Europa

articolul anterior articolul urmator

Reacţii dure după deturnarea avionului Ryanair de către Belarus. Liderii UE  acuză acest stat de terorism. Niciun român la bord!

50
23 May 2021 23:20:36
Autor: Anne-Marie Sandu
Avionul deturnat, pe aeroportul din Minsk  FOTO AFP
Avionul deturnat, pe aeroportul din Minsk  FOTO AFP

După ce un avion Ryanair din Grecia către Lituania a fost deviat  în Belarus, unde a fost oprit câteva ore, sub falsul pretext că la bord s-ar fi aflat o bombă, naţiunile europene au reacţionat cu indignare, acuzând Belarusul de "terorism de stat”. Fostul redactor al grupului Nexta, Roman Protasevich, a fost reţinut înainte ca avionului să i se permită să-şi reia zborul.

Julie Fisher, ambasadorul SUA în Belarus a declarat pe contul ei de Twitter că Lukashenko şi regimul său au arătat astăzi din nou dispreţul faţă de comunitatea internaţională şi de cetăţenii săi. Falsificarea unei ameninţări cu bombă şi trimiterea MiG-29-urilor pentru a forţa RyanAir la Minsk pentru a aresta un jurnalist Nexta sunt acuzaţii motivate politic este un lucru periculos şi urât.
 
Preşedintele lituanian Gitanas Nauseda a acuzat, de asemenea, Belarusul de o "acţiune urâtă”, în timp ce ministrul leton de externe Edgars Rinkevics a declarat că acţiunea Belarusului este "contrară dreptului internaţional”.
 
Grecia şi Franţa şi-au exprimat furia. Primul ministru al Poloniei, Mateusz Morawiecki, a declarat: "Deturnarea unui avion civil este un act de terorism de stat fără precedent care nu poate rămâne nepedepsit".
 
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că acesta este un "incident grav şi periculos".
 
Agenţia ONU pentru aviaţie civilă, OACI, s-a declarat îngrijorată de o "aterizare forţată aparentă” care ar putea "contraveni Convenţiei de la Chicago” care stabileşte regulile privind spaţiul aerian şi siguranţa aeronavelor.
 
În Marea Britanie, Tom Tugendhat, preşedintele comisiei pentru afaceri externe a Camerei Comunelor, a spus că "forţarea aterizării unui avion pentru a reduce la tăcere vocile opoziţiei este un atac împotriva democraţiei”.
 

Reacţia MAE român

MAE îşi exprimă profunda îngrijorare cu privire la demersul inadmisibil al autorităţilor belaruse care au forţat aterizarea la Minsk a unui avion de pasageri, care zbura pe ruta Atena-Vilnius, şi îl condamnă cu fermitate,considerând incidentul ca fiind unul deosebit de grav. Prin intermediul Ambasadei României la Minsk, MAE a transmis autorităţilor belaruse, după forţarea aterizării la Minsk, că este necesar ca toţi pasagerii avionului să îşi continue imediat şi în siguranţă călătoria. De asemenea, ministerul îşi exprimă îngrijorarea cu privire la arestarea, în urma forţării aterizării aeronavei la Minsk, a unui jurnalist belarus aflat la bordul avionului. Ambasadorul Republicii Belarus va fi convocat luni la MAE.
 

Niciun român nu s-a aflat la bordul avionului

Din dispoziţia ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu, ambasadorul României la Minsk s-a deplasat la aeroportul din Minsk pentru clarificarea situaţiei, dar, având în vedere dificultatea de a relaţiona cu autorităţile belaruse, nu a fost posibilă determinarea cu certitudine a faptului dacă în avion se aflau si cetăţeni români.
 
Ambasadorul României la Vilnius s-a aflat, de asemenea, la aeroportul din Vilnius şi a fost în contact permanent cu autorităţile lituaniene, care au procesat pasagerii avionului ajuns la destinaţie. Autorităţile lituaniene au confirmat ambasadorului român, după debarcarea tuturor pasagerilor, că la bordul aeronavei nu s-a aflat niciun cetăţean român.
 
 

Cine este Protasevich şi ce este Nexta?

Nexta este o companie media cu un canal Telegram şi are vizibilitate pe Twitter şi YouTube.
 
Acesta a jucat un rol esenţial pentru opoziţia din Belarus în timpul alegerilor şi a continuat să facă acest lucru în urma lor, în special prin impunerea de către guvern a opririi ştirilor.
Roman Protasevich, în vârstă de 26 de ani, a părăsit Belarusul în 2019 după ce a acoperit evenimentele alegerilor prezidenţiale din 2020 cu Nexta. La adresa lui au fost depuse acuzaţii penale în Belarus. Fusese 
 confruntat cu pedeapsa cu moartea în Belarus, fiind catalogat de regimul Lukaşenko drept terorist.
Liderii occidentali au sprijinit-o pe Tikhanovskaya, care a pretins victoria în alegeri înainte ca aceasta să fie forţată să plece în Lituania. Devenise candidată după ce soţul ei a fost închis şi interzis să candideze.
 
Zeci de mii de protestatari au înghesuit capitala Minsk luni întregi anul trecut, furioşi de declaraţia de victorie a lui Lukaşenko. Au existat numeroase cazuri de brutalitate poliţienească şi aproximativ 2.700 de urmăriri penale numai în acest an.
    
 

Cum a fost deviat zborul?

Zborul FR4978 se afla în drum de la Atena la Vilnius când s-a întors spre est spre Minsk, cu puţin timp înainte de a ajunge la graniţa cu Lituania. Grecia şi Lituania au numărat 171 de pasageri la bord. 
Într-un comunicat, Ryanair a spus că echipajul a fost „informat de Belarus (Controlul Traficului Aerian) cu privire la o potenţială ameninţare la adresa securităţii la bord şi a fost instruit să devieze către cel mai apropiat aeroport, Minsk”.
Traseul de zbor, vizibil pe site-ul Flightradar24, sugerează că avionul era de fapt mai aproape de Vilnius decât de Minsk când s-a întors.
 
Ryanair a declarat că controalele din Minsk nu au găsit „nimic neplăcut” şi că aeronava a fost autorizată să plece.
"Ryanair a notificat agenţiile naţionale şi europene relevante de siguranţă şi securitate şi ne cerem scuze sincer tuturor pasagerilor afectaţi pentru această regretabilă întârziere care a fost în afara controlului Ryanair", a adăugat aceasta.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

50 Comentarii

Varsa
23.05.2021, 23:44:14

Lukasenko lovitura de maestru .

-26 (28 voturi)
Col. Pafnuti Tiraspolezul
23.05.2021, 23:53:43

Da, si-a dat una in barba singur singurel si cu propria mina din dotare. Asta da maestru!

-4 (62 voturi)
Varsa
23.05.2021, 23:45:39

UE trebuie sa fie fericita ! A fost arestat un terorist periculos

-17 (19 voturi)
Dop Le
23.05.2021, 23:52:54

Rusia, Belarus... 2 tari inapoiate

+23 (31 voturi)
Prudent
23.05.2021, 23:54:11

Cu așa acțiuni, Putin și Lukașenko în curând vor înființa "colhozurile" deoarece populația intelectuală(și investitorii care mai sunt împreună cu ei) va fugi din așa țară unde n-ai niciun drept la libertate și statul este compus dintr-o grupare mafiotă care recurge la crime pentru a-și proteja interesele. Succes Putin, vă doresc sapă din lemn de Stejar, că aveți mult.

-6 (38 voturi)

Vezi toate comentariile (50)

Modifică Setările