VIDEO Interviu în exclusivitate cu preşedintele Comitetului Regiunilor din Uniunea Europeană, Ramón Luis Valcárcel Siso

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ramón Luis Valcárcel Siso FOTO eumayors.eu
Ramón Luis Valcárcel Siso FOTO eumayors.eu

Discuţia noastră a pornit de la o întrebare legată de efectele devastatoare pe care actuala criză economică şi socială le are asupra echilibrului dezvoltării la nivel european.

“Criza afectează Europa; criza afectează regiunile; în consecinţă, criza afectează oamenii. Şi aceasta ar fi consecinţa cea mai dramatică a efectelor devastatoare ale crizei: oamenii care trebuie să plătească, oamenii care trebuie să sufere…deci consecinţele unei crize care a generat destabilizări sociale. Vedem cum în procesele electorale recente se generează neîncrederea, sunt animate grupurile populiste, există chiar o oarecare respingere faţă de Uniunea Europeană, ca şi cum ea ar fi singura şi exclusiva vinovată de această criză”.

Soluţiile care au fost aplicate până acum, politici de austeritate urmate de altele, de super-austeritate, au creat enorme probleme în sensul că au stopat creşterea economică, au redus piaţa locurilor de muncă şi au afectat categoriile de populaţiei cele mai vulnerabile. Să fi fost aceasta singura soluţie posibil de aplicat la nivel european? Regula absolută a respectării cu stricteţe a unui prag de deficit european stabilit prin reglementare europeană este, în sine, soluţia pentru asigurarea creşterii economice şi a echilibrului social?

”Întrebarea nu este doar dacă  ne centrăm exclusiv pe controlul deficitului- asta e marea greşeală, care a fost propusă, şi acesta este punctul meu de vedere, şi menţin această afirmaţie în orice forum, de postulatele Uniunii Europene care vor să vadă soluţia problemei doar în controlul deficitului. Nu e aşa! E doar o parte din soluţie, dar nu e toată soluţia. Putem rezolva problema, dacă adiţional controlării deficitului public, avem curajul să ducem la capăt şi politici de creştere economică, politici de investiţii, politici sociale, politici care generează locuri de muncă. Ne-am întrebat de atâtea ori, şi am dat răspunsuri la atâtea întrebări: există o politică mai socială decât aceea a creării locurilor de muncă? Este vorba de demnitatea unei persoane! Este vorba de posibilitatea unui om de a putea avea venituri proprii din munca sa, venituri pentru consum, şi consumul înseamnă producţie, iar producţia reprezintă crearea unor noi locuri de muncă. Atunci haideţi să căutăm un echilibru, ceea ce, e drept, nu e uşor, dar nu e imposibil”.

Rezultatul social a al crizelor succesive a fost, printre multe altele, şi o multiplicare a mişcărilor de protest, din ce în ce mai ample şi depăşind cu mult formulele tradiţionale ale demonstraţiilor sindicale. Preşedintele Comitetului Regiunilor, în mod excepţional pentru un politician de primă mărime de la Bruxelles, s-a referit la mişcarea INDIGNADOS din ţara sa natală, arătându-i temeiurile şi tragând astfel un semnal de alarmă pentru viitor: “toţi înţelegem acel freamăt de indignare pentru că în lume a existat lăcomie, avariţie, pentru că în lume există inegalitate, pentru că această criză este rezultatul faptului că s-a vrut adunarea unor averi din ce în ce mai mari, rezultatul speculaţiilor imobiliare urbane, al îmbogăţirilor rapide, şi este de asemenea şi rezultatul - şi eu sunt om politic şi spun astăzi aşa cum am mai spus-o de atâtea ori înainte- lipsei unei gândiri în perspectivă, pe termen lung, a politicienilor. Am crezut că trăim într-o lume fericită, unde totul era belşug şi unde niciodată nu urma sa se termine abundenţa. Şi într-o zi s-a terminat. Într-o zi, tocmai din cauza lăcomiei şi a avariţiei. Şi din acel moment începe sa apară marea sărăcie şi atunci apare miscarea “indignatilor”, ca un element solidar, ca un element de înţeles, ca ceva ce empatizează cu societatea globală, europeană, spaniolă”.

Foarte interesantă şi oferta făcută de Preşedintele Comitetului Regiunilor de a acorda în mod direct sprijin autorităţilor naţionale româneşti care vor solicita acest lucru, mai ales,la sugestia noastră, pentru a accelera procesul de elaborare a dosarelor pentru obţinerea de fonduri europene.

Puteţi urmări integralitatea interviului în înregistrarea video:

 Comitetul Regiunilor este una dintre cele cinci instituţii majore care alcătuiesc echilibrul instituţional de la Bruxelles. Alături de Comitetul Economic şi Social European, prin prevederile Tratatelor, are misiunea de a emite un aviz consultative obligatoriu pentru fiecare propunere sau iniţiativă legislativă. Reprezentanţii săi sunt chemaţi să-şi susţină punctul de vedere în cadrul marilor dezbateri pe teme sociale şi economice. Delegaţia românească la Comitetul regiunilor , numită de Guvernul României) este compusă din 29 de membri dintre care 15 membri plini plus supleanţi, aici găsiţi lista lor, dispune de un coordonator, dna Liliana Mangeac al cărei birou  “European Office of the National Union of County Councils” se află în Bruxelles, 42  rue Montoyer.

Cristian Unteanu, Bruxelles

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite