Europa

articolul anterior articolul urmator

România, în faţa ultimei evaluări pentru admiterea în Schengen

0
6 Dec 2010 16:09:24
Autor: Bianca Toma
Vama Oancea
Vama Oancea

Graniţele şi poliţia României sunt în faţa celor mai importante verificări tehnice înaintea examenului Schengen, după ce luna trecută a trecut prin verificarea graniţelor aeriene. 

Experţi europeni au programat la începutul acestei săptămâni ultima verificare tehnică, lecţia pe care autorităţile de la Bucureşti se laudă că o ştiu foarte bine.  Sistemul de Informaţii Schengen – o componentă tehnică esenţială pentru ca Europa să decidă că nu mai avem nevoie de control la graniţe – va fi supus evaluării în aceste zile. 

Potrivit procedurilor, această vizită se va finaliza cu un raport care se va adăuga aspectelor verificate până acum. 

Executivul de la Bucureşti a stabilit ca termen pentru aderarea României la spaţiul Schengen data de 27 martie 2011. Autorităţile şi instituţiile româneşti au fost suspuse unui proces de evaluare care a însemnat declaraţii de pregătire,  completarea chestionarului Schengen şi vizite de evaluare din partea experţilor europeni. Pe parcursul lui 2009-2010, aceste evaluări au presupus verificări în domeniile: cooperare poliţienească, protecţia datelor personale, frontiere maritime, aeriene, terestre.

Toate evaluările şi măsurile de după recomandări au fost transmise Grupului de Evaluare Schengen de la Bruxelles. Consiliul este însă cel care ia decizia admiterii sau nu a României la spaţiul Schengen după consultarea Parlamentului European.

Citeşte mâine, în Adevărul, care sunt şansele României să fie acceptată în spaţiul Schengen în primăvara acestui an

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările