Răspunsul Marii Britanii la pandemie ar putea însemna sfârşitul Regatului Unit.  Boris Johnson recunoaşte că Londra ar fi putut reacţiona diferit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO AFP
FOTO AFP

Premierul britanic Boris Johnson, care recent a recunoscut că Marea Britanie nu a înţeles amploarea pandemiei de COVID-19 şi ar fi putut acţiona diferit, a făcut joi o primă vizită în Scoţia în acest an, în insulele Orkney de pe coasta de nord, pentru a-şi întări angajamentul pentru o naţiune unită. Totuşi cele două ţări nu sunt în cele mai bune relaţii, mai ales că abordarea pandemiei de către Johnson a lăsat de dorit.

Premierul britanic a recunoscut recent într-un interviu pentru BBC că guvernul britanic nu a înţeles epidemia în primele săptămâni sau luni cum ar fi fost de dorit şi că un rol important l-a avut faptul că nu a anticipat „măsura în care virusul se transmite asimptomatic”. Acesta a spus că sunt lecţii de învăţat în privinţa răspunsului la pandemie şi că Marea Britanie va cântări ce putea face diferit. Johnson a mai spus că îşi va asuma responsabilitatea pentru acţiunile guvernamentale.

Aflat în prima vizită în Scoţia în acest an, Johnson, care a vorbit de Uniune (ţărilor din Regatul Unit) ca de o „instituţie fantastic de puternică” şi de o populaţie care-şi doreşte o naţiune unită şi puternică, nu s-a întâlnit cu premierul scoţian, iar motivele ar fi unele evidente, relatează CNN.

Scoţia a fost foarte afectată de pandemia de COVID-19 şi totuşi popularitatea premierului a crescut - iar asta în mare parte şi datorită abordării mai precaute a Scoţiei în contrast cu Anglia. Totodată, sprijinul pentru obiectivul său politic, şi anume independenţa Scoţiei, este din ce în ce mai mare.

Premierul britanic a scăzut însă important în sondaje în condiţiile unor măsuri mai riscante de relaxare, astfel că prin vizita în Scoţia la nord de Zidul lui Hadrian speră să recâştige din capitalul politic pierdut.

Deşi educat la instituţii de elită, Johnson a ales un stil politic relaxat care nu merge prea bine cu situaţia unei pandemii. La începutul epidemiei de COVID-19 în Marea Britanie, el spunea zâmbind că a vizitat un spital unde sunt puţini pacienţi infectaţi cu coronavirus şi „le-am strâns mâinile tuturor”.

În special recomandările sale în privinţa relaxării restricţiilor au atras atenţia prin mesajul lor confuz. Pe 10 mai el le spunea britanicilor că dacă nu pot munci de acasă ar trebui să se simtă încurajaţi să meargă de acum la lucru - în acelaşi timp însă, trebuie să fie şi foarte atenţi.

Sturgeon nu a fost deloc impresionată: „Nu ştiu ce înseamnă să fii pe fază”, spunea aceasta, subliniind că a solicitat guvernului britanic să nu folosească acest slogan în Scoţia.

Apoi guvernul britanic a introdus reguli care le-a permis rezidenţilor să călătorească în anumite ţări fără a li se impune o carantină la întoarcere. Şi de data asta ea s-a referit la procesul decizional britanic ca fiind dezorganizat. Ea a decis să nu permită accesul liber în Scoţia al celor întorşi din Spania.

Politicile lor au fost divergente şi în privinţa măştilor: Scoţia a impus purtarea lor obligatorie în magazine cu două săptămâni înainte ca Anglia să se decidă asupra aceste măsuri.

Deşi Johnson, care s-a îmbolnăvit el însuşi, nu s-a arătat atât de rezistent faţă de măşti precum Donald Trump, el a fost surprins în repetate rânduri fără mască, chiar şi în spaţii închise. Un bărbat din grupul care l-a întâmpinat la sosirea în Scoţia a strigat: „Unde ţi-e masca, Boris?”

Deşi Johnson este premierul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, naţiunile componente îşi pot impune propriile politici în materie de educaţie, sănătate şi transport, iar politici anunţate de guvernul britanic nu se aplică şi în aceste ţări.

„Este cel mai semnificativ moment în care devoluţia (transferul puterii) a devenit extrem de evidentă pentru cetăţeni”, a spus Mark Diffley, directorul unui centru de consultanţă şi sondare al opiniei publice, Progress Scotland, susţinător al independenţei Scoţiei.

Scoţienii se arată confuzi faţă de atitudinile instabile ale Londrei care nu pare a putea să decidă într-un fel sau altul: Vrea să ajute oamenii? Vrea să pună pe prim plan economia? Sau pur şi simplu nu-i pasă? Nu ştie deloc ce face.

Scoţienii spun că o percep mai favorabil pe Sturgeon prin prisma răspunsului la pandemie: „Cred că Nicola a făcut ce trebuie în eforturile sale de a nu amesteca politica în asta şi merge pe panta ştiinţei întâi de toate”, a spus un scoţian de 21 de ani.

În pofida diferenţelor de abordare, Scoţia şi Anglia au fost atinse destul de asemănător de pandemie. În plus, Scoţia are o rată de mortalitate mai mare decât Anglia: 77 de decese la 10.000 de locuitori faţă de 72.

Experţii în sănătate publică spun însă că diferenţele de abordare a pandemiei sunt unele importante, dar există şi diferenţe de percepţie publică semnificative.

Întrebarea este dacă o viziune mai favorabilă câştigată prin gestionarea pandemiei se va transfera şi într-un sprijin politic pentru cauza Independenţei Scoţiei, unul din obiectivele Partidului Naţional Scoţian (PNS).

Multe s-au schimbat din 2014, ultima dată când Scoţia a votat în chestiunea independenţei. În alegerile generale din 2015 din Marea Britanie, PNS a câştigat 56 de locuri în Camera Comunelor din Westminster faţă de doar 3 anterior.

În acelaşi timp, Scoţia a votat covârşitor împotriva Brexit, în 2016. Suportul pentru independenţă a tot crescut, chiar şi în rândurile celor care au votat pentru Brexit.

Diffley, de la firma de consultanţă şi sondare a opiniei publice Progress Scotland, a spus că ultimele sondaje arată o susţinere crescută faţă de independenţă, poate una din cele mai mari după foarte mult timp.

Acest lucru ar putea constitui o problemă pentru Johnson, liderul unui partid conservator şi unionist. Prin vizita sa în Scoţia acesta speră să sublinieze beneficiile unei uniuni de 300 de ani cu Anglia - el a ţinut să evidenţieze că schema de şomaj tehnic generoasă a Londrei a salvat mii de joburi scoţiene.

Însă tradiţional miniştrii conservatori nu s-au bucurat de prea multă susţinere în Scoţia. Sturgeon chiar a glumit pe Twitter că vizita lui Johnson nu-i dăunează deloc.

Partidul său, PNS, a promis un nou referendum cu privire la independenţă înainte de alegerile parlamentare din Scoţia de anul viitor.

Tommy Sheppard, parlamentar al PNS, spune că e doar o chestiune de timp şi că vizitele premierului britanic sunt numai bune să-i determine pe şi mai mulţi scoţieni să se hotărască.

Acesta a explicat că răspunsul la pandemiei al guvernului britanic le-a deschis ochii multor sceptici scoţieni în privinţa diferenţelor dintre Scoţia şi Anglia.

„Sunt conştienţi de asta cum nu au fost niciodată. Şi probabili că sunt mai deschişi în faţa a ceea ce poate face Scoţia dacă ar avea puterea politică să acţioneze”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite