Europa

articolul anterior articolul urmator

Război diplomatic între Budapesta şi Washington. Oameni de afaceri bănuiţi de corupţie şi apropiaţi de guvernul Orbán, pe lista neagră a SUA

41
19 Oct 2014 12:53:30
Autor: Eva Galambos
Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe şi pentru relaţii Economice Externe
Peter Szijjarto, ministrul maghiar de Externe şi pentru relaţii Economice Externe

Ambasada SUA de la Budapesta a anunţat, recent, că zece oameni de afaceri unguri suspectaţi de corupţie vor avea interdicţie de a intra pe teritoriul Statelor Unite. Potrivit unor informaţii neoficiale, unii dintre ei sunt în strânsă legătură cu partidul de guvernământ Fidesz, alţii ar fi apropiaţi cercurilor guvernamentale, relatează cotidianul budapestan „Nepszabadsag”.

Deocamdată Ministerul ungar de Externe şi pentru relaţii  Economice Externe l-a invitat la consultăti pe Andre Goodfriend, însărcinatul ad interim al Statelor Unite în Ungaria. Şeful portofoliului, Peter Szijjartó, a declarat că a cerut părţii americane să pună la dispoziţia părţii ungare datele pe baza cărora s-a formulat suspiciunea de corupţie. „În măsura în care guvernul american nu va face acest lucru, va atrage asupra sa suspiciunea că doreşte doar să exercite presiuni în anumite domenii”, a precizat Szijjartó  într-o conferinţă de presă.

 Potrivit MTI, Goodfiend ar fi spus că ar fi vorba de funcţionari guvernamentali sau chiar membri ai guvernului condus de premierul Viktor Orbán. „Există persoane, mai precis persoane publice, membri ai guvernului despre care Statele Unite consideră că nu au calităţile necesare de a intra pe teritoriul american”, a arătat însărcinatul american pentru afaceri.

Unul dintre oamenii de afaceri în cauză aparţinând cercurilor Fidesz a declarat postului de televiziune ATV că a fost chemat la ambasadă şi i s-a comunicat decizia. Potrivit lui, dintre celelalte persoane de pe  lista neagră, doi lucrează la direcţia de impozite şi alţi doi sunt cunoscuţi oameni de afaceri.

Printre numele vehiculate despre care s-a presupus că s-a afla pe listă au fost Peter Heim, preşedintele Societăţii de Cercetări Economice Szazadveg şi Arpad Habony, consilier al premierului, Ildiko Vida, directorul Oficiului Naţional pentru Impozite şi Vămi, un adjunct de-al ei şi un şef de serviciu. Mai târziu, Heim şi Habony au negat oficial că s-ar afla pe listă.

Publicaţia „Napi Gazdasag” a lansat ipoteza că în Ungaira s-ar fi început controale vamale împotriva unor instituţii şi firme cu interese americane şi că măsura ar fi un mijloc de a îngreuna cercetările din SUA ale oficialităţilor ungare implicate, idee negată de Ambasada SUA din Ungaria În schimb, ar exista informaţii sigure că cei în cauză sunt suspectaţi de corupţie, respectiv că ar fi încercat să ceară mită de la firme americane.

   Dar Andras Simonyi, fostul ambasador al Ungariei la NATO, susţine, într-un interviu acordat site-ului Origo, că ceea ce s-a întâmplat este rezultatul procesului de înrăutăţire a relaţiilor americano-ungare. Ungaria joacă un joc periculos când se lansează într-un război diplomatic cu SUA, iar consecinţa probabilă a fi izolarea totală şi mari dificultăţi economice, a spus el. Războiul a început mai demult şi a fost o mare greşeală să nu se ţină cont de declaraţiile fostului preşedinte Bill Clinton, precum şi ale lui Barak Obama care a enumerat Ungaria printre ţările nedemocratice.

Deşi interdicţia de intrare pe teritoriul american nu are legătură cu războiul diplomatic, a mai precizat Simonyi, este o atenţionare în perspectiva evoluţiilor relaţiilor bilaterale.

Potrivit legii anticorpţie, adoptate în 1977, la iniţiativa Departamentului american de Finanţe,fiecare american este  obligat să informeze dacă observă că  organisme din străinătate încearcă să-l mituiască.

Este o obligaţie legală, nu opţională, a subliniat el. Potrivit lui Simonyi, partea americană nu va face nicodată publică lista persoanelor indezirabile dar interdicţia ar putea fi definitivă.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

41 Comentarii

Constantin Moldovean
19.10.2014, 13:53:02

Așa se păstrează coeziunea Imperiului America. Astea-s relațiile dintre Poartă și Raiale: CORUPȚIE - ȘANTAJ - PEDEPSE. Ăsta-i primul nivel. Urmează tot soiul de ”primăveri”, revolte, război civil. Ultimul nivel e intervenția directă US Army. Pentru restabilirea democrației, of course ! Printre motive: - Acceptul Ungariei de a construi centrale atomice în colaborare cu Rusia, - Poziția ungară vis-a-vis de Fluxul Sudic (Iujnîi Potok sau South Stream), - Ungaria s-a opus introducerii de sancțiuni anti-rusești, - Refuzul Ungariei de a furniza Ucrainei gaze rusești în regim revers. Dar, se pare că picătura care-a umplut paharul, a fost decizia Budapestei de a ancheta niște firme americane (un soi de Bechtel-uri cu suport la Casa Albă) acuzate de extorcare.

+6 (26 voturi)
albu gaby
19.10.2014, 15:04:40

Acum UE trebuie sa se pronunte! Este inadmisibila imixiunea USA peste tot. UE trebuie sa suporte Ungaria. UE UE trebuie sa se distanteze de USA, o tara cu o politica externa razboinica, totalitara! Ma spune cineva ca si noi nu sintem o tara cotropita, ca sintem independenti!? USA out of EU!

+3 (21 voturi)
6548155445666
19.10.2014, 15:43:31

altu care a iesti din hazna :)))) mai sunteti multi?

-6 (20 voturi)
Paun Al
19.10.2014, 15:09:02

Cu toate ca proverbul ..nu poti fi si cu painea unsa cu slaniana si cu slaniana -n pod il stiu si ungurii ...acestia stau cu fundul in doua luntrii .

+8 (16 voturi)
6548155445666
19.10.2014, 15:42:46

Aloooo ..ponta, se aude? Esti urmatorul pe lista :)))) Saracul de tine, n-o sa mai joci ca prostu baschet singur pe teren american :)))

+4 (12 voturi)

Vezi toate comentariile (41)

Modifică Setările