Europa

articolul anterior articolul urmator

Putin nu mai are nicio emoţie: gazoductul Nord Stream 2 va fi finalizat. Acordul Washington-Berlin adânceşte îngrijorarea Kievului şi a Varşoviei

12
22 Jul 2021 02:52:10
Autor: Emanuel Neuman
Nord Stream 2 FOTO EPA-EFE
Nord Stream 2 FOTO EPA-EFE

Preşedintele rus, Vladimir Putin, şi cancelarul german, Angela Merkel, şi-au exprimat satisfacţia în legătură cu progresul gazoductului Nord Stream 2 dintre ţările lor, a anunţat miercuri Kremlinul, după anunţul unui acord între Berlin şi Washington cu privire la acest subiect.

Cei doi „lideri sunt satisfăcuţi să vadă că construcţia Nord Stream 2 este pe punctul de a fi încheiată”, a declarat Kremlinul după o conversaţie telefonică între Vladimir Putin şi Angela Merkel.

Preşedintele rus a salutat, potrivit Kremlinului, „angajamentul” Berlinului de a duce la îndeplinire acest proiect. El a insistat asupra aspectului „pur comercial” al gazoductului, prezentat ca o garanţie pentru aprovizionarea cu energie a Germaniei şi, în general, a Uniunii Europene (UE).

Victoria Nuland, asistentă a secretarului american de stat responsabilă de estul Europei, a declarat miercuri că Nord Stream 2 este „un gazoduct greşit”, dar că Washingtonul şi Berlinul au căzut de acord asupra adoptării de sancţiuni pentru Rusia în cazul în care Moscova încearcă să şantajeze Ucraina.

De asemenea, acordul promite ca Washingtonul şi Berlinul se vor angaja să permită prelungirea măsurilor care garantează trecerea prin Ucraina a gazelor ruseşti.

Gazoductul de 1.230 de kilometri de sub Marea Baltică este aproape finalizat şi, când va deveni funcţional, va dubla cantitatea de gaz exportată de Rusia către Germania.

Ucraina susţine că Nord Stream 2 reprezintă un pericol vital pentru securitatea naţională. Aflată din 2014 într-un război cu separatiştii din est sprijiniţi de Rusia, Ucraina se teme de o invazie a Rusiei în momentul în care gazoductul va fi complet funcţional, notează BBC. Dincolo de acestă temerere, Kievul are certitudinea pierderii a aproximativ 3 miliarde de dolari de pe urma scăderii taxelor percepute pentru tranzitul gazului rusesc pe teritoriul Ucrainei.

Polonia se opune la rândul ei gazoductului, susţinând că reprezintă o ameninţare semnificativă pentru securitatea Europei centrale şi de est. „O astfel de decizie creează noi ameninţări pentru Ucraina şi Europa Centrală, la nivel politic, militar şi energetic”, au declarat într-un comunicat comun miniştrii de externe ai Ucrainei şi Poloniei, Dmitro Kuleba şi Zbygniew Rau.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Gelu Vlad
22.07.2021, 06:19:43

Ucraina : incredibil, sa intervina altii pentru a sustine existenta ta ca stat ,! Oare indivizii astia nu si-au pus problema incetarii ' santajului ' cu taxa de tranzit !

-3 (7 voturi)
LazyBear
22.07.2021, 08:08:24

Mi-s dragi ucrainienii ca sarea-n ochi, însă trebuie susținuți. Dacă revin în brațele Rusiei, ar trebui să ne îngrijorăm. Ne vom întoarce la nivelul anilor 2000, cu scufundări intenționate de nave pe canalul Sulina, canalul Bâstroe, provocări și infiltrări pe graniță. Ucraininenii sunt șovini, impulsivi, măgari și neciopliți, nu dau doi bani pe români...dar există vorba aceea : dușmanul dușmanului meu e prietenul meu.

-7 (9 voturi)
ovidiu preda
22.07.2021, 08:39:37

Nu ajutati ucraina cu nimic, orice bine va fi rasplatit cu rau

-5 (11 voturi)
ovidiu preda
22.07.2021, 08:41:44

Mai bine o tara vecina tampon distrusa si consumata de conflicte de durata, iar acum cu conducta asta chiar au ajuns fara importanta strategica

-7 (7 voturi)
Dobrican Felician
22.07.2021, 09:17:23

Americanii au incetat in a insista a fi ridicoli.fiindca acest gazoduct s-ar fi finalizat indiferent de sanctiunile lor.Cind doua tari doresc sa finalizeze un proiect care le avantajeaza reciproc,nimeni din afara nu le poate opri.Ucraina chiar are de ce se teme odata cu finalizarea Nord Stream II,fiindca ei cistigau cel mai mult din taxele de tranzit.Inainte de Nord Stream I ei cistigau pina la 6 miliarde de dolari pe an,si culmea e ca tot ei santajau cu oprirea tranzitului spre U.E.

-7 (13 voturi)

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările