Europa

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova: Însemnul referitor la limbă a fost schimbat în română

0
28 Nov 2009 20:59:52
Autor: adevarul
Tinerii moldoveni au salutat decizia Guvernului de la Chişinău
Tinerii moldoveni au salutat decizia Guvernului de la Chişinău

Guvernul de la Chişinău a schimbat însemnul referitor la limbă de pe site-urile sale, din "moldovenească" (MD) în "română" (RO), într-un gest de apropiere faţă de ţara vecină România, care este stat membru al Uniunii Europene, comentează Radio Free Europe/Radio Liberty, în pagina electronică.

Constituţia Republicii Moldova precizează că limba de stat este "moldovenească", deşi cei mai mulţi lingvişti apreciază că limba vorbită în R. Moldova nu diferă destul de mult de română pentru a fi considerată limbă diferită.

Noul Guvern prooccidental de la Chişinău a afirmat că va încerca să amendeze Constituţia pe viitor, pentru a înlătura prevederea referitoare la "limba moldovenească".

Termenul "limba moldovenească" a fost stabilit de sovietici după ce au anexat teritoriul actualei Republici Moldova de la România, la începutul celui de-al doilea Război Mondial. Ei au impus de asemenea folosirea alfabetului chirilic în noua republică sovietică, pentru a se deosebi şi mai mult de scrierea latină din România, menţionează RFE/RL.

Preşedintele român, Traian Băsescu, a declarat că liderii moldoveni din guvernele anterioare au cerut un translator în timpul reuniunilor oficiale cu omologii lor români, deşi vorbeau în mare aceeaşi limbă.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările