Europa

articolul anterior articolul urmator

Radioactivitate crescută în Europa de Nord. Producătorul rus de energie nucleară neagă un posibil incident

12
28 Jun 2020 12:55:00
Autor: Afrodita Cicovschi

Mai multe state din nordul europei au înregistrat o uşoară creştere a radioactivităţii de natură umană, sursa putând proveni din vestul Rusiei sau din Letonia, notează AFP.

Finlanda, Suedia şi Norvegia au înregistrat în ultimele zile niveluri slabe neobişnuite de radioactivitate, de origine umană, o creştere inofensivă pentru om care, potrivit unui institut olandez, ar avea sursa în vestul Rusiei, în timp ce alte indicii arată că ar fi vorba despre Letonia, relatează AFP, citată de news.ro.
 
Organizaţia Tratatului interzicerii totale a testelor nucleare (CTBTO), ale cărei staţii permit de asemenea să se măsoare creşteri ale radioactivităţii de origine civilă, a publicat pe Twitter o hartă care indică zona originii probabile a sursei, potrivit măsurătorilor sale.
 
Sectorul acoperă în mare o treime din sudul Suediei, jumătate din sudul Finlandei, Estonia, Letonia, dar şi o zonă largă la frontiera de nord-vest a Rusiei, inclusiv oraşul Sankt Petersburg.
 
Aceşti izotopi - Cesiu 137, Cesiu 134 şi Ruteniu 103 - ”sunt foarte aparent de origine civilă. Suntem în măsură să anunţăm regiunea probabilă a sursei, însă nu face parte din mandatul CTBTO (acronimul englez al organizaţiei) să stabilească originea exactă”, a anunţat pe Twitter secretarul general al organizaţiei internaţionale, cu sediul la Viena, Lassina Zerbo.
 
Producătorul rus de electricitate nucleară Rosenergoatom a dezminţit orice incident în cele două centrale pe care le exploatează în acest sector.
 
”Nicio anomalie nu a fost înregistrată în aceste centrale nucleare Leningradskaia şi Koţkaia”, a declarat agenţiilor ruse un purtător de cuvânt. Emisiile ”nu au depăşit valorile de control în perioada indicată” şi ””nu a existat niciun incident legat de emitere de radionuclee peste nivelul stabilit”, a adăugat el.
 
Potrivit calculelor Institului olandez de Sănătate Publică şi Mediu (RIVM), ”radionucleele provin dinspre Rusia occidentală”, în pofida faptului că măsurătorile nu permit o identificare mai precisă a locului.
 
Nuclizii relevaţi sunt artificiali, aşadar sunt de natură umană. Iar compoziţia lor ”poate indica pagube cu un element combustibil într-o centrală nucleară”, relevă într-un comunicat autoritatea olandeză.
 
În afară de Rusia, Finlanda şi Suedia exploatează reactoare nucleare în sector, însă niciun incident nu a fost semnalat.
 
Ţările baltice nu au niciun reactor activ, iar Lituania şi-a închis unica centrală nucleară de origine sovietică în cadrul intrării sale în Uniunea Europeană (UE).
 
În schimb, probleme de radioactivitate au fost semnalate în ultimii ani în centrale electrice convenţionale în Letonia.
 
Acestea folosesc lemn din anumite zone din Belarus, şi anume din împrejurimile Gomel şi Moguilev, în estul ţării, care au fost deosebit de contaminate de catastrofa de la Cernobîl.
 
Operatorul reţelei de încălzire şi electricitate a capitalei letone Riga a cerut scuze în 2018 cuprivire la faptul căa folosit lemn care conţinea elemente radioactive.
 
Iar întreprinderea Rigas Siltums a anunţat la 17 iunie, într-un comunicat, că a lansat un proiect de cercetare ”cu privire la controlul radioactivităţii lemnului şi cenuşii” din centralele sale.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

12 Comentarii

Mandrean Paul
28.06.2020, 14:25:05

Daca cei de la CTBTO afirma ca sectorul indicat cuprinde si zona orasului Sankt Petersburg, inseamna ca fabrika de trolli de pe Savuskina functioneaza peste capacitatea proiectata. Foamete mare de fake-uri.

0 (4 voturi)
Stefan din Nord
28.06.2020, 15:12:06

Normal ,neaga ca s-au bashit ei . Vecinii simt doar efectele .

Vatasel
28.06.2020, 15:54:27

Stefan din Nord "Vecinii simt doar efectele ." Da nu cumva legea va obliga sa stati cu masca pe figura ?! Ei sunt cu pretentii da incalca legea total !

-1 (1 vot)
Vatasel
28.06.2020, 15:55:57

Probabil ca si Letonia e vinovata dar ar trebui studiar si Ucraaina pentru ca ucrainienii au mai produs dezastrul de la Cernobal, deci sunt mari experti in distrugeri .

0 (2 voturi)
Utilizator Adevărul
28.06.2020, 16:56:07

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (12)

Modifică Setările