Reportaj spaniol în România: "Satul românesc, departe de standardele minime ale UE"

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reporterii agenţiei de ştiri EFE au realizat un reportaj în zonele rurale din România, descriind situaţia dezolantă a terenurilor necultivate şi a străzilor neasfaltate.

"La mai mult de patru ani după integrarea în Uniunea Europeană (UE), când Bucureştiul caută integrarea în spaţiul Schengen şi consolidarea ţării ca membru cu drepturi depline, România rurală continuă să fie încă departe de standardele minime comunitare de bunăstare şi prosperitate", scrie agenţia EFE într-un reportaj preluat de principalele cotidiene spaniole.

"55% din cei 21 de milioane de locuitori pe care îi are România trăiesc în zone rurale şi o bună parte a acestora se confruntă cu lipsa locurilor de muncă şi cu penalităţile unui sistem sanitar şi educativ plin de carenţe, atunci când nu sunt de-a dreptul inexistente", îşi continuă spaniolii materialul.

Diferenţele dintre sat şi oraş, în România, aceleaşi de pe vremea lui Ceauşescu

"Diferenţele între România urbană şi România rurală sunt practic neschimbate încă de pe timpul dictatorului comunist Nicolae Ceauşescu", a explicat pentru EFE sociologul Dumitru Sandu, referindu-se la faptul că acest dezechilibru se menţine de la instaurarea democraţiei şi capitalismului, în 1990.

"Mortaliatatea infantilă - o dată cheie pentru a măsura calitatea vieţii unei comunităţi - din România rurală era în 2008 de 14 copii la fiecare o mie, cu şase puncte mai mult ca în oraşe", scrie agenţia de ştiri iberică.

"În cea mai mare parte a UE mortalitatea infantilă este sub cinci la mie, iar diferenţele dintre zonele rurale şi urbane sunt minime", susţine Sandu.

Spaniolii consideră că, din punct de vedere al oraşelor, România nu are de ce să se ruşineze de o comparaţie cu restul oraşelor europene. "Dacă centrul unui oraş românesc poate rezista unei comparaţii generoase cu alte burguri europene, o vizită în orice comunitate rurală este suficientă pentru a descoperi că aici nu a ajuns prosperitatea".

"Străzi neasfaltate, câmpuri necultivate, tractoare pensionate, niciun semn de muncă"

"Asta o dezvăluie străzile neasfaltate şi câmpurile necultivate, căruţele trase de cai pe şosele şi tractoarele în pragul pensionării forţate într-o zi lucrătoare oarecare, de dimineaţă, în satele din regiunea Dâmboviţa, în sudul ţării şi unde nu se observă nicio mişcare ce te-ar putea lăsa să te gândeşti că aici se munceşte.

Citeşte pe adevarul.es ce scriu spaniolii despre bătrânii de la sate, care este soluţia găsită de tinerii români din zonele rurale şi de ce România a absorbit doar 9% din fondurile UE destinate ei.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite