Reacţia Lituaniei şi a Poloniei după ordinul lui Lukaşenko cu privire la întărirea frontierei de vest a Belarusului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militari belaruşi defilând la o paradă FOTO EPA-EFE
Militari belaruşi defilând la o paradă FOTO EPA-EFE

Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda i-a cerut omologului său belarus Aleksadr Lukaşenko să nu recurgă la acţiuni care ar putea duce la „regrete amarnice”, în timp ce premierul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că nu există niciun motiv de preocupare la graniţa de est a ţării sale.

Confruntat cu o mişcare de contestare, Aleksandr Lukaşenko a ordonat miercuri întărirea controalelor la frontiera de vest a Belarusului. Liderul de la Minsk susţine că vrea să prevină astfel un aflux de „combatanţi şi arme”. Discursul său este vădit anti-NATO şi în spiritul „cetăţii asediate”, exact cum procedează adesea Kremlinul.

Mateusz Morawiecki spune că nu există niciun motiv de preocupare la graniţa dintre Polonia şi Belarus. În cadrul acţiunilor normale, de rutină, ne uităm la ceea ce se întâmplă dincolo de frontiera noastră şi în acest moment nu există motive de îngrijorare”, a declarat premierul polonez în cadrul unei conferinţe de presă susţinute după încheierea summitului extraordinar al UE prin videoconferinţă.

Morawiecki s-a pronunţat împotriva unei intervenţii militare în Belarus, referindu-se la Rusia, care a promis recent ajutor pentru Lukaşenko.

Premierul polonez a propus totodată ca UE să ofere o alternativă Belarusului la legăturile sale economice cu Rusia. „Belarusul este foarte dependentă economic de Rusia... Ceea ce vreau să spun este să lucrăm la anumite mecanisme prin care această dependenţă să devină mai mică”, a subliniat Mateusz Morawiecki, citat de Reuters.

Pe de altă parte, preşedintele lituanian Gitanas Nauseda l-a avertizat pe Aleksandr Lukaşenko să nu recurgă la acţiuni pe care ar putea duce la „regrete amarnice”.Singura cale spre reconciliere este rezolvarea conflictului paşnic. Nu trebuie făcut nimic împotriva societăţii care ar putea duce la regrete amarnice”, a spus el, potrivit Reuters.

Uniunea Europeană a decis miercuri să nu recunoască rezultatul alegerilor prezidenţiale din 9 august din Belarus, în urma cărora Aleksandr Lukaşenko, la putere de 26 de ani încoace, a fost declarat câştigător cu peste 80%. Opoziţia contestă scrutinul şi afirmă că a fost fraudat masiv.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite