Europa

articolul anterior articolul urmator

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor perspective clare de integrare în UE

6
22 May 2015 22:44:40
Autor: Cosmin Ardeleanu
Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor fapte, nu vorbe FOTO AP
Republica Moldova, Ucraina şi Georgia vor fapte, nu vorbe FOTO AP

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a declarat că relaţiile Uniunii Europene cu ţările din Parteneriatul Estic vor continua, în mod etapizat. Acesta a sugerat că Republica Moldova, Ucraina şi Georgia nu au perspective clare de integrare europeană, anunţă Mediafax.

În contextul în care Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au cerut perspective clare de aderare la Uniunea Europeană, cu ocazia summitului Parteneriatului Estic, desfăşurat la Riga, Donald Tusk a declarat că „Uniunea Europeană este un partener de lungă durată: parteneriatul nostru şi summitul de la Riga nu sunt despre decizii cruciale sau despre asumarea unor paşi uriaşi; relaţiile noastre sunt construite pe voinţă liberă, respect şi egalitate. Relaţia noastră va merge înainte pas cu pas”.

Ucraina, Georgia şi Republica Moldova speră să adere la Uniunea Europeană la un moment dat, în timp ce Armenia, Azerbaidjan şi Belarus nu au aspiraţii europene.

Premierul Ucrainei, Arseni Iaţeniuk, a insistat pentru continuarea extinderii UE, menţionând că nu ar trebui să existe temeri cu privire la Rusia. „Trebuie să acţionaţi în mod îndrăzneţ şi înţelept. Nu vă temeţi de Rusia. Rusia trebuie să se teamă de voi, de noi toţi. Nu vă temeţi de cuvântul „extindere”. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât suntem mai puternici, cu atât vom avea mai mult succes şi mai multe oportunităţi pentru naţiunile noastre”, le-a transmis Iaţeniuk liderilor Uniunii Europene, reuniţi la Riga pentru summitul Parteneriatului Estic.

Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat acorduri de asociere cu Uniunea Europeană anul trecut, iar acum cer o recunoaştere explicită că într-o zi vor deveni membre ale Blocului comunitar.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

Marius Ciprian
23.05.2015, 02:13:39

Ce gluma buna:))))Astia nu se pot impaca cu realitatea si vor sa fie mintiti pe fata?:))Pai e clar ca cei din conducerea acestor state sunt imaturi si naivi.Ucraina este un morman de moloz,un stat artificial muribund,cu o economie controlata de catre grupuri mafiote cu interese divergente un stat care are grave probleme sociale si cu minoritatile care il locuiesc.Coruptia si debandanda domnesc in aceasta tara.Falimentul bate la usa,Puricenko si Iateniuk in loc sa caute solutii pentru probleme reale mai trag putin aurolac si intra in lumea bazmelor.Aia care taie si spanzura in UE sunt nemtii si francezii.Oare astia doresc inca un bolovan in carca?Sa trecem la fratiori moldoveni,aici situatia se impute deoarece vorbim de cel mai sarac stat din Europa,de o Gagauzie si o Transnistrie,de o instabilitate uriasa pe plan politic si bineinteles de coruptia care la fel domneste.Astia ar mai avea o sansa insa trebuie sa tinem cont de rusofonii de aic si cei din Ucraina.Georgia este departe si la propriu si la figurat de UE,peste mari si tari,prinsa intre Turcia si Rusia,o tara care seamana cu Romania din perioada debandadei anilor sub FSN SI CDR.Deci despre ce vorbim?Despre fapte concrete sau vise frumoase?

0 (6 voturi)
Ivan Purchel
23.05.2015, 08:45:39

Tusc eri a spus asa:- "rusii trebue s fie mai admirabili caci cu comportarea lor brutala(poate si asa) sperie lumea. In fata a carii parti de lume trebue de manifestat admirabilitate Tusc n-a precizat. Vedeti ca poate neformal in lume se creaza un regulament de comportare a unor tari in fata altora.(Asemanatoare cu ierarhia in turma de maimute unde sint dominante si alfa masculi ) Polonezii,dupa situatia lor geografica fata de rusi,au inteles acest lucru si in momentul potrivit au profitat de acest moment si acum "culeg roada". Au ei independenta sau n-au e alt lucru. Pozitia lor fata de "marele frate" e apreciata de ei singuri. Parerea me e ca criza din 2008 mai continua si are asa-zisa "faza ascunsa" care e artificial acoperita de ochii lumii. Aceasta criza poate izbucni brusc intr-o dimineata(soros spune) si atunci fiecare se va apara singur. Cei care se pricep ce si cum prin diferite pirghii doresc sa-si minimilizeze pierderile si prin metode nu cam cinstite acum isi asigura viitorul. Ucraina a si fost acea victima care e menita sa asigure in viitor o esire mai latenta din criza pentru altii. Gruparile de state, care se proecteaza tot sunt folosite de potentialii adepti prin diferite metode. Cei mai slabi se tirguesc inversunat. Unii is pusi cu forta in streang(evenimentele din Macedonia s.a.) altii sunt indemnati cu "un morcov"pe prajina cum este si acest"celebru parteneriat" pentru tarile fost sovetice. Cel mai rau principiu al tuturor crizelor e ca ele au loc intr-o tara, da vindecarea se face pe sama altora si in alte spatii. Dovezi;- istoria omenirii.

-2 (4 voturi)
Ţepeş
23.05.2015, 09:23:12

Catre toti Ivani si Cipriani: faceti-va site in limba rusa, ca in romaneste nu merge!

0 (4 voturi)
Ivan Purchel
23.05.2015, 10:25:09

Si asta-i tot ce vrei sa spui mai Tepes. Inchega ceva pe tema s-au inca dormi?Api dormi mai departe ca te vor trezi ei cind vor gasi de cuviinta.

-1 (3 voturi)
Goicea Niculae
23.05.2015, 17:20:16

Comunitatea europeană si-a pierdut complet credibilitate prin aventurismul NATO si prin ruinarea țarilor mărginașe Grecia, Portugalia, România, etc. Din păcate , pentru mulți naivi , visul ca pot trai la standard european ca in Germania sau Franța ii face in continuare sa creadă in propaganda guvernelor locale care urmăresc de fapt imbogatirea prin mijloace mafiote a celor câțiva indivizi aflați in control. Europa nu mai are capacitatea de a integra o țara ca Ucraina chiar dacă ar fi bineintenționata , pentru ca Europa si-a creat intretimp atat de multe probleme ca seamănă cu inecatul părăsit in mijlocul marii fără nici un Orizont.

+1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările