Europa

articolul anterior articolul urmator

Regretul lui Juncker, la final de mandat

4
22 Oct 2019 18:42:03
Autor: News.ro
Jean-Claude Juncker vorbind pentru ultima oară în faţa europarlamentarilor în calitate de preşedinte al Comisiei Europene FOTO EPA-EFE
Jean-Claude Juncker vorbind pentru ultima oară în faţa europarlamentarilor în calitate de preşedinte al Comisiei Europene FOTO EPA-EFE

Preşedintele în exerciţiu al Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker a apreciat marţi că Uniunea Europeană a făcut ”tot ceea ce a putut” pentru a asigura o plecare ordonată a Regatului Unit, în contextul în care UE rămâne suspendată de ratificarea părţii britanice, relatează AFP.

”Voi regreta întotdeauna decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană, însă cel puţin ne putem privi în faţă şi spune că am făcut tot ceea ce am putut pentru a ne asigura ca această plecare să fie ordonată”, a declarat el în Parlamentul European (PE), la Strasbourg.

Preşedintele CE a susţinut voinţa hemiciclului, reafirmată de către liderii grupurilor politice, luni seara, de a ratifica acordul retragerii Regatului Unit din UE după ratificarea acestuia în Parlamentul britanic.

”Mai întâi Londra, apoi Bruxelles şi Strasbourg!”, a lansat el, ceea ce i-a adus o salvă de aplauze din partea eurodeputaţilor.

La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk, de asemenea prezent pentru a prezenta un bilanţ al summitului european de joi şi vineri, a evocat o ”situaţie complexă în urma evenimentelor din acest weekend în Regatul Unit şi cererii britanice a unei prelingiri a procedurii în baza Articolului 50” care prevede procedura retragerii.

”Mă consult cu liderii (Celor 27) cu privire la modul în care să reacţionăm şi voi decide în zilele următoare”, a anunţat el.

Această reacţie va depinde ”de ceea ce va decide Parlamentul britanic sau nu va decide”, a adăugat el, îndemnând ”să fim pregătiţi pentru toate scenariile”.

Jean-Claude Juncker a dat asigurări că CE a lucrat ”fără încetare pentru a negocia şi renegocia un acord”.

”M-a durut să petrec atât timp în acest mandat ocupându-mă de Brexit, când nu mă gândeam la altceva decât la felul în care Uniunea poate fi mai bună pentru cetăţenii săi”, şi-a exprimat el regretul, evocând ”timp irosit, energie irosită”.

În vârstă de 64 de ani, Jean-Claude Juncker a fost al 12-lea preşedinte al Comisiei Europene, un mandat început acum cinci ani.

La 1 noiembrie, el îi va preda ştafeta germancei Ursula von der Leyen.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Marcel Cristea
23.10.2019, 01:43:24

Those bolsheviks only goes out, toes up.

+1 (1 vot)
Goicea Niculae
23.10.2019, 08:34:50

Singurul regret al lui Juncker este ca nu a reușit sa creeze și mai mult haos .

+1 (1 vot)
NemStomac
23.10.2019, 10:48:01

Sau sa beie mai mult.

Carmic
23.10.2019, 09:11:21

Acest domn a avut un mandat esuat de presedinte al comisiei europene. Nu are nici o realizare, Brexit-ul reprezinta chintensenta mandatului sau. Drum lung si cale batuta d-le Junker, ne pare rau ca nu am avut un presedinte mai bun. Asa se-ntampla cand se alege un conducator care e inafara timpurilor.

+2 (2 voturi)