 nu este deocamdată afectată de aceasta; este un proiect asupra căruia cunoaşteţi poziţia guvernului federal'' german, a punctat Merkel.

Ministrul german de finanţe, Olaf Scholz, s-a declarat marţi convins că gazoductul ruso-german Nord Stream 2 va fi finalizat, în pofida presiunilor Franţei, SUA şi ale altor aliaţi ca acest proiect să fie suspendat în urma reprimării mişcării de susţinere a opozantului Aleksei Navalnîi în Rusia.

Cu un ''da'' clar a răspuns Scholz la o întrebare, ce i-a fost adresată la forumul jurnalistic ''Europa 2021'', despre realizarea până la capăt a acestui proiect costisitor - de circa 9,5 miliarde de euro -, construit în prezent în proporţie de 95%.

Ambasadorul rus la Berlin a fost chemat la explicaţii

Angela Merkel a calificat drept „nejustificată” expulzarea de către Rusia a mai multor diplomaţi europeni, vineri, pentru că au participat la protestele în sprijinul disidentului Aleksei Navalnîi, relatează The Guardian.

„Considerăm că aceste expulzări sunt nejustificate. Este un alt aspect care arată că Rusia este departe de a fi un stat care respectă domnia legii”, a spus cancelarul german vineri, în cadrul unei conferinţe de presă online susţinută împreună cu preşedintele Franţei, Emmanuel Macron. Conform Agerpres, guvernul german l-a convocat pe ambasadorul rus la Berlin pentru explicaţii.

Anterior, şi şeful diplomaţiei germane a reacţionat la expulzări. Heiko Maas a spus că decizia Moscovei „nu va rămâne fără răspuns”.

De asemenea, şi ministrul britanic de Externe Dominic Raab a descris expulzarea diplomaţilor drept o „încercare grosolană” a Rusiei de a distrage atenţia de la campania sa de represiune împotriva opoziţiei la regimul Putin şi o nouă dovadă că Moscova „întoarce spatele legilor internaţionale”.

Între timp, Navalnîi a apărut din nou în faţa unei instanţei din Moscova, de această dată fiind acuzat că a defăimat un veteran din Al Doilea Război Mondial. Disidentul rus s-a referit la această nouă chemare în judecată drept un „proces dezgustător de PR”.

Alexei Navalnîi a fost condamnat de autorităţile ruse la 2 ani şi 8 luni de închisoare în cadrul unui proces spectacol în care disidentului rus i s-a reproşat că nu a înştiinţat instanţa de locul în care se află în timp ce se afla în comă. În urma acestei decizii a instanţei din Moscova, mii de oameni au ieşit în stradă pentru a îl susţine pe Navalnîi, iar forţele de ordine au răspuns prin reprimarea manifestaţiilor cu o brutalitate ieşită din comun.

Şeful diplomaţiei europene Josep Borrell "a condamnat cu fermitate" vineri decizia Rusiei de a expulza trei diplomaţi europeni, în contextul în care el se află în vizită la Moscova, şi a cerut ca această decizie să fie "reevaluată", a anunţat purtătorul său de cuvânt.

"Josep Borrell a aflat în timpul reuniunii sale cu (ministrul afacerilor externe rus) Serghei Lavrov că trei diplomaţi europeni vor fi expulzaţi din Rusia. El a condamnat puternic această decizie şi a respins acuzaţiile conform cărora ei ar fi desfăşurat activităţi incompatibile cu statutul lor de diplomaţi străini", a declarat Peter Stano.

Rusia a anunţat vineri expulzarea unor diplomaţi din Suedia, Germania şi Polonia, acuzându-i că au luat parte la protestele ilegale luna trecută împotriva încarcerării opozantului Kremlinului Aleksei Navalnîi.

Ministerul de Externe rus a declarat într-un comunicat că Moscova consideră inacceptabile acţiunile diplomaţilor.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite