Reuniunea în format Normandia, testul suprem pentru preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei, cunoscuţi colectiv ca grupul Normandia, se vor reuni pentru prima dată în ultimii trei ani, pentru a discuta despre modalităţi de a rezolva conflictul din estul Ucrainei
Liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei, cunoscuţi colectiv ca grupul Normandia, se vor reuni pentru prima dată în ultimii trei ani, pentru a discuta despre modalităţi de a rezolva conflictul din estul Ucrainei

În timp ce Washingtonul este preocupat de interacţiunile preşedintelui american cu omologul său ucrainean - şi dacă aceste conversaţii dintre cei doi reprezintă un motiv de suspendare pentru liderul american – preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a concentrat pe încheierea războiului din estul ţării sale, unde peste 13.000 de persoane au murit într-o bătălie de cinci ani împotriva separatiştilor susţinuţi de ruşi.

Acum imaginea lui Zelenski este şubrezită de controversa privind impeachementul preşedintelui american, la Washington, în timp ce liderul de la Kiev se pregăteşte de prima sa întâlnire cu preşedintele rus Vladimir Putin, care va avea loc luni, la Paris, scrie Foreign Policy. Acolo, liderii Ucrainei, Rusiei, Germaniei şi Franţei, cunoscuţi colectiv ca grupul Normandia, se vor reuni pentru prima dată în ultimii trei ani, pentru a discuta despre modalităţi de a rezolva conflictul din estul Ucrainei.

Nu este de aşteptat ca discuţiile să ducă la progrese majore, dar mizele sunt foarte mari pentru preşedintele ucrainean, acesta având de-a face cu un Washington distras şi o Moscovă încăpăţânată – precum şi cu un preşedinte francez care dă semne că vrea o apropiere de Putin.

Deşi Statele Unite nu au un loc oficial la masa discuţiilor în format Normandia, Washingtonul a jucat un rol crucial în culise, coordonând jucătorii cheie, un rol despre care unii spun că ar putea fi sumbinat de demisia lui Kurt Volker, care a fost reprezentantul special american în procesul de pace. Unii dintre diplomaţii implicaţi în acest proces s-au retras sau au fost excluşi, ca rezultat al audierilor pentru impeachment. 

„Fără SUA care să-i adune pe toţi şi să se asigure că francezii nu o vor lua pe alte cărări, ucrainenii au un mediu dificil”, a spus Alina Polyakova, director la Proiectul privind Democraţia Globală şi Tehnologia Emergentă de la Instituţia Brookings.

De când şi-a preluat mandatul de preşedinte, în mai, Zelenski a încercat să demonstreze că intenţionează să-şi ducă la îndeplinire promisiunile de pace din campanie prin negocierea unui schimb de prizonieri cu Rusia şi prin încheierea unei înţelegeri cu separatiştii, privind o retragere comună din puncte-cheie aflate de-a lungul liniei de front. Chiar în timp ce insistă pentru o serie de reforme anticorupţie, votanţii ucraineni văd încheierea războiului ca un subiect care va fi determinant pentru Zelenski. 

Un sondaj din luna septembrie desfăşurat de Institutul Democratic Naţional, o organizaţie nonprofit cu sediul la Washington, a arătat că majoritatea ucrainenilor – 52 la sută -  văd rezolvarea conflictului din estul Ucrainei drept cea mai importantă problemă naţională.

Putin a demonstrat o disponibilitate de a coopera cu noul lider ucrainean. Însă unii experţi susţin că nu face acest lucru din bunătatea inimii sale. „Putin a făcut acei paşi ca modalitate de a arăta Germaniei şi Franţei că nu este indisponibil să facă cel puţin câteva mici concesii”, a afirmat John Herbst, fost ambasador american în Ucraina. Însă este puţin probabil ca Moscova să cedeze pe orice i-ar diminua avantajele pe care le are asupra Kievului.

Unii ucraineni sunt pesimişti şi în ceea ce priveşte discuţiile în format Normandia. Însă într-o filmare postată luni pe Facebook, Zelenski a transmis că însăşi organizare întâlnirii este o victorie pentru Ucraina. „Unii spun că este imposibil să ai un dialog cu Putin, însă fără un dialog suntem pe o bandă rulantă – mergem înainte, dar nu ne mişcăm”, a spus el în video, care a fost filmat în timp de liderul de la Kiev mergea pe o bandă de alergat, la o sală de sport.

Alyona Getmanchuk, director la think tank-ul New Europe Center, din Kiev, a subliniat că orice potenţial acord de pace care pare că-i cedează prea mult lui Putin va avea consecinţe negative. „Va fi atent în încheierea unui acord care ar putea probabil să pună punct războiului, dar ar putea declanşa un conflict în interiorul Ucrainei. Oirce înţelegere care nu va fi acceptată de societatea ucraineană nu va fi sustenabilă”, a afirmat ea.

O înţelegere din octombrie de acordare a autonomiei parţiale în regiunile controlate de rebeli din estul Ucrainei a atras critici vehemente din partea opiniei publice, care a văzut gestul ca pe o capitulare. Mii de oameni au ieşit în stradă la Kiev, marcând cele mai mari demonstraţii de la revoluţia din 2014, care l-a îndepărtat din funcţie pe preşedintele pro-rus Viktor Ianukovici. 

Până în noiembrie, rata de popularitate a lui Zelenski scăzuse la 52 de procente, faţă de 73 la sută, în noiembrie, potrivit sondajelor de opinie efectuate de Institutul de Sociologie din Kiev.

Acceptarea lui Zelenski a aşa-numitei „formule Steinmeier”, elaborate de fostul ministru german de Externe Frank-Walter Steinmeier, a fost o precondiţie pentru întâlnirea de lui a grupului Normandia.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite