Referendum despre nepoţi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Toată lumea ştie că elveţienii fac referendum foarte frecvent. De fapt, din 1875 încoace, au fost organizate 218 asemenea consultări. Alte 446 de iniţiative populare au vizat modificarea unor legi deja adoptate. În cursul anului 2016, au fost nu mai puţin de 13 întrebări supuse scrutinului popular.

Duminica trecută, în ţara cantoanelor s-au ţinut alte trei referendumuri. Unul privea constituirea unui fond pentru drumurile naţionale şi gestionarea traficului aglomerat. Al doilea avea drept temă îmbunătăţirea fiscalităţii, pentru a spori competitivitatea. Despre al treilea s-a discutat cel mai mult, fiindcă problema e întoarsă pe toate feţele şi în întreaga Uniune Europeană.

E vorba despre statutul străinilor. În cazul de faţă, a fost avută în vedere o chestiune precisă, şi anume naturalizarea nepoţilor imigranţilor. În joc, era soarta a circa 25 de mii de persoane. Mai precis, 0,3% din totalul populaţiei. Guvernul dorea ca recunoaşterea cetăţeniei să fie mai simplă decât în prezent. Raţiunea e simplă, zic oficialii federali: dacă şi fiii sau fiicele imigranţilor, şi copii acestora sunt născuţi pe pământul Elveţiei şi şi-au petrecut viaţa în această ţară, nu ar trebui să fie sâcâiţi cu proceduri administrative mai mult decât ceilalţi cetăţeni.

S-a opus iniţiativei Uniunea Democratică de Centru, ce are drept slogan: „Pentru o Elveţie puternică”. E partidul cu cele mai multe mandate în Cameră şi care s-a aflat la originea referendumului prin care, în 2009, era interzisă construirea de minarete. Argumentul de-acum al acestei formaţiuni a fost tot unul religios: imigranţii sunt musulmani, iar dacă nu facem ceva, în curând vom fi înghiţiţi. Afişul folosit în campanie înfăţişa conturul unei femei cu burqa pe chip.

De fapt, beneficiarii simplificării propuse de guvern sunt, în majoritatea lor, succesori ai italienilor veniţi în Elveţia. Li se adaugă familii din mozaicul Balcanilor. Minciuna are picioare scurte. 60% dintre participanţii la referendum au fost de acord ca nepoţii imigranţilor să primească paşapoarte mai uşor decât înaintaşii lor.

Să nu uităm, însă, că în urmă cu trei ani, elveţienii au adoptat o iniţiativă populară prin care se diminua numărul străinilor intraţi în ţară, direct vizaţi fiind tocmai europenii. Numărul acestora s-a dublat în 15 ani. O lege federală votată în decembrie anul trecut îi scutea, totuşi, de cote pe cetăţenii din UE şi doar pe ei. Să vedem cum va fi aplicată...      

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite