Europa

articolul anterior

Războiul civil a început!

33
15 Jul 2016 12:50:50
Mihail Neamtu
Atentat la Nisa. Un camion a intrat în mulţimea care sărbătorea Ziua Franţei FOTO AP
Atentat la Nisa. Un camion a intrat în mulţimea care sărbătorea Ziua Franţei FOTO AP

Pray for France. Războiul european civil este în plină derulare. Carnagiul de la Nisa scoate la iveală existenţa unui conflict ireductibil între o minoritate teroristă şi o majoritate paşnică.

Situaţia Franţei a fost rezumată de filozoful parizian Pierre Manent:

„Cuvântul care se potriveşte noii realităţi e război. Unul care ne-a fost declarat. Un război în care sunt vizaţi fie doar evreii  — caz în care putem şi trebuie să vorbim despre un război împotriva evreilor —, fie evreii şi creştinii, blasfemiatorii, poliţiştii şi, în general, autorităţile şi instituţiile naţiunilor occidentale, fie cei numiţi deja, plus musulmanii «apostaţi».” (Situation de la France, 2015, trad. rom.: Cristian Preda).

Ocurenţa atâtor conflicte sângeroase ne confruntă scenariul unui război civil între minoritatea unor jihadişti şi majoritatea unor cetăţeni paşnici din societăţile liberale construite pe temeliile democraţiei şi ale Statului de drept (fie că vorbim despre SUA, Marea Britanie, Germania, Spania, Franţa, Belgia sau Israel). Nu vorbim despre un război civil convenţional (precum cel ilustrat de conflictul armat între Iulius Cezar şi generalul Pompei ori de Războiul de secesiune din Statele Unite), ci despre o reconfigurare a violenţei endemice într-un context marcat de globalizare (finanţarea terorismului islamist fiind făcută din exteriorul Europei).

Să observăm că una este violenţa animalică a individului pur iraţional, lipsit de aspiraţii mesianice, şi alta e originea violenţei ideologice, prin care ucigaşul justifică crima politică printr-un limbaj metafizic. Pentru indivizii care au obiceiul să împuşte oameni inocenţi pe stradă, modernitatea a construit spitale psihiatrice, închisori fortificate ori scaune electrice. Pentru teroriştii care, după ce au descărcat o mitralieră AK-47 în capul unor caricaturişti, strigă Allahu akbar!, modernitatea recentă mai caută încă soluţii. Vor învinge instituţiile Statului de drept şi societăţile libere ale Occidentului mişcarea de enclavizare a populaţiei musulmane care se reuneşte, astăzi în Europa, sub cupola faimoasei Sharia?

Replica la acţiunea beligerantă continuă a teroriştilor trebuie să fie, în opinia lui Pierre Manent, o apărare a instituţiilor care au dat naştere lumii occidentale: libertatea de conştiinţă, raţionalitatea discursului public, ordinea legală, proprietatea privată, exerciţiul politic de reprezentare, comerţul liber cu bunuri şi servicii, dar şi cetăţenia modernă (opusă identităţilor tribale). În mod evident, Occidentul n-a însemnat doar ştiinţă, drept, economie sau filozofie. Sufletul Europei s-a hrănit din virtuţile creştinismului, care ne-a lăsat moştenire sentimentul pudorii, lăcaşuri pentru meditaţie şi reculegere, catedrale gotice şi biserici romane, muzee pline de alegorii biblice şi ceea ce Novalis numea prin eine mächtige friedenstiftende Gesselschaft – „o puternică societate pacificatoare”.

Trecutul Europei îl cunoaştem. Dar ce ştim cu adevărat despre istoria Islamului militant? Bernard Lewis şi-a dedicat o viaţă întreagă studiului textelor originale. Profesorul londonez făcea următoarele observaţii:

  1. Războaiele de cucerire (jihad) împotriva reprezentanţilor Dar al-Harb sunt o constantă în istoria militară a Islamului.
  2. Regula supunerii s-a aplicat mereu, fără excepţie, tuturor minorităţilor religioase (evrei sau creştini) aflate pe teritoriul Dar al-Islam.
  3. Sabia omniprezentă în faţa ofensivă a propovăduirii Coranului e greu compatibilă cu noţiunea de „religie a păcii”.
  4. Instituţia sclaviei a fost tolerată de Islam chiar şi după abolirea acestei noţiuni juridice în ţările occidentale.
  5. Omogenitatea religioasă a reprezentat mereu un deziderat al lumii arabe, la antipozii pluralismului pe care modernitatea occidentală l-a amenajat.
  6. Retardarea culturală (vizibilă în absenţa tiparniţelor otomane la trei veacuri după Gutenberg, dar şi în numărul mic de traduceri din limba engleză în limba arabă) are până astăzi efecte dramatice în plan economic: în anul 1992, World Bank estima că populaţia islamică genera 11% din totalul producţiei economice mondiale (faţă de 48.9% atribuite societăţilor occidentale, net inferioare sub raport demografic).

Pe scurt: Europa are o uriaşă problemă.

Terorismul islamic e alimentat cu bani din afara Europei. Societăţile occidentale sunt vulnerabile. Statele naţionale au slăbit. Creştinismul e muribund. Iar adversarii libertăţii îşi vor continua asaltul.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

33 Comentarii

Stefan din nord
15.07.2016, 13:09:37

Daca nici dupa al nu stiu catelea atentat in Franta francezii nu se vor pune pe capul musulmanilor de la ei din tara silindu-i sa adopte stilul de viata european femeile fara broboade val islamic si capoate negre lungi pana in calcai iar barbatii fara barbile alea de tapi si fara turbane sau alte ciupilici atunci isi merita soarta si n-o sa-mi tresara nici un muschi al fetei cand o sa aud de alte sute de victime . Mi-e mila doar de copilasii inocenti cazuti intr-un razboi care nu-i al lor Aaaa sa nu uit . Nu cumva francezii erau anii trecuti cei mai vajnici critici ai nostrii ca nu reusim sa-i integram pe tiganii nostrii ca nu-i scarpinam intre coarne destul ? Iata ca ei au o problema infinit mai mare ca a noastra cu minoritatile lor musulmane . .

+14 (16 voturi)
Nicholas Kazan
15.07.2016, 13:24:27

Mihai Neamțu, cînd zburam împreună de la Otopeni la Paris, vorba a venit de evenimentul major care a dus la creerea UE. Șocat am fost cînd matale nu știai un lucru - dar nimic - despre Criza Suezului!, deși, ca formator de opinie prezența (tot a) matale pe posturile TV era mare, maaare! Scuza de de necunoaștere n-a ținut și nu ține, nu cînd respectivul este și absolvent al Kings College, prezumțios de cunoscător în materie de etică și moralitate creștină pe care le aplică cu deosebit zel unde?, cum unde, în politică! Cel puțin un adevăr ai spus: Creștinismul e muribund! Foarte adevărat. Dar tot așa este și radicalismul islamic. Recunoaște că terorismul islamic ucide sute sau mii de islamici pentru fiecare european, fie el ateu, agnostic, sau... muribund creștin! Pentru binefacerea generală, te sfătuiesc să reconsideri comportamentul necreștin de care dai dovadă, să nu ațîți, sau cel puțin să o lași mai ușor cu prozelitismul și falsitățile! Noroc bun!

-15 (21 voturi)
arogantu
15.07.2016, 13:29:01

Iar Europa lupta cu jihadisti prin marșuri de solidaritate, depuneri de flori și papitoaie la locul atentatului și declarații belicoase din partea politicienilor.... Succes în lupta meștere. Bineînțeles societatea civila și presa corect politica va infiera cu manie proletara americani, globalizarea, cia, etc și bineînțeles va milita ptr eliminarea torturii și multiculturalism.... Cu asemenea aliați vom fi infrangatori sigur

+5 (7 voturi)
morari silvestru
15.07.2016, 13:57:23

Din pacate zeci de ani societatea occidentală a luptat impotriva crestinismului scoțând religia la groapa de gunoi a societatii. Cei rămasi nu mai au curajul sa deschidă macar gura sa apere credinta ce sa mai vorbim de a muri pt ea. Islamul practica acest discurs al urii promițând un loc mai bun in rai pt fiecare musulman care ucide un crestin. Prosti se gasesc cu ghiotura sa ii urmeze.Oricum daca nu se schimba ceva in politica europeană peste 100 de ani creștinul european făuritor de cultura si civilizatie ca fi o specie pe cale de disparitie

+5 (7 voturi)
marius cristian
15.07.2016, 14:20:59

Concluzii absolut gresite dle Neamtu : nu minoritatea de islamisti radicalizati cu potential terorist este problema , ci ISLAMUL ca religie si credinciosii musulmani ca fundamentalisti , iar finis coronat oposum numarul prea mare de musulmani pe continentul european. Asta-i tot.

+5 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (33)

Modifică Setările