Europa

articolul anterior articolul urmator

Rasismul cotidian în Germania

11
29 Aug 2013 15:13:12
Deutsche Welle

Rasismul se manifestă în Germania nu doar sub forma dreptei radicale. Definiţia, dar şi manifestarea rasismului au cunoscut modificări în ultimii ani. Ce este rasismul? Cum arată cadrul legislativ în Germania?

Un negru de pildă se loveşte de rasism la toate nivelurile sociale din Germania – nu doar în spaţiul profesional, în relaţiile cu autorităţile, ci şi în mediul privat.

Tahir Della este fotograf, lucrează la München şi a fondat ”Iniţiativa oameni de culoare în Germania”. Asociaţia lui urmăreşte să îi aducă laolaltă pe afro-germani şi proiectele acestora, combătând, astfel, rasismul.

Martin Luther King

În anii 50, în Statele Unite apărea o mişcare cetăţenească împotriva discriminării rasiale. Acum o jumătate de secol, la 28 august 1963, militantul pentru drepturile cetăţeneşti Martin Luther King susţinea celebrul său discurs ”I have a dream”, în care şi-a prezentat viziunea asupra Americii fără rasism, o ţară în care culoarea pielii şi originea unui om nu mai au nici o importanţă.

Cum arată, însă, Germania de astăzi, privită din perspectiva discursului lui Martin Luther King?

”Eşti întrebat pe stradă, fără nici o reţinere, dacă nu ai cumva droguri”, povesteşte Della. ”Iar când vorbeşti cu autorităţile, deseori acestea consideră că poţi să răspunzi mai bine dacă ţi se adresează folosind o germană stricată. Toate aceste lucruri par bagatele, însă în spatele lor se ascund prejudecăţi despre oamenii de culoare, precum şi o insuficientă înţelegere a faptului că şi persoanele cu pielea închisă, fac parte din Germania”, mai spune Della.

Nu există o definiţie general valabilă a rasismului. ”Există numeroase dimensiuni şi forme de manifestare a rasismului. Acesta poate fi spontan sau organizat, deschis sau ascuns. Există rasism violent, declaraţii rasiste şi discriminări cotidiene”, este de părere Hendrik Cremer, de la Institutul German pentru Drepturile Omului.

Rasismul îi afectează însă nu doar pe negri, care, în Germania, sunt mai puţini decât în SUA. Anti-ţiganismul, fenomen care îi vizează pe romi, rasismul împotriva musulmanilor sau antisemitismul sunt doar câteva dintre faţetele aceluiaşi flagel.

Cadrul legislativ

Acordurile juridice internaţionale, valabile şi în Germania, conţin interdicţii privind discriminarea rasială, spune Cremer. Însă, pentru a te apăra de rasism în Germania, posibilităţile legale sunt insuficiente. Începând din 2008, în Republica Federală este în vigoare legea ”nediscriminării”, care cuprinde zona profesională şi, parţial, pe cea a locuinţelor. Juriştii spun însă că legea are prea multe breşe.

Constituţia Germaniei interzice şi ea discriminarea rasială, dar, după cum apreciază Hendrik Cremer, această intedicţie nu se sprijină pe nici o jurisprudenţă. ”De pildă, cine doreşte să combată aprecieri rasiste, are deseori la îndemână doar paragraful 130 din Codul Penal, care se referă numai la incitare.

Statul german are datoria să apere oamenii de discriminarea rasială a altor persoane sau părţi terţe şi nu are voie la rândul său să discrimineze.

Însă, cel târziu cu ocazia unui control rutier, în timpul căruia poliţiştii aplică metoda ”racial profiling”, o astfel de obligaţie devine relativă. Această metodă, devenită deja obişnuită, ”selectează” persoane cu anumite trăsături fizice pentru controale extinse.

Astfel, poliţiştii aflaţi pe aeroporturi, în gări sau în trenuri pot utiliza aşa-numitul ”racial profiling” în cazul migranţilor.

Institutul German pentru Drepturile Omului a prezentat în iunie un studiu privind tocmai această metodă de lucru a Poliţiei, solicitând scoaterea din lege a unor paragrafe. Cremer spune că eliminarea acestor prevederi ar împiedica poliţiştii pe viitor să efectueze controale rasiste.

Tahir Della declară la rândul său că nu cunoaşte aproape nici un cetăţean de culoare, care să nu fi avut probleme din cauza controalelor neîntemeiate la care a fost supus de poliţişti. În opinia lui, Poliţia, ca parte a societăţii, întreţine prejudecăţiile.

Hendrik Cremer deplânge faptul că rasismul este conexat foarte des cu extremismul de dreapta, în timp ce rasismul cotidian, din mijlocul societăţii, este ignorat. ”Rasismul este în mod indubitabil un fenomen care afectează toate straturile societăţii”, spune juristul, care pledează pentru evitarea termenilor precum ”Ausländer” (străin) sau "Fremdenfeindlichkeit" (xenofobie).

În opinia sa, aceşti termeni sunt nepotriviţi. ”Ar trebui să vorbim doar despre rasism”.

Rasism inconştient

Desigur, există multe situaţii în care este dificil de stabilit, dacă o anumită afirmaţie a fost rasistă sau nu. ”Trebuie respectată şi libertatea de exprimare”, spune Cremer.

La rândul său, Della spune că dacă vorbeşti cu germani a căror întrebare ”din ce ţară vii?” este percepută de străini ca rasism, aceştia răspund în cele mai multe cazuri că nu au intenţionat să îl atace verbal pe conlocutor. Chiar îi cred”.

”Fapt este că poţi fi rasist fără să vrei, din cauza clişeelor pe care le ai în minte”, mai constată Tahir Della.

Text semnat de Medana Weident.

A apărut prima dată pe dw.de

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

11 Comentarii

Operatorul de Servici
30.08.2013, 00:38:46

Expunerea de mai sus despre rasism in Germania este foarte diluata, mai ales in contextul actual in care pe data de 23.08.12 comisia de investigare a prezentat raportul final referitor la crimele prin care noua emigranti si o polititista germana au executati de un trio neo-nazist. Crimele s-au petrecut intre 2000 si 2006. De remarcat este faptul ca emigrantii ucisi au fost mici intreprinzatori particulari, care si-au cistigat existenta in mod cinstit. Lasind la o parte tragedia prin care au trecut familiile nevinovate, marele scandal este legat de modul de abordare si investigatie a fortelor ministerelor de interne, procuraturii si serviciilor de informatie pe intern si mai ales de musamalizarea care s-a produs ulterior. http://weimarerland.tagsucht.de/wp-content/uploads/2012/11/GeDenkenThueringen12-PlakAlle-neutral.jpg http://de.wikipedia.org/wiki/NSU-Morde Mentionez inca doua cazuri: In 2005 Oury Jalloh, un azilant "tolerat" din Siera Leone a ars de viu in beciul politiei. Oury a fost fixat cu catuse la sol pe o saltea. Explicatia initiala a investigatiilor a fost ca Oury si-a dat foc singur cu o bricheta. Pina in ziua de azi "nu se stie exact" ce s-a intimplat. http://de.wikipedia.org/wiki/Oury_Jalloh In 2009 Marwa El-Sherbini, farmacista din Egipt, a fost injunghiata in intr-un tribunal german in fata sotului si copilului ei de trei ani. Sotul care in ultimul moment a incercat sa o apere pe sotia lui, a fost inpuscat de un politist german. Marwa era insarcinata cind a fost ucisa. Sotul ei era doctorand la institutul Max-Planck de microbiologie si genetica. Dupa doctorat intentionau sa se intoarca, acasa in Egipt. http://nerminismail.com/wp-content/uploads/2013/07/Marwa-el-Sherbini-mit-Ehemann-Elvi-Ali-Okaz-und-Sohn1.jpg http://de.wikipedia.org/wiki/Marwa_El-Sherbini Problema este intradevar, mult prea diversa pentru a putea fi prezentata intr-un blog. Pe scurt rasismul, nationalismul si xenofobia in Germania sunt omniprezente si nu se marginesc la africani sau tigani sau doar la grupuri sociale de la marginea societatii. E vorba de turci, polonezi, sirbi, unguri, romani, bulgari, albanezi, croati, greci, italieni, etc. Un lucru este cert: nemtii niciodata nu au afirmat ca Germania ar fi "tara tuturor posibilitatilor" sau ca ar fi exista "Visul German", mai degraba ca "munca elibereaza".

Gamble Procter al II-lea
30.08.2013, 13:01:37

Si pentru care motiv trebuie convins procentul de 96% germani de "corectitudinea" tolerantei si acceptarii psihedelicului termen "afro-germani" in societatea lor ridicata (fara acesti profitori si speculanti ai momentului) prin mari sacrificii de efort si jertfe, cata vreme "beneficiarii" ineptiei sunt cei din procentul ramas de 4% ? O parte din acest marunt procent sunt germanii cu un intelect "clatit" de evreii Scolii de la Frankfurt prin schimbarile egalitatii de nationalitate, de gen, de religie, sociale si culturale, iar restul ... alogeni semi-educati, dar cu interese.

Operatorul de Servici
30.08.2013, 16:17:52

Care 98% din germani trebuiesc convinsi? Din datele statistice, cam 16% din populatia Germaniei are origini straine. Din acesti 16% cam jumatate sunt posesori ai cetateniei germane. Adica in mod oficial sunt germani. Spre deosebire de legislatia romana cea germana nu specifica originea nationala. De exemplu, formularea "cetatean german de nationalitate maghiara" nu exista. Emigrantii in Germania au fost si sunt un factor economic important. Un punct culminant al infamiei referitoare la emigranti in Germania il reprezinta analizele lui Thilo Sarrazin, fost membru in consiliul de conducere de la Deutsche Bank. Prezentarile lui sunt o dovada buna a lumilor paralele existe in Germania. Sarrazin a fost concediat deoarece dauneaza intereselor statului german intr-o lume globalizata. Imaginea Germaniei, vazuta din spatiul romanesc, este una filtrata, de prospect bazata pe idei preconcepute, sabloante si mituri. Este imaginea consumatorului. Analize bazate pe date verificabile nu prezinta interes, chiar daca sunt in interesul romanesc. Faptul ca acest subiect este abordat de "Vocea Germaniei", postul oficial cultural al statului federal german este o situatie tragico-comica. Si nu este singura.

Zack Atila
1.09.2013, 05:09:02

Germania intodeauna a fost leaganul blonzilor superiori altor rase Astia uita ca Romanii(noi) si Asia Minor (precum Prusacii) i-au invatat ce stiu si toti acestia au fost Germanizati Nimeni nu spune un cuvint in sensul acesta Toti cica sunt Germanici in Vest Spania(Vizigoti si implicit Germani), Franci(Germani), Angle(Saxoni aka Germani) Avem asa multi Germi ca Tracii au disparut total Cronicele lor insule sunt ignorate unde Francii vin din Asia Minor, Prusii la fel, triburi din Anglia declarate ca venind din aceeasi regiune, Vizigotii (vesi = Besi Gotii) vin din Est (nu Germani) Germanismul este in vina Tiganilor din Nord ca mama nu ca tata Tata era Roman -Trac-Asia Minor

Zack Atila
1.09.2013, 05:10:18

Pe mirlanii astia blonzi trebuie sa-i opresti ca pe Ungurii Sa le spui cine este radacina si cine este tata care a creeat tara Nu Germani

Vezi toate comentariile (11)

Modifică Setările