Europa

articolul anterior articolul urmator

Relaţia euroatlantică – o prioritate pentru România

23
28 May 2018 15:15:06
Horia Blidaru
„Noi, românii, am ales. Şi Statele Unite, şi
Uniunea Europeană” - Klaus Iohannis
„Noi, românii, am ales. Şi Statele Unite, şi Uniunea Europeană” - Klaus Iohannis

Falia atlantică ameninţă România. Dependentă economic de UE şi militar de SUA, ţara noastră riscă să cadă între liniile frontului care spulberă coeziunea postbelică a Occidentului. Ce putem face? Să ne regăsim coerenţa şi predictibilitatea în politica externă. Şi să devenim pro-activi în perspectiva summit-ului de la Bucureşti al Iniţiativei celor Trei Mări şi a preşedinţiei Consiliului UE, prin iniţierea unui tot mai necesar summit UE-SUA.

Mandatul românesc la vârful Uniunii Europene, în prima jumătate a anului viitor, va fi jalonat de câteva momente majore: ieşirea Marii Britanii din Uniune, aprobarea cadrului financiar pentru următorii şapte ani şi alegerile pentru Parlamentul European. Reuniunea şefilor de state şi guverne din UE de la Sibiu ar trebui, în viziunea Bruxelles-ului, să fie momentul relansării proiectului european. E timpul ca România să se afirme în dezbaterea privind viitorul Europei. De ce nu printr-o mediere a relaţiei transatlantice? Reuniunea „Iniţiativei celor Trei Mări“, ce va fi găzduită la Bucureşti în toamnă, poate fi o primă încercare în acest sens.

 

 

„Cu astfel de prieteni, cine are nevoie de duşmani?“, rezuma Donald Tusk, preşedintele Consiliului European, la Summit-ul de la Sofia, exasperarea bătrânului continent în faţa unilateralismului american tot mai dăunător intereselor UE. Retragerea SUA din acordul nuclear cu Iranul poate arunca în aer Orientul Mijlociu, iar generalizarea haosului şi violenţei în proximitatea europeană ar avea consecinţe directe asupra ţărilor Uniunii: intensificarea terorismului, noi valuri de refugiaţi şi un preţ crescut al petrolului. Înainte de toate, însă, preşedintele american ameninţă cu sancţiuni economice nu doar Teheranul, ci şi companiile străine cu investiţii în Iran. Pare a fi picătura care a umplut paharul, determinându-i pe europeni să încerce „să-şi ia destinul în propriile mâini“, după cum s-a exprimat Tusk, reluând ideea lansată acum un an de Angela Merkel.

„Un G4 Franţa – Germania – Rusia – China ar fi util pentru stabilizarea Eurasiei“ - Jean-Pierre Raffarin

Primii paşi: cancelarul german s-a deplasat în Rusia şi China, iar preşedintele francez în Rusia (în China a fost în ianuarie). Sunt expresii ale reconsiderării orientării globale a marilor cancelarii europene. Direcţia pare a fi cea sintetizată de fostul prim-ministru francez din perioada 2002-2005, Jean-Pierre Raffarin, care a lansat la mijloc de mai o fundaţie, Lideri pentru pace, împreună cu Romano Prodi, fostul preşedinte al Comisiei Europene, şi Ban Ki-Moon, fostul secretar general al ONU. „Fără conştientizarea războiului, nu există mobilizare pentru pace“, declara Jean-Pierre Raffarin, într-un interviu pentru Le Figaro. Ideea de bază împachetată în această lozincă este semnificativă pentru evoluţiile la care asistăm: „Un G4 Franţa-Germania-Rusia-China ar fi util pentru stabilizarea Eurasiei. În faţa regretabilei decizii a lui Donald Trump în privinţa acordului iranian, această legătură euro-asiatică ar trebui să conteze. La unilateral trebuie să răspundem prin multilateral“, puncta Jean-Pierre Raffarin. Viziunea sa nu este singulară, dimpotrivă, fostul şef de guvern de la Paris e doar o voce dintr-un cor tot mai iritat, mai pragmatic şi mai dispus la compromis politic în schimbul unor avantaje economice şi geostrategice.

De aici deplasările lui Macron şi Merkel către puterea-pivot din Orientul Mijlociu (Rusia) şi către China tocmai ieşită victorioasă din diferendul comercial cu Statele Unite. Punctele de convergenţă euro-asiatice devin tot mai puternice: interesul pentru menţinerea compromisului internaţional privind programul nuclear iranian, stabilizarea Siriei, combaterea terorismului şi, nu în ultimul rând, deschiderea pieţelor. Anexarea Crimeei, care e legată, de o săptămână încoace, de Rusia prin podul de 19 km lungime inaugurat de Putin, şi nerespectarea Acordurilor de la Minsk privind Ucraina au devenit cantitate neglijabilă. La fel şi scandalul Skripal ori încarcerarea jurnaliştilor independenţi. Au fost trecute cu vederea şi sancţiunile economice la adresa Rusiei, dacă avem în vedere acordurile semnate sub privirile lui Macron şi Putin, la Sankt Petersburg, între care implicarea grupului francez Total în iniţiativa rusă Arctic LNG-2. Amintitele sancţiuni ale UE expiră, de altfel, în iulie. Vor mai fi ele prelungite? Rămâne de văzut cum se va traduce în fapte concluzia ministrului francez de externe, Jean-Yves Le Drian: „Avem multe dezacorduri cu Rusia, dar, de asemenea, avem şi interese“.

Cu o săptămână înainte, la Soci, Merkel discutase cu preşedintele rus situaţia gazoductului Nord Stream 2, care va lega cele două ţări prin Marea Baltică. Lucrările pregătitoare au început acum o lună, deşi proiectul e criticat de Comisia Europeană, SUA şi ţările est-europene, din cauza creşterii influenţei ruse. Trump, de altfel, a ameninţat cu sancţiuni principalii asociaţi din Nord Stream 2: Gazprom, Engie şi Eon. Între consecinţele pentru Ucraina e şi pierderea anuală a două miliarde de euro, cât câştiga din tranzitul gazului rusesc spre Europa.  

Sistemul internaţional e, aşadar, în plină reconfigurare. Această dinamică ne obligă la vigilenţă şi acţiune, pentru a nu cădea între liniile de fractură UE-SUA şi pentru a evita zona gri la care ne poate condamna o nouă relaţie a Occidentului cu Rusia.

Recent, preşedintele Iohannis respingea ideea unei opţiuni româneşti între UE şi SUA: „Noi, românii, am ales. Şi Statele Unite, şi Uniunea Europeană“. Este o viziune împărtăşită şi de alte state membre ale UE. Să o promovăm, aşadar.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

23 Comentarii

Lucifer
28.05.2018, 16:09:10

Cred că nu trebuie scris relaţia "transatlantică" ci relaţia "trans-atlantică" fiindcă, din nefericire, divorţul SUA-Europa(eu aş zice invers Europa-SUA fiindcă învinovăţesc Europa nu SUA...) este aproape realizat în fapt. Europa a tot căutat motive de divorţ, dar acum le-a găsit, cu un motiv ridicol: Iranul. Europa noastră ticăloasă a fost în toată istoria ei şi ticăloasă a rămas şi azi... România este iar în "triunghiul Bermudelor", adică prinsă în malaxorul unor forţe mult superioare. Şi ce bine mai dormea sub fusta Europei şi sub scutul american!.... Aşa că trebuie să ne facem repede-repede nişte planuri. Adică ce ne plăcea nouă, planul A de exemplu, era relaţia euroatlantică, devenită euro-atlantică. Deci, planul B ar fi: SAU UE, SAU SUA(+UK+NATO). Dar ce te faci dacă SUA, supărate, părăsesc Europa noastră? Atunci treci la planul C care poate fi Europa(Germania) SAU Rusia. Brr! Şi dacă Germania şi Rusia "o pun" de un nou pact Ribbentrop-Molotov cu desfiinţarea statalităţii Poloniei, României şi Ucrainei, ce facem? Brrr! Trecem la planul D. Dar cum ar arăta asta decât a război? Brr!

-1 (3 voturi)
Lucifer
28.05.2018, 16:10:50

Eroare: nu relaţia transatlantică ci relaţia "euroatlantică" respectiv "euro-atlantică"...scuze...

0 (2 voturi)
vladimir ivanov
28.05.2018, 16:37:07

Romania a ales calea. US nu UE. Acum numiti UE tradatoare?

-6 (6 voturi)
albu gaby
28.05.2018, 18:18:05

Jean-Pierre Raffarin sa fie ascultat! Are toate tiglele pe casa!

-2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
28.05.2018, 18:34:45

”Recent, preşedintele Iohannis respingea ideea unei opţiuni româneşti între UE şi SUA: „Noi, românii, am ales. Şi Statele Unite, şi Uniunea Europeană”. Foarte reusita gluma cu ”noi, romanii”, herr Ioșca. De fapt ”noi, romanii” nu am ales nimic..! Faptul ca Iohannis a pocnit din calcaie in fata lui Trump, Macron sau Merkel, nu inseamna ca am ales ceva, ci doar ca Iohannis ar sta drepti si-n limba in fata vrunui sef de stat care l-ar mai baga si pe el putin in seama..! Romania, avand in cele mai importante 3 functii in stat un Iohannis, un Tariceanu si un Dragnea, nu-si poate permite..tupeul sa aleaga, ci doar sa ..spere ca va fi ”aleasa”, bagata in seama..! Si-i musai sa rerepet: sa devii anti-american doar pentru a-i tine hangul figurantului las de la Cotroceni (slugarnic pocnitor din calcaie in fata lui Merkel si Macron), fara sa tii cont ca astfel faci jocurile unor teroristi mondiali ca Putin, Erdogan, ayatollahul Ali Khamenei sau sefii Hamas si Hezbollah, te descalifica si ca om, si ca crestin. Vreau sa stiu si eu ce castiga Romania din faptul ca pocneste din calcaie in fata Frantei si Germaniei, in timp ce acestea fac afaceri cu Iranul si cu Rusia si se ploconesc in fata tarilor arabe, impingand intreaga UE spre o zona deosebit de periculoasa (vezi cum au trecut ” ca prin branza”granitele occidentale ale UE milioanele de emigranti islamisti, iar printre ei si teroristi)..? Mai poti avea incredere deplina in cei doi ”principali furnizori de bunastare si securitate” in UE..? Am mai spus-o..Daca marxistul Junker, cu Markel si cu Macron, cred ca merita sa strice prietenia cu SUA de dragul unor companii franceze si germane, care ”conlucreaza reciproc avantajos” cu Rusia si cu Iranul (sustinand astfel indirectterorismul de stata al Rusiei si Iranului, precum si organizatiile teroeriste pe care Rusia si Iranul le finanteaza sau le acorda suport logistic). atunci acesti ”lideri europeni luminati” ar trebui bagati in puscarie..! Iohannis confirma inca o dat ca e nulitate pocnitoare de calcaie in fata oricui lider duplicitar si gargaragiu din UE, care-l baga si pe el un pic in seama si-i da sa ciuguleasca cateva ”boabe de imagine” din palma..! Practic fuge de respunderea asumarii unei decizii suverane, clare si fara echivioc, ascunzandu-se in spatele lor ca un las..! Trump are curaj si in plus are toate motivele sa joace in dur cu Hamasul palestinian si cu alte ..pepiniere de teroristi ai Islamului sustinuti de Iran si Rusia..! Nu Trump a deschis larg usile terorismului..! Defetistii lui au facut-o..! Defetistii lui sunt cei care pun in pericol viata concetatenilor lor, inchizand ochii la..tupeul cu care Iranul sprijina (moral, logistic si financiar) teroristii de pe strazile Europei, sau ale SUA, sau ale Tel Aviv-ului..! Defetistii lui sunt cei ce aproba santajul cu care dictatorul Iranului si totodata seful terorismului din zona (ayatolahul Musavi Khomeini), precum si Putin, obtin slugarnicia liderilor lasi din UE, PUTIN SI Komeini, doi dictatori care care, impreuna cu alt treilea dictator criminal, Erdogan, , sprijina pe un al patrulea, la fel de criminal ca toti trei (Bashar al-Assad). Cei care incurajeaza si sustin Iranul, Rusia si Turcia sustin indirect si actiunile organizatiilor teroriste din zona(Al-Qaeda, ISIS, Hezbollah, Hamas, etc), devenind in mod automat ..complici la fiecare macel terorist pe care acestea il savârșesc..! Practic, statele UE care ajuta Iranul, finanteaza fara niciun dubiu terorismul islamist de pe strazile Europei si SUA, si sustin indirect terorismul de stat al Rusiei si Turciei..!

+1 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (23)

Modifică Setările