Europa

articolul anterior articolul urmator

Putin îi face reproşuri lui Macron: Nu vrem proteste de tip „veste galbene” la noi acasă

5
20 Aug 2019 01:14:43
Autor: Cristina Ene
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Vladimir Putin i-a făcut luni reproşuri omologului său francez, spunând că el nu doreşte ca şi în ţara sa protestele să escaladeze precum în Franţa, observaţia sa venind ca răspuns la sugestia lui Emmanuel Macron ca preşedintele rus să respecte principiile democratice în privinţa manifestaţiilor de la Moscova.

Macron, care l-a primit pe Putin la reşedinţa sa din sudul Franţei cu cinci zile înainte de summitul G7 al naţiunilor bogate, este dornic să arate Moscovei că nu este ostracizată chiar dacă a fost exclusă din G7 după anexarea Crimeii în 2014, relatează Reuters.

Deşi discuţiile s-au axat pe crizele internaţionale, Macron a încercat să pună pe tapet situaţia internă a Rusiei. La Moscova au loc proteste de peste o lună după ce autorităţile au exclus zeci de candidaţi ai opoziţiei de la scrutinul pentru alegerile municipale din septembrie.

„În această vară am făcut apel la libertatea de a protesta, libertatea de exprimare, libertatea de opinie şi libertatea de a participa la alegeri, care ar trebui respectate pe deplin în Rusia, ca în orice altă ţară membră a Consiliului Europei”, a declarat Macron în cadrul unei conferinţe de presă dinaintea întâlnirii bilaterale.

Iniţial Putin a ignorat comentariul ca să riposteze prompt după ce a fost întrebat în legătură cu protestele de la Moscova. Situaţia e gestionată conform legii, a spus el, care nu s-a oprit aici şi a spus tranşant că nu vrea ca şi în Rusia lucrurile să degenereze precum în Franţa.

 „Cunoaştem cu toţii incidentele legate de aşa-numitele veste galbene în urma cărora, potrivit calculelor noastre, 11 oameni au fost ucişi şi alţi 2.500 au fost răniţi”, a spus Putin.

„Nu ne dorim ca incidente de asemenea natură să aibă loc în capitala Rusiei, astfel că vom face ce putem să ne asigurăm că situaţia politică de la noi de acasă se desfăşoară strict în limitele legii”, a precizat preşedintele rus.

Macron a răspuns că comparaţia cu Franţa nu este un adecvată, pentru că protestatarii veste galbene au fost liberi să candideze la alegerile europene şi că o vor face la fel de liber şi în alegerile muncipale şi este „foarte bine” că se întâmplă asta.

„Mă bucur că ei se exprimă liber în cadrul alegerilor, întrucât asta diminuează confruntările. Pentru că în ţara noastră oamenii se pot exprima liber, pot protesta şi merge la alegeri în deplină libertate, a adăugat Macron.

De când a devenit preşedintele Franţei în 2017, Macron a adoptat o atitudine de fermitate faţă de Putin totodată încercând să determine Moscova să-şi domolească tonul în privinţa uproblemelor internaţionale pentru a „ancora” Rusia la Europa.
 
Izbucnite în noiembrie pe fondul creşterii taxelor la combustibil  protestele vestelor galbene au degenerat transformându-se într-o revoltă violentă faţă de politicieni şi guvern acuzaţi că nu sunt conectaţi la nevoile populaţiei.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

5 Comentarii

GELU
20.08.2019, 01:23:07

Auzi la criminalul interlop Putina, ce debiteaza. Veti avea manifestatii, mafiotule, deja mujicii tai, incep sa vada ca nu esti decat un impostor, fost spion de 1 copeica. In schimb tace mafiotul cand jurnalisti il intreaba de unde are miliardele acelea din Panama. Rusii în general sunt lepadaturi imperialiste . aşa au prosperat prin furtul altor natii , prin rapt , prin jumuleli . pe luatelea de-a gata , de la alții cu japka , fără bani ! . Aşa s-au îngrăşat prădacii , din munca popoarelor pe care le-au căpuşat . Sper s-o sfârşească-n dezolare , prăbuşire şi ruini .

+1 (1 vot)
GELU
20.08.2019, 01:28:43

Macron va avea mari probleme in parlamentul European, chiar in randul formatiuni infiintate de el, din cauza ca l-a invitat pe Putin mafiotul spion 1/2. Asta-i caracterizează pe rusnacii, mizeria umană cea mai abjectă, de toate felurile corupți și decăzuți până în măduva oaselor sunt o palma pe fața omenirii, rușii nu sunt oameni, sunt monștri cu chip fals de om. Axa raului Moscova-Iran-Arabia Saudita. Se cunoaste deja ca Rusia tipăreşte moneda "falsa" din cauza inflatiei. Pe care-i plaseaza acolo unde pot. În scopul falimentării popoarelor care sau scarbit de ei ... iar scarbele stau la pândă . cu ochi hulpavi , cu unghiile scoase . ca hienele . ca să apuce să înhațe şi să îndese-n ei . ... în rest , nimic cred că le este de ajuns aceasta. Ca să le înrobească şi să le jupoaie . Ca să se îmbuibe ei şi Putinska lor in Panama . Cu apa lor distilata au ajuns de rasul mapamondului la razboi şi genocid . Exemplul cel mai recent Ucraina, Crimeea.

GELU
20.08.2019, 01:31:44

Rusia va irita NATO. Poate vedem niste trupe NATO defilând pe la Kremlin si pe niste politicieni care azi ling clantele unei ambasade din Bucuresti iesind cu pâine si sare in calea viitorilor pretini. Americanii sunt partenerul nostru de incredere si vor proceda in consecinta. Rusi vor proceda ca in Afghanistan, cacând de frica americanilor au fugit abandonându-si aliatul comunist afghan. Ruserlocii,se amestecă in treburile interne ale altor state crezându-se jandarmii lumii. Dar, ori ce imperiu care după gloria vodci de odinioara, acum piere, asa se va intâmpla si cu cel ruserloc..

Ivan Turbinca
20.08.2019, 09:14:21

Pai,amatori de difelare prin Rusia au fost destui.Din pacate pt ei,iernele ruse le-au jucat festa si,din cauza guturaiului,au ramas pe veci ingrasamant,pt campiele ruse!Ca sa vezi,iernele ruse au ramas aceleasi!-:)))Esti gata pt difelare?Apropo,in ce clasa mergi la scoala?

+2 (2 voturi)
Sorin Barbu
21.08.2019, 00:48:21

Bravo putin ia dat replica travestitului de Macron