Europa

articolul anterior articolul urmator

Revoltă a miniştrilor britanici din cauza Brexit. Premierul Boris Johnson aşteaptă demiterea de către regina Elisabeta ori emiterea unui mandat de arestare

0
9 Oct 2019 13:22:27
Autor: Viorica Marin
Premierul britanic Boris Johnson
Premierul britanic Boris Johnson

Premierul britanic Boris Johnson se confruntă cu o nouă rebeliune în interiorul cabinetului său, în contextul în care mai mulţi miniştri sunt pe cale să demisioneze pentru că acesta direcţionează ţara către un Brexit fără acord, dezvăluie miercuri publicaţia The Times, citată de Reuters. Şeful executivului spune că nu va demisiona, aşteaptă demiterea de către regina Elisabeta ori emiterea unui mandat de arestare.

Secretarul pentru cultură, Nicky Morgan, ministrul britanic pentru Irlanda de Nord, Julian Smith, secretarul pentru justiţie, Robert Buckland, ministrul sănătăţii Matt Hancock, şi procurorul general Geoffrey Cox figurează pe o listă cu posibili demisionari.
 
Un ministru al guvernului de la Londra, citat sub rezerva anonimatului de The Times, a declarat că un „număr foarte mare“ de parlamentari conservatori ar putea demisiona în cazul unui Brexit fără acord.
 
Potrivit The Times, miniştrii l-au avertizat pe Johnson într-o şedinţă de guvern asupra riscului „grav“de revenire a guvernării directe a Londrei în Irlanda de Nord, exprimându-şi totodată îngrijorarea cu privire la Dominic Cummings, consilierul principal al premierului.
 
„Cabinetul va defini strategia, nu funcţionari care nu au fost aleşi. Dacă este însă o încercare de a face un astfel de lucru, atunci aceasta nu va reuşi“, a afirmat un alt ministru, citat de publicaţie.
 
Boris Johnson va refuza să demisioneze după eventuala retragere a încrederii de către Parlament din cauza crizei Brexit, mai scrie presa engleză. Premierul britanic aşteaptă demiterea de către regina Elisabeta ori emiterea unui mandat de arestare, afirmă surse guvernamentale pentru „Sunday Times”.
 
Oficiali guvernamentali de rang înalt de la Londra au declarat pentru publicaţia citată că Boris Johnson va refuza să se retragă din funcţie dacă Parlamentul îi va retrage încrederea pentru a evita ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit pe 31 octombrie, situaţie care va conduce la o criză constituţională fără precedent.
 
„Până nu vine poliţia la Biroul din Downing Street cu un mandat pentru arestarea premierului, acesta nu va pleca din acel loc”, a declarat un oficial de rang înalt din Guvernul de la Londra.
 
Ultima dată când un monarh britanic a dispus demiterea unui prim-ministru a fost acum 185 de ani.
 
Negocierile cu UE în impas
 
Marea Britanie va adopta o poziţie agresivă faţă de Uniunea Europeană dacă negocierile privind Brexit-ul vor eşua, ameninţând să suspende cooperarea în domeniul securităţii pentru a convinge blocul comunitar să nu permită nicio altă amânare, a declarat o sursă britanică pentru revista Spectator, preluată de Reuters.
 
Cu doar 23 de zile până la data programată pentru ieşirea Regatului Unit din UE, viitorul Brexit-ului este marcat de o incertitudine profundă, iar atât Londra, cât şi Bruxellesul se poziţionează astfel încât să evite să fie arătate cu degetul în cazul unei amânări sau al unui Brexit fără acord.
 
Liderii UE au reacţionat cu reticenţă la ultimele propuneri ale premierului britanic Boris Johnson de a depăşi impasul şi, chiar dacă negocierile sunt încă în desfăşurare, mulţi diplomaţi spun că şansele unui acord rapid până la 31 octombrie sunt mici.
 
Negocierile cu privire la Brexit între Londra şi UE păreau pe cale să se întrerupă marţi, cu ceva mai bine de trei săptămâni înaintea datei prevăzute a divorţului, iar Bruxellesul îl acuză pe premierul britanic Boris Johnson că se joacă cu ”viitorul Europei”, relatează AFP.
 
Europenii au dat Guveenului britanic termen până la sfârşitul săptămânii să le prezinte un compromis acceptabil şi să ajungă la o despărţire amiabilă la 31 octombrie, după 48 de ani de viaţă comună.
 
Fără să aştepte acest termen, cele două părţi nu-şi ascund nemulţumirea. În urma unei convorbiri la telefon, marţi dimineaţa, între liderii conservatori Boris Johnson şi Angela Merkel, o sursă de la Downing Street a apreciat că un acord este ”practic imposibil”.
 
Potrivit acestei surse, cancelarul german l-a avertizat pe premierul britanic că un acord este ”extrem de improbabil” dacă noile propuneri ale Londrei nu prevăd o rămânere a Irlandei de Nord britanice în Uniunea Vamală europeană.
 
Londra refuză acest lucru, iar planul său prevede o simplă aliniere la reglementări, însă nu vamală, cu Republica Irlanda vecină, un stat membru UE.
 
Este vorba despre evitarea reimpunerii unei frontiere fizice între cele două Irlande şi apărarea păcii pe insulă, după mai multe decenii de violenţă.
 
Contactat de AFP, Guvernul german a refuzat să facă vreun comentariu despre conţinutul acestei conversaţii.
 
Preşedintele Consiliului European, polonezul Donald Tusk, l-a acuzat pe Boris Johnson să se joacă cu ”viitorul Europei şi Regatului Unit, într-un ”joc stupid de reproşuri” cu privire la responsabilităţile unui eşec al negocierilor Brexitului.
 
Această discuţie între Johnson şi Merkel a avut loc în timp ce la Bruxelles au loc negocieri dificile în vederea evitării unui ”no deal” la 31 octombrie, pe baza unui proiect prezentat miercuri de liderul britanic.
 
Lira sterlină a primit o lovitură. ”Ultima rază de speranţă a dispărut”, a subliniat Neil Wilson, un analist, la Markets.com.
 
Propunerile prezentate săptămâna trecută de Londra într-o încercare de a pune capăt problemei frontierei irlandeze au fost respinse de către europeni. UE refuză dreptul de veto pe care Londra vrea să-l acorde Adunării şi Executivului nord-irlandeze şi respinge propnerile din plan cu privire la controale vamale între cele două Irlande.
 
Discuţiile urmau să continue marţi la Bruxelles, după ce Londra a încercat, cu o zi înainte să prezinte clarificări.
 
Însă, potrivit unei surse europene, ”n-a mişcat nimic”. Astfel, proiectul Londrei ”încă nu este suficient să convingă” Bruxellesul, iar ”în acest ritm nu prea vedem cum am putea fi pregătiţi la Consiliul” European de la 17-18 octombrie, a declarat altă sursă.
 
Ajuns la putere la sfârşitul lui iulie, Boris Johnson s-a angajat să scoată Regatul Unit din UE cu orice preţ la 31 octombrie, în pofida unei legi cu caracter constrângător care-l obligă să ceară o amânare cu trei luni în cazul în care nu se ajunge la un acord până la 19 octombrie, imediat după summitul european prezentat drept al utimei şanse.
 
Potrivit unei surse de la Downing Street, citată de revista The Spectator, liderul britanic mizează pe un eşec al negocierilor cu UE şi va face ”tot felul de lucruri” pentru a evita o amânare.
 
”Noi vom anunţa (…) clar că Guvernul nu va continua să negocieze, orice amânare va fi astfel inutilă”, a declarat această sursă.
 
Într-un document care prezintă rezumatul măsurilor luate în vederea unui potenţial ”no deal”, Boris Johnson să asigurări că ţara sa ”este pregătită” de această opţiune.
 
Însă centrul de reflecţie Institute for Fiscal Studies (IFS) a prezentat un scenariu negru – o prăbuşire a activităţii economice şi o scădere a veniturilor fiscale, iar prin ricoşeu o explozie a deficitului public al Regatului Unit.
 
În cazul acordării unei amânări, Johnson ar face campanie în favoarea unui ”no deal”, în cazul unor alegeri anticipate, cu scopul de a ”marginaliza” Partidul Brexitului (eurofob), a avertizat o sursă în The Spectator.
 
Potrivit fostului ministru al Muncii Amber Rudd, care a demisionat din Guvern în septembrie, această sursă ar fi Dominic Cummings, consilierul special al lui Boris Johnson şi ”creierul” victoriei „Leave” în referendumul Brexitului sin 2016.
 
Guvernul, care se află în precampanie electorală, doreşte să suspende Parlamentul după încheierea dezbaterilor, marţi seara, aşa cum este cutuma, pentru a-şi putea prezenta programul politic naţional lunea viitoare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii