Europa

articolul anterior articolul urmator

Rezultatele definitive ale alegerilor din Germania. Merkel rămâne la putere, dar extrema-dreaptă îi va face dificilă guvernarea VIDEO

10
25 Sep 2017 09:26:18
Autor: Viorica Marin
Cancelarul german Angela Merkel, în timpul discursului de după câştigarea alegerilor FOTO Guliver / Getty Images / Sean Gallup
Cancelarul german Angela Merkel, în timpul discursului de după câştigarea alegerilor FOTO Guliver / Getty Images / Sean Gallup

Blocul conservator (CDU/CSU) al cancelarului Angela Merkel a obţinut primul loc în alegerile legislative de duminică din Germania, cu 33% din voturi. Socialiştii lui Martin Schultz au înregistrat cel mai mic rezultat din toată istoria lor: 20,5 la sută, urmaţi, suprinzător de Alternativa pentru Germania (AfD), formaţiune de extremă-dreapta, cu 12,6%. Liberalii (FDP) au primit 10,7%, Die Linke (sânga) 9,2% şi Verzii 8,9%.

În obişnuita declaraţie program în faţa susţinătorilor săi, cancelara Angela Merkel  a declarat: „Nouă ne revine sarcina de a forma un guvern şi împotriva noastră nu poate fi format nici un altul. După 12 ani de responsabilitate pentru guvern, rezultatul de astăzi nu este ceva ce poate fi trecut cu vederea. 
 
Fireşte, în faţa noastră se află o provocare căreia va trebui să-i facem faţă în viitor, iar aceasta este faptul că Alternativa pentru Germania (AfD) a intrat în Parlament. Va trebui să-i recîştigăm pe cei care au votat pentru AfD, rezolvînd problemele lor, ţinând seamă de îngrijorările lor - în unele cazuri de temerile lor -, şi să demonstrăm, de asemenea, o bună acţiune politică”.
 
„Nu trebuie să ne ascundem. CDU şi-ar fi dorit un rezultat mai bun, dar nu trebuie să uităm că am avut de-a face cu provocări extraordinare. În cele din urmă, ne-am îndeplinit obiectivul principal. Suntem cel mai puternic partid, avem mandatul de a forma un nou guvern şi vom forma un nou guvern”, a mai spus Merkel.
 
SPD intră în opoziţie
 
Liderul social-democraţilor germani, Martin Schulz, a anunţat că formaţiunea sa politică intră în opoziţie şi că, în consecinţă, nu va mai forma o nouă coaliţie guvernamentală cu creştin-democraţii cancelarului Angela Merkel.

 
Martin Schulz, liderul SPD FOTO Guliver / Getty Images 
 
Într-o declaraţie, după anunţarea rezultatelor exit-pollurilor, Martin Schulz a spus că trecerea în opoziţie va fi benefică pentru democraţia parlamentară din Germania.
 
Sute de persoane au protestat în Germania împotriva AfD
 
Şocul alegerilor legislative din Germania este intrarea istorică în parlament a extremiştilor de dreapta, de la Alternativa pentru Germania, care au obţinut 12,6 % din voturi, mai mult decât preziceau sondajele.
 
Frauke Petry, preşedinta formaţiunii politice de extremă dreapta din Germania, AfD, a declarat că statul german traversează un cutremur politic.
 
Potrivit corespondenţilor BBC, au avut loc demonstraţii anti-AfD în mai multe oraşe, inclusiv în Berlin. Sunt sute de protestatari cu însemne anti-AfD, formaţiune despre care susţin că este "neo-nazistă".
 
 
„Jamaica“, inedita coaliţie posibilă pentru Merkel 
 
Pentru Angela Merkel şi partidul său ce e mai dificil abia urmează, cancelarul a exclus varianta unui guvern minoritar şi a spus doar că în prezent există două variante de coaliţie cu partidele care vor intra în parlament, evident cu excepţia Alternativei pentru Germania, partidul de extremă dreapta cu care nimeni de pe scena politică nu vrea să aibă de-a face. Întrebată la dezbaterea tradiţională de la televiziunea publică, după închiderea urmelor, dacă Germania va avea un guvern până la Crăciun, Angela Merkel a răspuns că ea în general este o persoană încrezătoare şi că „puterea stă în calm”. 
 
Rezultatele alegerilor germane de duminică şi anunţul social-democraţilor că vor merge în opoziţie lasă doar o opţiune viabilă de coaliţie: o inedită colaborare tripartită la nivel federal între conservatori, liberali şi verzi, la fel de exotică precum numele său, "Jamaica".
 Numele respectiv vine de la faptul că steagul Jamaicăi, o ţară din Caraibe, are culorile negru, galben şi verde, reprezentative în mod tradiţional în cazul spectrului politic german pentru cele trei formaţiuni amintite: negru, pentru blocul conservator al cancelarului Angela Merkel, galben, pentru liberalii din FDP, şi verde, pentru ecologişti.
 
O astfel de coaliţie guvernamentală ar întruni, conform ultimelor estimări, circa 52,6% din voturi şi ar fi singura opţiune viabilă, dacă este eliminată definitiv varianta reeditării marii coaliţii dintre social-democraţi (SPD) şi conservatori, care ar totaliza aproximativ 53,7% din sufragii.
 
Merkel, care în prealabil a respins orice cooperare atât cu stânga radicală, cât şi cu extrema dreaptă, a recunoscut duminică seara pe canalul public ARD că există "matematic două opţiuni".
 
Ea a considerat că opţiunea SPD nu este total exclusă, în ciuda faptului că este respinsă de formă categorică de candidatul social-democrat, Martin Schulz.
 
"Germania are nevoie de un guvern stabil", s-a limitat să spună cancelarul, care a exclus de asemenea un guvern minoritar şi a sfătuit celelalte formaţiuni să lase să treacă mai multe ore înainte de a lua decizii.
 
Reprezentanta formaţiunii Verzii, Katrin Goering-Eckardt, a pledat pentru a vedea "cu calm" cu cine se poate ajunge să se lucreze, însă a subliniat că partidul său este separat prin multe lucruri de FDP, precum temele legate de mediu şi cele sociale.
 
Liderul FDP, Christian Lindner, a subliniat că partidul său este dispus să-şi asume responsabilităţi, dar că nu trebuie să se alăture neapărat guvernului şi a indicat că o coaliţie "Jamaica" este problematică din cauza diferenţelor de program.
 
"Nu ne vom lăsa presaţi să intrăm într-un guvern doar pentru că SPD, din raţiuni tactice, trece în opoziţie", a declarat el.
 
Lindner a mai spus că o coaliţie trebuie să se bazeze pe "conţinut" şi a semnalat că liberalii au "afinităţi, dar de asemenea diferenţe" atât cu conservatorii, cât şi cu verzii.
 
Majoritatea analiştilor şi politologilor au fost de acord în timpul campaniei că o coaliţie Jamaica — explorată până acum doar la nivel regional — va fi fi dificil de legat.
 
Unii experţi au subliniat totuşi că ar avea un important potenţial de reînnoire. 
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

10 Comentarii

gyll
25.09.2017, 10:15:12

Hei,nici un 😘 de loc umbrit al"babei Merkel"pe aici?

Biroul National de Cenzura
25.09.2017, 10:19:19

Off jurnalismul romanesc ! Pai daca spunem despre AFD extrema dreapta ( desi nici presa germana nu foloseste terminologia asta ) atunci si Linke nu are cum sa fie ''stanga'' si atat ci extrema stanga pentru ca asta sunt. Daca e vorba de ignoranta inteleg, daca e manipularea unor stiri ma ingrijorez. Pe urma sa-mi spuna si mie cineva ca inseamna extremist in general si daca putem sa spunem despre AFD ca sunt extremisti. Eu am urmarit evolutia lor si ce spun si nu vad unde e extremismul. Au incitat la vreun fel de violenta ? Au vreo miscare paramilitara ? Au agresat pe cineva ? Au incalcat legere in vreun fel ? Nu. Si atunci. Sa critici decizia istorica a cancelarului care fara sa intrebe pe nimeni accepta un milion de imigranti fara sa consulte opinia publica este un act extrem? Sa spui ca imigratia necontrolata a dus la cresterea criminalitatii si pericolului terorirst e extremism sau o evidenta statistica? Sa afirmi ca islamul este incompatibil cu civilizatia germana este dovada de extremism sau luciditate ? Poate toate astea sunt extreme in universul marxist occidental dar nu intr-o logica de bun simt.

+5 (7 voturi)
deafara
25.09.2017, 10:48:57

Patidul AfD nu este de EXTREMA dreapta! S-au preluat in articol opiniile TV-urilor centrale si ale presei finantzate de coalitzia de guvernamant anterioara. Cititzi va rog macar titlurile din programul de alegeri AfD. Se caseste ca .pdf in foma completa sau scurtata. Vetzi vedea ca au copiat "ad literam" liniile principale legislative ale Elvetiei. Traduc mai jos numai cateva dintre ele: - controlul granitzelor (n.b. care practic se face si acum) - respingerea de la granita a celor fara drept de azil sau fara documente - referendum in deciziile de interes natzional - respectarea in EU a tratatului de la Lisabona, conf. caruia nici un stat nu poate prelua datoriile altuia - ridicarea deciziei de obligare a cetatenilor la plata televiziunilor centrale ARD si ZDF (n.b. Adica 216 Euro pe an pe locuinta. Televiziunile centrale au beneficiat in 2016 de 8.000.000.000 de euro pt....decideti singuri) - prevederea de pedepse clare pt. cei cere “arunca” banii proveniti din impozitele de stat - asigurarea 100% a economiilor personale ale cetatzenilor - decizia incheierii de tratate economice internationale de tip TTIP, numai prin referendum - "credintza musulmana nu caracterizeaza Germania" si nu se vor finanta cu bani de la impozite constructia de moschee( n.b. nu inseamna ca este interzisa practicarea acestei credintei.) ...si multe altele. Nu se comenteaza sub nici un fel prezenta cetatenilor straini (asa cum fac nationalistii - NPD) Daca asemenea program de guvernare caracterizeaza o extrema dreapta, asta inseamna ca de ani de zile Elvetia sau USA au la conducere extrema dreapta ... sau ba? In rest ramane interesant cum se va incheia coalitzia de guvernare, dat fiind faptul ca socialdemocratii au exclus in alegeri o noua coalitzie cu CDU/CSU. Poate se razgandesc ...:-) Sa auzim numai de bine

+6 (6 voturi)
Lucifer
25.09.2017, 10:50:44

Merkel a pierdut din putere(minus 8,5% faţă de alegerile anterioare) şi va trebui să facă guvern cu liberalii şi Verzii cu o majoritate de aprox.55,5%.Astfel că guvernul va depinde de Verzi,un partid de stânga foarte ciudat condus de un turc.Se prevede instabilitate guvernamentală şi o slăbire a coerciţiei germane în Europa.O fi bine,o fi rău?

deafara
25.09.2017, 10:58:18

Revin scurt cu sursa. Mai jos este sursa cu programul de alegeri (in forma scurtata, din pacate numai in germana) al AfD-ului de unde m-am informat eu. https://www.afd.de/wp-content/uploads/sites/111/2017/08/AfD_kurzprogramm_a4-quer_210717.pdf Si inca ceva imp.: in timpul alegerulor, grupuri de socialisti au numit AfD-ul "partid natzionalist (de extrema derapta). AfD-ul le-a intentat proces de interzicere interpretarii programului lor ca extremist de dreapta si au castigat procesul. Decizia instantei:" AfD nu este partid natzionalist "(n.b. ca NPD-ul de ex.) Instanta nu a interzis si libertatea fiecaruia de a aprecia AfD-ul ca extrema dreapta sau ba.

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (10)

Modifică Setările