Reţeta rusă de destabilizare a Ucrainei: mafioţi, oligarhi şi politicieni

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un procuror din Doneţk, care a refuzat să fie numit din motive de siguranţă personală, a declarat pentru publicaţia americană Daily Beast că huliganii locali care operează în rândul protestele pro-ruse din estul Ucrainei, se conformează direct instrucţiunilor primite de la grupările de crimă organizată strânse legate de Kremlin.

El evidenţiază în primul rând mafia Seilem, cel mai cunoscut clan mafiot din Ucraina, care a avut, timp de mai mulţi ani, legături cu preşedintele înlăturat, Viktor Ianukovici,  încă de când acesta era guvernator al Doneţk-ului.

„Deja am văzut că în peninsula Crimeea mafia lucrează mână în mână cu ruşii“, a mai spus procurorul. În regiunea ucraineană Crimeea, anexată recent de Rusia, Moscova a provocat mişcarea de secesiune prin instalarea la conducerea guvernului a fostului cap de mafie, Serghei Aksionov, la sfârşitul lunii ianuarie.

 Aksionov şi asociaţii lui separatişti, de origine rusă, au acelaşi trecut cenuşiu, în care se îmbinau frauda şi activităţi infracţionale, iar împreună au reuşit să trimită Crimeea direct în Federaţia Rusă. Investigaţiile poliţiei ucrainene, dezvăluite în presa de la Kiev, au scos la iveală multiple implicări ale lui Aksionov în asasinate comandate. În ianuarie 1996, Aksionov însuşi a fost rănit, după ce maşina lui s-a răsturnat pe drumul Simferopol-Moscova, în timpul unor împuşcături.

„Nu trebuie să vă surprindă, scenariul din Crimeea este pus în aplicare şi aici (n.r. Doneţk). Poate sunt şi agenţi de informaţii ai Rusiei pe teren, însă Moscova acţionează în primul rând prin reţelele de crimă organizată pe care le are aici“, a declarat procurorul.

În Ucraina post-sovietică, crima organizată, corupţia politică şi politica în sine au fost încă de la început inseparabile şi interconectate. Situaţia cea mai gravă se înregistrează în zonele de sud şi est ale ţării. „Corupţia politică este înrădăcinată în cultura politică din Ucraina“, informa un studiu al Fundaţiei Jamestown, în 2012. 

Modelul a fost asemănător cu cel din Rusia după destrămarea Uniunii Sovietice în 1991. Cei ambiţioşi şi lacomi după putere şi bani au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a face profituri uriaşe din dezintegrarea industrială şi economică a ţării lor. În timp ce fabrici mari din industria mineritului, energiei şi metalelor erau privatizate, oameni fără milă, mulţi cu un trecut obscur, se îmbogăţeau peste noapte. „Indivizi ca Ianukovici, Aksionov şi alţi partneri de-ai lor din Crimeea şi Doneţk s-au luptat la propriu să ajungă în vârf“, a declarat Taras Kuzio, un cercetător de la Institutul canadian pentru Studii Ucrainene, din cadrul Universităţii din Alberta.

Crimeea, Doneţk şi Odessa sunt regiunile cele mai afectate de relaţia apropiată dintre mafioţi, oligarhi şi politicieni. Nu întâmplător aceste zone s-au opus cel mai mult revoltelor de pe Euromaidan din Kiev, care a dus la înlăturarea preşedintelui Ianukovici. Acum, cele trei regiuni se află în centrul mişcărilor pro-ruse direcţionate împotriva noilor autorităţi de la Kiev. „Astăzi nu mai este un secret faptul că Ianukovici a integrat o mulţime de lideri ai mafie în formaţiunea sa politică, Partidul Regiunilor,mai ales în perioadă în care era guvernator al Doneţk“, a mai spus Kuzio.

Mafioţii care nu ajungeau în prim plan îşi exercitau influenţa prin aşa-numiţii „directori roşii“, foşti conducători ai fabricilor şi instituţilor de stat în timpul URSS-ului, care s-au transformat în oameni de afaceri, odată cu zorii capitalismului ucrainean. Aceştia au continuat modelul de corupţie sovietic şi au la rândul lor „protejaţi“: oameni ca miliardarul ucrainean Dmitro Firtaş, mogulul gazului, arestat recent în Austria pentru legături cu mafia. La rândul său, Firtaş are parteneriate în afacerile sale cu fraţii Rotenburg, Arkady şi Boris. Aceştia din urmă sunt apropiaţii preşedintelui rus, Vladimir Putin, şi partenerii acestui de judo. Numele miliardarilor Rotenburg se află pe celebra listă de sancţiuni anunţată de liderul american, Barack Obama, care îi vizează pe influenţii susţinători ai lui Putin.

Viktor Semciuk, fostul procuror general al Crimeei, dezvăluia că în provincia autonomă „crima organizată se regăsea în toate instituţiile statului“. „Nu era neobişnuit ca unele dintre sesiunile parlamentare din Crimeea să înceapă cu un moment de reculegere pentru fraţii lor ucişi“, declara Semciuk într-un interviu din decembrie din cadrul unei conferinţe dedicate combaterii crimei organizate şi corupţiei în Europa de Est.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite