FOTO REPORTAJ Simferopol, punctul zero al crizei din Crimeea

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ultimele zile au fost foarte tensionate în Simferopol, capitala regiunii separatiste Crimeea. Cu o populaţie de mărimea oraşului Cluj-Napoca, Simferpol este înconjurat de trupe paramilitare ruseşti.

Mai sunt mai puţin de 48 de ore până la referendumul declarat neconstituţional de SUA şi Uniunea Europeană, referendum pentru care Crimeea îl aşteaptă cu nerăbdare indiferent de rezultat.

Cozile sunt interminabile la bancomate şi în supermarketuri, oamenii cumpară valută în speranţa ca aceasta îî va proteja de o inflaţie drastică odată cu schimbarea monedei oficiale. La fiecare colţ din centrul oraşului, majoritatea partidelor îşi fac campanie politică cu o retorică similară. „Suntem pro-Rusia să fie clar. Nu ne dorim un guvern condus de revoluţionari şi fasciştii de la Kiev.”, îmi mărturiseşte Nadeja, o pensioară.

Euromaidan-ul e cool. Ceea ce fac cei din Kiev e să vorbească sincer despre probleme noastre, indiferent de naţionalitate.
image

Foto

image

Tinerii din Simferopol sunt oarecum indiferenţi la ceea ce se întâmplă momentan. Admiră curajul celor din Kiev de a vorbi împotriva corupţiei, dar nu văd cum ar putea să facă acelaşi lucru şi aici, unde Rusia suflă în ceafa fiecărui individ, fie el ucrainean, rus sau de altă etnie. „Euromaidan-ul e cool. Ceea ce fac cei din Kiev e să vorbească sincer despre probleme noastre, indiferent de naţionalitate. Fie că vom face parte din Rusia sau vom fi intr-o Ucraină europenizată, suntem sub influenţa aceleiaşi mentalităţi de oligarhi. Nu guvernul trebuie să se schimbe, ci mentalitatea”, îmi explică Alex, un student de 25 de ani din Simferopol ce a trăit în Kiev în ultimele luni. „Noi nu am participat la revoluţie dar le împărtăşim îngrijoarea şi dorinţa de schimbare”, adaugă prietena lui, Jenia.

Bătrânii par ceva mai hotărâţi în ceea ce priveşte soarta regiunii. „Sunt de acord în totalitate cu unirea. Pensiile sunt mici, preţurile sunt mari. Rusia ne-a ajutat şi ne-a fost prieten dintotdeauna.”, se destăinuie Veaceslav, din pragul casei sale modeste.

Cu un salariu mediu de aproximativ 250 de euro pe lună şi preţuri similare cu cele ale României, majoritatea populaţiei e nevoită sa apeleze la diferite metode inventive de supravieţuire. Corupţia în rândul autorităţilor e în floare iar birocraţia e cuvântul de ordine pentru fiecare instituţie din Ucraina, fie ea privată sau de stat.

image

Am încercat să înţeleg cum va afecta acest referendum siguranţa regiunii. La conferinţa de presă organizată în această după-amiază, am avut ocazia să-l întreb pe Serghei Aksenov, primul ministru al Crimeei despre posibilitatea ca, odată alipită Rusiei, această regiune să sprijine şi alte acţiuni separatiste, ca de exemplu regiunea Transnistria. „Deja o facem. Dacă o regiune doreşte să se alipească Federaţiei Ruse noi sprijinim orice demers de acest gen”, a declarat în exclusivitate pentru ziarul Adevărul prim-ministrul Aksenov.

image
Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite