Război în Ucraina. NATO, ajutor militar pentru Kiev. Ce trimit statele membre?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Soldaţi ucraineni FOTO AFP
Soldaţi ucraineni FOTO AFP

Statele occidentale şi NATO contribuie cu muniţie de război, suport material şi financiar pentru a ajuta Ucraina după ce a fost invadată de Federaţia Rusă.

Germania a anunţat, sâmbătă seara, prin intermediul cancelarului Olaf Scholz, că trimite către Ucraina 1000 de arme anti-tanc şi 500 de rachete Stinger.

„Este de datoria noastră să facem tot posibilul pentru a sprijini Ucraina în apărarea ei împotriva armatei invadatoare a lui Putin”, a declarat Olaf Scholz pe Twitter.

Cu 200 rachete Stinger contribuie şi Olanda, în urma unei scrisori trimise Parlamentului de ministrul Afacerilor Externe, Wopke Hoekstra şi ministrul Apărării, Kajsa Ollongren.

„Date fiind circumstanţele, a existat o verificare atentă, dar mai scurtă, pentru a se asigura că sunt îndeplinite criteriile de export de arme”.

Armele pot fi folosite împotriva avioanelor şi elicopterelor aflate la distanţe de 5 kilometri. Armata olandeză deţine două tipuri de rachete Stinger: unele care pot fi montate pe vehicule blindate şi altele portabile.

Pe lângă acestea, în 18 februarie, guvernul olandez şi-a luat angajamentul de a livra, la cererea Ucrainei, printre altele, 300 de căşti de luptă, 200 de veste balistice, 30 de detectoare de metale, 5 sisteme radar de localizare a armelor, 100 de arme cu lunetă, având 30.000 de cartuşe.

Din Statele Unite, Departamentul Apărării contribuie cu armament în valoare de 350 de milioane de dolari, după decizia preşedintelui Joe Biden.

„Acest pachet va include asistenţă defensivă suplimentară pentru a ajuta Ucraina să facă faţă ameninţărilor blindate şi aeriene cu care se confruntă. Este un alt semnal clar că Statele Unite sunt alături de poporul ucrainean, în timp ce îşi apără naţiunea suverană, curajoasă şi mândră”, scrie Antony Blinken, şeful diplomaţiei americane, într-un comunicat de presă.

Din Belgia, 300 de militari vor sosi în România, pentru a întări flancul estic al NATO. De asemenea, zilele trecute, premierul Alexander de Croo a anunţat că va trimite 2.000 de mitraliere şi 3.000 de tone de tone de combustibil Ucrainei.

Slovacia va oferi Ucrainei ajutor de aproximativ 11 milioane de euro, constând în 12.000 de cartuşe de muniţie, 10 milioane de litri de combustibil, 2.4 litri de combustibil pentru aviaţie şi 2 vehicule pentru deminare.

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda susţine aderarea Poloniei la Uniunea Europeană şi accesul acesteia la fondurile Uniunii Europene pentru reconstrucţie.

După ce Republica Cehă a fost de acord să trimită 4.000 de obuze de artilerie în valoare de 1.7 milioane de dolari Ucrainei, aceasta urmează să mai transporte o serie de arme estimate la 7.6 milioane de euro, arată Ministerul Apărării pe Twitter.

În această dimineaţă, autorităţile au decis că vor expedia mitraliere, puşti, lunete, pistoale şi muniţie. „Ajutorul şi sprijinul nostru continuă”.

Finlanda a trimis un ajutor financiar de 15 milioane de euro în Ucraina, informează preşedintele Sauli Niinistö, Suedia a contribuit cu ajutor militar şi umanitar, iar o aeronavă din Azerbaijan este aşteptată să aterizeze la noapte cu un transport de medicamente.

De altfel, în Marea Britanie, secretarul Apărării Ben Wallace a ţinut o conferinţă pentru acordarea sprijinului militar şi umanitar, la care au luat parte 25 de ţări.

„Stăm umăr la umăr cu Ucraina şi avem în vedere orice opţiune pentru a sprijini şi apăra Ucraina împotriva invaziei preşedintelui Putin”.

România nu a anunţat, până în acest moment, dacă va trimite ajutor militar sau de alt tip în Ucraina. Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a decis, pe 21 februarie, să trimită în Ucraina medicamente şi soluţii dezinfectante. Ajutorul umanitar fusese cerut de partea ucraineană prin Mecanismul European de Protecţie Civilă.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite