Europa

articolul anterior articolul urmator

Regina, Comisia Europeană şi Consiliul UE au dat undă verde Brexitului. Ce urmează

3
24 Jan 2020 16:58:18
Autor: News.ro
Ursula von der Leyen şi Charles Michel semnând acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană FOTO @vonderleyen/ Twitter
Ursula von der Leyen şi Charles Michel semnând acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană FOTO @vonderleyen/ Twitter

Preşedinţii Comisiei Europene (CE) şi Consiliului Eurpean au semnat vineri acordul Brexitului aprobat de Marea Britanie pentru a permite ratificarea acestuia de către Parlamentul European (PE), a anunţat Ursula von der Leyen, relatează AFP.

„Împreună cu Charles Michel am semnat acordul ieşirii Regatului Unit, deschizând calea ratificării acestuia în Parlamentul European“, a anunţat preşedinta CE într-un mesaj postat pe Twitter.

Cu aprobarea Ursulei von der Leyen şi a lui Charles Michel, textul urmează să fie supus aprobării Parlamentului European la 29 ianuarie, în vederea ratificării.

Joia viitoare, diplomaţii statelor membre UE urmează să aprobe în scris acordul şi să asigure astfel plecarea în ordine a Marii Britanii din Uniune la 31 ianuarie.

„Lucrurile se vor schimba inevitabil, însă prietenia noastră va rămâne. Vom începe un nou capitol ca parteneri şi aliaţi“, a subliniat preşedintele Consiliului într-un mesaj postat pe Twitter.

„Eu ţin să scriem această nouă pagină împreună“, a adăugat el în franceză.

Consimţământul reginei

Regina Elisabeta a II-a şi-a dat joi consimţământul regal textului care prevede modalităţile rupturii după 47 de ani de mariaj tumultuos cu UE. Textul a fost adoptat definitiv miercuri seara de către Parlamentul britanic.

Parlamentul European este ultima instanţă care se pronunţă.

Aleşii care fac parte din Comisia Afacerilor Constituţionale au recomandat joi seara - cu o largă majoritate de 23 la trei voturi - aprobarea textului în votul de la 29 ianuarie.

Laburistul britanic Richard Corbett, unul dintre cei trei aleşi europeni care s-au opus prin vot recomandării adoptării acordului de către PE, a denunţat un ”Brexit care nu mai este de mult timp voinţa poporului britanic.

El a dat asigurări că va vota din nou împotrivă la 29 ianuarie.

Plecarea oficială a regatului din Uniune este urmată de operioadă de tranziţie până la sfârşitul lui 2020.

Regatul Unit va continua să aplice reglementările UE, însă fără să ia parte la decizii.

Tranziţia vizează un divorţ blând. În această perioadă, cele două părţi urmează să-şii negocieze relaţia viitoare, mai ales comercială. Însă este considerată de europeni o perioadă foarte scurtă în vederea unor asemenea negocieri.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

Matei Basarab
24.01.2020, 19:16:11

Abia astept sa cumpar lire cu 0,50 bani bucata.

Necula Mario
24.01.2020, 21:04:47

Hmmm...Cine a sris asta ? Mda.. Bursierul mioritic Matei Basarab... In viitor , iti voi reaminti ce ai scris...Iti promit. Intrebarea , acum se pune , daca , tu ai coloana vertebrala si cojones ( a little Spanish lingo) , de a recunoaste in viitor bazaconia scrisa mai sus... Impreuna cu regretul etern , ca ai decis sa iti irosesti viata intr-o tara esuata. , in loc sa primesti pensie in lire sterline, de la o tara mandra , independenta si suverana ...

-1 (1 vot)
Necula Mario
24.01.2020, 20:58:39

Privesc cele doua fete care reprezinta Supraputerea Lumii, numita Colhozul European... Privind cele doua fete ,cele doua embleme are autoritatii , virilitatii si seriozitatii pe care este cladita Puterea Europeana , in Lume... Dupa cine oricine priveste si nalizeaza cele doua portrete din articol , dvtra ce credeti ?... Presedintele pe Viata al Rusiei , ii ia in serios , ori rade in hohote ? Preseditnele maoisti Xi , si politburoul sau , ii respecta pe cei doi , ori isi imagineaza ca Europa , este condusa de Pacienti ?... Islamo fascistii din Iran si de pretutindeni , ce credeti ca le vin in minte cand vada aceasta fotografie , aceasta Imagine a Europei ?...Credeti ca aceasta fortografie a Liderilor Europei , ii aduc in pragul convertirii , sau isi rad in barbi , si isi dau high fives , mugging : allahu akbaru ??... Se spune , in Media ca o fotografie , valoareaza cat 1000 de cuvinte... Eu am descries fotografia in mai putin de 100... Succes in Europa...