Europa

articolul anterior articolul urmator

Regatul Unit îşi deschide larg porţile elitelor. Ce categorii sunt favorizate, ce trebuie să ştie românii

34
5 May 2021 14:30:36
Autor: Viorica Marin

Executivul britanic facilitează începând de miercuri acordarea vizelor de muncă pentru oameni de ştiinţă, artişti sau muzicieni premiaţi, printr-o nouă politică de imigrare bazată pe competenţe, introdusă după Brexit.Românii care doresc să muncească în Marea Britanie vor putea obţine viza în baza respectării unor condiţii cumulative specifice fiecărui traseu profesional.

 
Câştigători ai unor distincţii precum premiul Nobel, premiul Turing pentru informaticieni, premiul Grammy, premiul Oscar sau Globurile de Aur vor putea trăi şi lucra mai uşor în Regatul Unit conform acestei reforme introduse de ministerul de interne. Câştigătorii anumitor premii din domeniile dansului, modei, arhitecturii şi ştiinţelor sociale sunt, de asemenea, vizaţi de aceste schimbări. Astfel, procedurile pentru obţinerea vizei de muncă vor fi simplificate şi accelerate. 
 
Aceste schimbări se încadrează într-un nou sistem de imigraţie ce foloseşte „puncte”, pus în aplicare de executivul britanic după Brexit, cu scopul de a atrage „cele mai bune (talente) în ţară pe baza abilităţilor pe care le pot aduce, mai degrabă decât pe baza naţionalităţii lor”, a indicat ministerul de interne într-un comunicat. „Câştigătorii acestor premii au atins apogeul carierei lor şi au multe de oferit Regatului Unit”, a declarat ministrul de interne Priti Patel, menţionată într-un comunicat. Aceste schimbări importante le vor oferi libertatea de a veni şi de a lucra în industriile noastre de excelenţă ale artelor, ştiinţelor, muzicii şi filmului”. 
 
Controlul imigraţiei, în special cea provenind din ţările sărace ale Uniunii Europene a fost printre temele cheie ale campaniei referendumului Brexit din 2016. Începând cu 1 ianuarie, lucrătorii din Uniunea Europeană nu se mai bucură de deplină libertate de mişcare în Regatul Unit. Noul sistem de puncte favorizează inteligenţa în detrimentul lucrătorilor slab calificaţi. Pentru a obţine o viză, sunt luate în considerare abilităţile, cunoştinţele de limba engleză şi resursele financiare.
 
Ce trebuie să ştie românii
 
Românii care doresc să muncească în Marea Britanie vor putea obţine viza în baza respectării unor condiţii cumulative specifice fiecărui traseu profesional, condiţii care includ oferta de muncă, salariul minim corespunzător calificării sau nivelul limbii engleze. În cadrul noului sistem de imigraţie implementat de Regatul Unit au fost implementate trei trasee profesionale: traseul pentru lucrătorii calificaţi (Skilledworker); traseul pentru lucrătorii calificaţi din domeniul sănătăţii şi îngrijirii (Health&Careworker); traseul pentru lucrătorii înalt calificaţi (Global talent), potrivit comunicatului. În baza îndeplinirii criteriilor specifice traseului lucrătorilor calificaţi, aplicanţilor li se va aloca un număr de puncte, iar pentru a fi eligibili sunt necesare 70 de puncte. Primele 50 de puncte se obţin pentru criterii obligatorii, iar celelalte 20 au caracter „tranzacţionabil“. 
 
Criteriile obligatorii pentru obţinerea a 50 puncte sunt: oferta de muncă din partea unui angajator „sponsor“ cu sediul în Regatul Unit, autorizat de Ministerul de Interne britanic, la nivelul de calificare corespunzător (20 puncte); nivelul educaţiei - minim nivelul RQF3/nivelul A (în România, Bacalaureat) (20 puncte); nivelul de limba engleză - nivelul intermediar B1 (aşa cum este definit în Cadrul Comun European de Referinţă pentru Limbi Străine (10 puncte). Criteriile „tranzacţionabile“ în baza cărora se pot obţine puncte suplimentare sunt: salariul minim de 25.600 lire sterline pe an sau salariul corespunzător funcţiei, oricare dintre cele două este la un nivel mai mare (20 puncte); ocuparea unui loc de muncă într-un domeniu deficitar pe piaţa muncii din Regatul Unit (10 puncte); aplicantul deţine diplomă de doctorat într-un domeniu relevant pentru locul de muncă (10 puncte).
 
De la 1 ianuarie, cetăţenii români pot călători în Regatul Unit în scop turistic sau în vizită, pe o perioadă de până la 6 luni într-un an, fără a avea nevoie de viză. Situaţia se schimbă dacă în cele 6 luni vor dori să desfăşoare activităţi lucrative. În acest context, cetăţenii români vor trebui să obţină în prealabil o viză! (...) toţi cetăţenii români care doresc să se deplaseze în Marea Britanie cu scopul de a munci, de a studia sau de a-şi dezvolta propria afacere.
 
Totodată, până la 30 septembrie 2021, cetăţenii români pot intra în Regatul Unit ca şi în prezent, cu paşaport sau carte de identitate, conform Ministerului Muncii. Începând cu 1 octombrie 2021, aceştia vor avea nevoie de paşaport pentru a călători în Marea Britanie. Sunt exceptaţi de la această regulă, până în 31 decembrie 2025, cetăţenii europeni înregistraţi în EUSS sau care sunt eligibili să o facă.
 
 
 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

34 Comentarii

LazyBear
5.05.2021, 14:38:07

Nimic nou sub soare, poate le dau americanii niște ponturi despre vânătoarea de creiere.

-6 (16 voturi)
Dobos Vasilescu
5.05.2021, 14:45:37

UK plange dupa munca necalificata. Astea cu importul de creiere este un basm a lui Johnson. Numai un nebun merge sa aiba de-a face cu arabii si africanii instalati lejer in UK pe ajutoare sociale.

-6 (16 voturi)
Lucifer
5.05.2021, 14:41:30

Ce e măi englezoilor, ceva sparanghelişti nu serviţi? Vreţi numai elite, d'alea gata instructate pe banii altora? Ticăloşi aţi fost toată istoria voastră, ticăloşi aţi rămas.

-11 (29 voturi)
cloudvick
5.05.2021, 15:09:29

acum accepta numai nominalizati la oscar si nobel iar la vara cand o sa le strice recoltele pe camp inchiriaza romanii fara a mai tine cont de sistemul de puncte! ipocrizia tipica britanica!

-5 (17 voturi)
octavian calin
5.05.2021, 15:17:25

Romanii inteligenti care au mai ramas in aceasta tara ,ar trebui ca oameni Inteligenti ce suntSA STIE CA ROMANIA E TARA LOR, ROMANIA ARE NEVOIE DE EI ,ALTFEL RAMANAD NUMAI CIURUCURILE ,VOM DISPAREA CA NEAM SI CA TATA Romania nu se poate dezvolta daca ii pleaca tot ce este inteligenta Cum sa se dezvolte Romania cu IDIOTI ,PUTUROSI LICHELE ,HOTI si alte ciurucuri Tinerii inteligenti trebui sa SCHIMBE CLASA POLITICA ,SA FACA O POLITICA A DEZVOLTARII NATIONALE, DAR SUB NICI O FORMA POLITICA PE CARE O FAC LICHELELE USR-PLUS care au demonstrat si teoretic si practic ca sunt niste INCAPABILI , buni DOAR de CIRC SI DE SCANDAL

+2 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (34)

Modifică Setările