Rata transmiterii virusului a depăşit 1 în Germania, la doar câteva zile de la relaxarea parţială a restricţiilor. Mii de nemţi au ieşit în stradă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La doar câteva zile de la iniţierea primei faze de relaxare a restricţiilor, Germania  ajuns la o rată de transmisibiliate a virusului de 1.1, stârnind îngrijorări că un al doilea val pandemic este iminent, relatează The Telegraph.

Rata mică o mortalităţii în Germania reflectă o bună coordonare a răspunsului la pandemie, deşi sistemul decentralizat nu-i permite cancelarului german Angela Merkel care a avertizat mereu asupra unor măsuri de relaxare premature, să intervină prea mult la nivel de land.  A vorbit totuşi de o „frână de urgenţă” care ar permite reimpunerea restricţiilor în cazul unor valuri de creştere a noilor cazuri. Epidemiologii germani consideră pragul de 50 de noi cazuri la 100.000 de oameni mult prea ridicat.

Miercuri, când Germania a anunţat o ridicare parţială a restricţiilor, rata de transmitere a virusului era de 0.65. Vineri crescuse la 0.81, iar sîmbătă a ajuns la 1.1. O valoare peste unul înseamnă că fiecare purtător al virusului poate infecta cel puţin încă o persoană şi că virusul continuă să se propage.

Institutul Robert Koch care a oferit aceste date a transmis că în pofida unei creşteri rapide de miercuri încoace a ratei de reproducere a virusului, nu se poate stabili cu siguranţă dacă măsurile de relaxare sunt responsabile.

Sâmbătă Germania a înregistrat 667 de cazuri noi bilanţul epidemiei ajungând la 169,218. numărul deceselir a crescut cu 26, la 7.395.

În landul North Rhine-Westphalia, cel mai dens populat land din Germania, au izbucnit mai multe focare la abatoare şi măcelării - autorităţile landului au promis că cei între 18-20.000 de muncitori vor fi testaţi .

În oraşul vestic Coesfeld, unde din cei 200 de muncitori în măcelării 151 au fost confirmaţi pozitiv, măsurile de relaxare au fost suspendate.

Imagine indisponibilă

Protest la Stuttgart în Germania faţă de măsurile de distanţare socială 9 Mai 2020 FOTO EPA-EFE

Pe de altă parte, premierul landului North Rhine-Westphalia, Armin Laschet, a propus redeschiderea graniţei cu Franţa pentru a întări solidaritate europeană.

Cancelarul german Angela Merkel a adoptat o poziţie mult mau prudentă anunţând prima fază a ridicării restricţiilor, avertizând că „avem încă de dus o luptă împotriva virusului, care se anunţă de durată”.

Premierul este favorit să-i succeadă în partidul creştinilor-democraţi anul viitor. 

Poziţiile publice opuse ale liderilor vin în contextul în care în Germania protestele de stradă continuă, având loc cu o şi mai mare amploare pe parcursul weekendului. Mii de oameni s-au adunat la Berlin, Frankfurt, Stuttgart şi alte oraşe germane reclamând că drepturile le sunt încălcate şi denunţînd atitudinea guvernului şi a lucrătorilor medicali de natură să răspândească panică.

La Munchen, peste 3.000 de oameni s-au adunat în piaţa centrală cu pancarte pe care au scris „fascism sanitar”, cerând reluarea vieţii publice şi ridicarea completă a restricţiilor.

Demonstraţiile din cursul weekendului au fost cele mai ample de la instituirea măsurilor  de distanţare instituite în martie. Grupurile de oameni au depăşit numărul admis de maxim 50 de persoane, dar poliţiştii au ales să nu îi despartă din motive „proporţionalitate” a recaţiei mai ales că demonstraţiile au fost în mare parte unele paşnice.

Dieter Reiter, primarul oraşului nu a fost la fel de îngăduitor criticând aspru protestele: „nu am absolut nicio înţelegere/empatie penttru acţiunile sau demonstraţiile în care oamenii nu respectă distanţa socială şi nu folosec măşti de protecţie, punându-se în calea unei evoluţii bune şi riscând să prelungească măsurile, şi nu să le oprească”.

Acesta a mai spus că la proteste participă multe grupări extremiste de dreapta cunoscute, un fapt „absolut insuportabil”.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite