Europa

articolul anterior articolul urmator

Regele emerit Juan Carlos I a anunţat că  părăseşte Spania. Cum îşi motivează decizia

4
3 Aug 2020 20:47:44
Autor: News.ro, George-Andrei Cristescu
Foto arhivă
Foto arhivă

Regele emerit Juan Carlos I a transmis luni o scrisoare regelui Felipe VI prin care l-a anunţat că a hotărât să părăsească Spania, o „decizie cântărită”, a anunţat Palatul Zarzuela, citează TVE.

Tatăl regelui Felipe VI este conştient de posibilele prejudicii aduse monarhiei şi a luat această decizie din cauza repercusiunilor publice faţă de monarhie legate de „anumite evenimente trecute” din viaţa sa privată.

„În urmă cu un an mi-am exprimat decizia şi dorinţa de a înceta activităţile instituţionale. În acest moment, ghidat de convingerea că trebuie să aduc cele mai bune servicii populaţiei, instituţiilor spaniole, şi ţie în calitate de Rege, îţi comunic decizia mea bine cântărită de a mă muta din Spania.

E o decizie luată cu tristeţe, dar cu o mare linişte sufletească. Am fost rege al Spaniei timp de 40 de ani şi pe tot parcursul acelor ani am dorit binele Spaniei şi al Coroanei regale”, a scris fostul rege care a abdicat în 2014, relateazĂ CNN.


În urmă cu câteva săptămâni, ziarul spaniol El Pais scria că, în mijlocul scandalului pornit după ce autorităţile au început anchetarea unor afaceri private ale regelui Juan Carlos I, opţiunea cea mai drastică ar fi plecarea lui în străinătate.
 
În trecut, cu mai multe ocazii, Juan Carlos I - născut la Roma (5 ianuarie 1938), unde a murit bunicul lui, Alfonso XIII - a spus că niciodată nu ar părăsi Spania. Problema este că plecarea lui ar putea fi interpretată ca o fugă, deşi a spus că va fi mereu la dispoziţia justiţiei.
 
Juan Carlos I ocupă o locuinţă în interiorul Palatului Zarzuela, la fel şi regina Sofía, în timp ce regii trăiesc în Pabellón del Príncipe, unde Felipe VI s-a instalat de când era prinţ moştenitor.
 
Fiul lui i-a retras, pe 15 martie, renta de aproximativ 194.200 de euro pe an pe care o primea din fondurile publice. Tot atunci, regele a spus că renunţă la moştenirea personală.
 
Decizia casei regale a venit după ce presa internaţională a scris că Juan Carlos ascundea 100 de milioane de dolari la Geneva, o sumă pe care a primit-o în 2008 de la Arabia Saudită şi din care i-a dat mare parte amantei sale.
 
Distanţarea între regi - tată şi fiu - a fost progresivă în ultimii ani.
 
Prim-ministrul Pedro Sánchez şi-a arătat recent îngrijorarea faţă de informaţiile „alarmante” apărute despre Juan Carlos I. Guvernul a transmis mai multe declaraţii prin care l-a îndemnat pe Felipe VI să se distanţeze de tatăl său. Carmen Calvo, vicepreşedintă a Executivului, a insistat că viitorul lui Juan Carlos I „compromite Casa Regală” şi a subliniat că „Guvernul nu conferă titlul de rege, ci îşi asumă, constituţional, că statul este condus în formă de monarhie parlamentară”.
 
La începutul lunii iunie, Parchetul Tribunalului Suprem spaniol a deschis o anchetă împotriva regelui emerit, cu scopul de a stabili dacă fostul suveran ar putea fi vizat de o investigaţie într-un dosar de corupţie privind atribuirea de către Arabia Saudită a unui contract cu privire la o linie feroviară de mare viteză.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Petru Onisim
3.08.2020, 23:41:45

Scrisoarea este datata cu ziua de astăzi 03.08.2020 si ea a fost data publicității după ce regele părăsise deja Spania; fapt absolut normal pentru ca altfel presa ar fi fost la aeroport și ar fi văzut ce nava aeriana a abordat "regele emerit"(asa cum era denumirea oficiala). Este interesant cum a fost redactata scrisoarea , redactare care nu s-a realizat în scurt timp

+2 (2 voturi)
LazyBear
3.08.2020, 23:46:12

Dacă și ăsta, REGE, s-a lăsat mânjit ...ce să mai ceri de la alde vanghelie, oprescu, udrea, blaga și tot restul sinistrului cortegiu care ne-a mâncat zilele de la revoluție încoace. Auzi frățioare, mare parte din șpaga aia enormă a dat-o amantei...!! Orbirea în fața unei perechi de craci desfăcute nu are limite, clar.

+7 (7 voturi)
Victor Nagy
4.08.2020, 07:30:58

Nu ar fi primul.... Carol al doilea .....al Romaniei ..... i-o fi fost profesor .

+4 (4 voturi)
Coco
4.08.2020, 10:32:42

Mai degraba mentor. E slabiciune veche de cand lumea...Elena, nu aia cu carnatii... Cleopatra... dar si predispozitiile unora ca Ivan Groznai, Henric VIII, pe Carol II il iertam din cauza ca se trata de priapism.

+2 (2 voturi)