Europa

articolul anterior articolul urmator

Reinventarea Estului ca periferie

61
10 Aug 2016 10:49:38
Cristian Preda
„Aşezate sub numele Vişegrad, cele patru ţări revendică centrul Europei, construind astfel izolarea altor două ţări, care au în comun cu ele trecutul comunist: e vorba despre Bulgaria şi România.” FOTO: finantare.ro
„Aşezate sub numele Vişegrad, cele patru ţări revendică centrul Europei, construind astfel izolarea altor două ţări, care au în comun cu ele trecutul comunist: e vorba despre Bulgaria şi România.” FOTO: finantare.ro

V4 este acronimul sub care se înfăţişează un grup de patru ţări: Cehia, Polonia, Slovacia şi Ungaria. Grupul s-a constituit la începutul tranziţiilor postcomuniste, având iniţial doar trei membri, fiindcă pe-atunci mai exista Cehoslovacia. „V” vine de la Vişegrad, un loc simbolic pentru întreaga regiune: acolo s-au întâlnit, în 1335, regii Boemiei, Poloniei şi Ungariei.

După căderea regimurilor totalitare, ţările din V4 au sperat să fie modernizate prin europenizare. Din 2004, ele sunt membre ale UE, dar responsabilii lor politici continuă să se reunească în formatul restrâns, în reuniuni tematice – agricultură, apărare, energie etc. –, dar şi cu şefi de stat: în 2015, de pildă, premierii ceh, polonez, slovac şi maghiar au avut o întâlnire cu preşedintele sud-coreean şi o alta cu François Hollande. Ambiţia fundamentală a reuniunilor e coordonarea în orice domeniu economic sau politic relevant.

După Brexit, premierii din V4 s-au văzut de două ori în decurs de o lună. Mesajul public a fost acelaşi: Uniunea nu trebuie divizată „în mici cluburi”. E cumva paradoxal să auzi asta de la grupul Vişegrad, fiindcă 4 din 28 înseamnă, orice s-ar zice, un club foarte mic. Formula este cu atât mai surprinzătoare cu cât trei dintre ideile apărate recent de V4 sunt împrumutate de la David Cameron şi susţinătorii pariului eşuat din 23 iunie. E vorba despre ideea că euro nu poate fi un obiectiv politic constrângător, despre teza potrivit căreia parlamentele naţionale trebuie să decidă „în ultimă instanţă” orice în materie europeană şi despre speranţa ca deciziile Comisiei de la Bruxelles să fie blocate de şefii de stat şi de guvern în Consiliul European. Dincolo de această platformă care vizează durata medie (dacă nu chiar lungă), V4 a ieşit în evidenţă – în ultima vreme – prin intoleranţa faţă de refugiaţi.

Proiectul V4 reinventează Estul ca o periferie. Aşezate sub numele Vişegrad, cele patru ţări revendică centrul Europei, construind astfel izolarea altor două ţări, care au în comun cu ele trecutul comunist: e vorba despre Bulgaria şi România.

Ce e interesant, politic vorbind, este că, în aparenţă, Bratislava, Budapesta, Praga şi Varşovia se înţeleg foarte bine, deşi guvernele lor de acum au culori politice diferite: ungurul Orban e afiliat la PPE, cehul Sobotka şi slovacul Fico sunt socialişti, iar poloneza Szydło este conservatoare. Multă lume vede, însă, fragilitatea proiectului V4, pornind de la diferenţele majore dintre cei patru actori, atunci când e vorba despre opţiuni care nu pot fi deloc neglijate: atitudinea faţă de Rusia lui Putin e net diferită în Polonia şi în Ungaria; Slovacia este deja în euro, în vreme ce celelalte trei state nu au un plan de aderare; criza statului de drept din Polonia nu are echivalent nici măcar la Budapesta, unde tirania majorităţii a mers şi ea foarte departe; chiar dacă toţi membrii V4 iubesc referendumul, scopurile în care acest instrument politic a fost utilizat nu au fost mereu anti-UE etc. etc.

Mai e, însă, ceva care merită remarcat. Proiectul V4 reinventează Estul ca o periferie. Aşezate sub numele Vişegrad, cele patru ţări revendică centrul Europei, construind astfel izolarea altor două ţări, care au în comun cu ele trecutul comunist: e vorba despre Bulgaria şi România. Eram oricum separaţi de ei: şi noi, şi amicii de la sud de Dunăre am intrat după central-europeni în Uniune. De altfel, şi românii, şi bulgarii au parte de MCV până în ziua de azi. Bucureştiul şi Sofia sunt, pe de altă parte, absente din Schengen. Ar mai fi şi altele. Iniţiativele recente ale V4, destinate să redefinească o Uniune post-Brexit, care copiază însă ambiţia responsabilă tocmai pentru ieşirea britanicilor din UE, sunt hazardate. Încercarea lor de a ocupa centrul – în sens politic, nu doar geografic – va fi foarte probabil un eşec usturător. Făcând, însă, un asemenea pariu, V4 ne fixează, pe noi şi pe bulgari, la margine. Geografia politică e neîndurătoare.

Dacă Europa unită va supravieţui, soluţia nu va veni din Slovacia sau de la unul dintre vecinii ei, ci de la Berlin şi Paris.

Ce putem face? Are sens să încercăm o apropiere de V4? O transformare în ceva de felul V6? În opinia mea, nu. Cred că e sănătos să ne îndreptăm atenţia către cuplul franco-german. Dacă Europa unită va supravieţui, soluţia nu va veni din Slovacia sau de la unul dintre vecinii ei, ci de la Berlin şi Paris sau, mai precis, de la cooperarea lor. De altfel, spre deosebire de cele patru capitale din grupul de la Vişegrad, care ne-au privit mai mereu cu aroganţă sau ţâfnă, nemţii şi francezii ne-au ajutat de fiecare dată când am dat de greu. O vor face, sunt convins, şi în anii ce vin.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

61 Comentarii

cxt
10.08.2016, 11:52:14

"Dacă Europa unită va supravieţui, soluţia nu va veni din Slovacia sau de la unul dintre vecinii ei, ci de la Berlin şi Paris." - cum sa nu, solutii gen brexit vor rezulta in urma deciziilor luate la Berlin si Paris. Stii bancul asta http://mioritice.libertatea.ro/banc/23441/ ? Din pacate asta-i stilul romanesc, ii vezi pe altii ca vor sa se ridice/sa-si vada interesele, si, in loc sa faci si tu la fel, incerci sa ii tragi in jos/ sa ramanem in permanenta sclavi (in sensul ca altii iau deciziile si noi ne supunem). Ce-ar fi sa ai un punct de vedere care sa reflecte interesele Romaniei, indiferent de ce vrea Germania, Franta, SUA etc, si dupa ce ti-ai stabilit prioritatile, vezi cu cine te aliniezi?

+6 (12 voturi)
S G
10.08.2016, 12:23:03

Au mai incercat romanii candva pe la inceputul secolului o mica antanta si ce folos ? Am fost tinta tirului diplomatic german: Cehoslovacia si Romania au fost dezmembrate si ocupate fara nici o opozitie (macar simbolica) a baietilor mari care au vazut in mica alianta o sfidare. Nici Yugoslavia nu a rezistat mult... Asta e si ideea - voi sunteti mici si prosti si faceti ce va zicem noi daca vreti sa va fie bine. Culmea e ca aici si nemtii si rusii sunt de acord sa fim un "teatru de operatiuni" pentru orice viitoare dispute de "influenta".

+6 (6 voturi)
Ghita Bizonu'
10.08.2016, 12:43:44

Ce am putea face ? Sa zicem ... un mic santaj : "renuntam" la Schengen (este clar nu pot sa ne primeasca. Daca noi si bulgarii intram in Shcengen .. toti refuguiatii din Grecia se revarsa spre Viena, Berlon, Paris!!) si asa rama "aia" fara un mijloc de presiuine. Apoi punem noi presiune pe ei : "stiti ca cum ziceti : noi mici, [rpsti si cpruptie. Deci renuntam si la EURO ca nu vrem sa patim ca grecii!!!" Ori asta ar fi o cestie nasoala rau .. daca un stat bnon Eueo anunta ca nu mai vrea saintrein EURO .. slabeste credibilitatea euro si mai ales [perspectivele!!

+2 (2 voturi)
Val Petru
10.08.2016, 12:45:29

Mai sunt cateva elemente importante, chiar esentiale, care determina riscul de marginalizare cronica a Romaniei: apartenenta la ortodoxismul de sorginte slava, proximitatea tangenta cu spatiul ex-sovietic (Md/Ucr.), efectele socio-culturale si mentalitare ale acestor pozitionari geografic marginale (incl. cultura umilintei), ecartul cronic al nivelelor de dezvoltare economica, problema tiganeasca, clasa politica istoric corupta, incompetenta si venala si, ca o acolada, un nivel educational-civilizational extrem de redus. Cel mai important factor ramane apartenenta la ortodoxismul slav a unei natiuni care revendica origini latine => un paradox si o bizarerie de neinteles pentru Europa civilizata si blestemul etern al retardului Romaniei.......

+4 (6 voturi)
IonIon Codreanu
10.08.2016, 12:48:00

Singura, unica soluție este pentru România și Bulgaria ieșirea din înapoiere! Nimeni nu ne poate scoate de aici, dacă NOI nu facem efortul! Conservarea valorilor ÎN ȚARĂ, folosirea lor pentru găsit soluții și apoi aplicarea lor este primul pas spre dezvoltare. Și mai este ceva: să încetăm să mai căutăm aiurea vinovații pentru tot ce ni se întâmplă să încetăm să mai căutăm salvarea de la alții! ”Prin noi înșine!” este o lozincă extrem de actuală. Dacă începem procesul de modernizare, vom atrage automat atenția, ajutorul!

+6 (10 voturi)

Vezi toate comentariile (61)

Modifică Setările