Europa

articolul anterior articolul urmator

Regizorul Oleg Senţov, mărturii după cinci ani de captivitate în Rusia: „Lupul îmbracă pielea mielului, însă dinţii de lup nu-i dispar“

2
11 Sep 2019 13:58:09
Autor: Ion Gaidau
Oleg Senţov, pe Aeroportul Borispol din Kiev FOTO EPA-EFE
Oleg Senţov, pe Aeroportul Borispol din Kiev FOTO EPA-EFE

Kievul nu trebuie să aibă încredere în Moscova, nici măcar după schimbul de prizonieri de sâmbătă, perceput ca un semn al unei potenţiale destinderi între cele două părţi, a avertizat marţi regizorul ucrainean Oleg Senţov, unul dintre cei 35 de prizonieri eliberaţi de ruşi.

„În ceea ce priveşte dorinţele de pace ale Rusiei, lupul îmbracă pielea mielului, însă dinţii de lup nu-i dispar. Nu-i credeţi“, a declarat Senţov, eliberat după cinci ani de arest.

„Problema nu este că Putin a atacat Ucraina, ci că majoritatea ruşilor îl susţin“, a adăugat el.

Relaţiile dintre Kiev şi Moscova traversează o criză fără precedent după anexarea Crimeei de către Rusia, în martie 2014, un rapt teritorial urmat de izbucnirea unui război între separatişti proruşi din estul Ucrainei şi trupele guvernamentale. Circa 13.000 de persoane au fost ucise până acum în acest război, potrivit ONU.

Ucraina şi Occidentul acuză Rusia că oferă sprijin militar rebelilor, în timp ce Rusia respinge această acuzaţie. Mai mult, Moscova susţine că speră la „normalizarea“ relaţiilor cu Kievul în urma alegerii umoristului Volodimir Zelenski la preşedinţia Ucrainei.

În opinia lui Senţov, un simbol pentru Kiev al rezistenţei în faţa Kremlinului, aşa-zisa normalizare evocată de Rusia nu înseamnă înapoierea Crimeei şi a Donbasului.

„Vladimir Putin nu va da înapoi Crimeea. Îi este mai simplu să dea Kremlinul decât Crimeea“, a apreciat cineastul în vârstă de 43 de ani, părând calm şi sigur pe sine la prima sa conferinţă de presă de după eliberare.

Ucraina şi-ar putea recupera Crimeea abia după „schimbarea de regim inevitabilă în Rusia“, a subliniat el.

Originar din Crimeea, Oleg Senţov a fost arestat în propria casă după ce a protestat faţă de raptul teritorial din martie 2014, comis sub pretextul unui referendum şi cu arma în mână. El a fost condamnat la 20 de ani de detenţie pentru pregătirea unor „atacuri teroriste“. Cazul său a provocat o mobilizare internaţională.

Senţov a promis că va face tot ce-i stă în putere pentru eliberarea altor ucraineni din închisorile din Rusia. Anul trecut, regizorul a stat 145 de zile în greva foamei pentru a cere o astfel de măsură.

Întrebat despre viaţa sa în închisoare, acest tată a doi copii a declarat că a „citit mult“, a „lucrat“ şi a schimbat scrisori cu cei care îşi manifestau sprijinul faţă de el.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Gabriel din Bugeac
11.09.2019, 14:40:19

Hahahahaha.. parcă îl și văd pe Aleksei Navâlnîi după ce ajunge președinte.. cum a putut Putin să organizeze un referendum și în urma referdumului votat covârșitor de populația rusă majoritară din Crimeea și s-o unească cu Rusia?! Crimeea este a Ucrainei că așa a hotărât Hrușciov.. noi o să ne cărăm din Crimeea.. ne luăm vapoarele înapoi.. distrugem podul ce leagă Rusia de Crimeea.. după care distrugem și gazoductele cu Germania, Turcia.. să aibă iar ucrainienii gaze.. Hahahahaha..

+3 (3 voturi)
IonIon Codreanu
11.09.2019, 16:06:52

Ucraina este o construcție greșită de la început. Tot ce a urmat, este consecința prostiei sau a relelor intenții inițiale. Cum să construiești de la zero un stat pe baza ideilor lui Stalin?! Cât de proști sau perverși au putut fi Occidentalii?!

0 (2 voturi)