articolul anterior articolul urmator

România şi mitologia Vişegrad. Radiografia unui război cultural pierdut

27
12 Feb 2018 11:58:07
LARICS
Grupul de la Vişegrad FOTO 123RF
Grupul de la Vişegrad FOTO 123RF

27 Comentarii

Lucifer
12.02.2018, 12:48:18

Mi se pare că articolul este puţin cam incomplet. Autorul tratează bine situaţia de la începutul anilor '90, dar nu analizează urmările. Voi încerca să fac asta. "Grupul de la Vişegrad" a fost o soluţie de întrajutorare politică( deci de putere) pentru a accede rapid şi prioritar în "

-1 (5 voturi)
Lucifer
12.02.2018, 13:01:42

în "Europa LOR"( a vesticilor). Deci nu a fost o alianţă a "slavilor de Nord"( Hungaria nici nu era slavonă...) sau a unor popoare "mai europene ca altele"(nici cultural nici politic; Polonia nu a fost niciodată în Mittel Europa....), a fost o colaborare pentru a fi agreaţi şi ajutaţi rapid de Occident. Ceea ce s-a şi înbtâmplat, "grupul Vişegrad" a fost ajutat copios de Vest. România a pierdut startul din vina ei, regimul Iliescu a menţinut România într-o zonă gri, total dezastruoasă. Dar să vedem ce se întâmplă azi. Grupul Vişegrad s-a răsculat împotriva Europei( dar după ce s-a văzut cu "sacii în căruţă"). De ce? Fiindcă şi-au terminat dezvoltarea economică şi socială şi au ajuns la un nivel de viaţă ridicat. Acum statele din grupul Vişegrad vor altceva, să se elibereze de chingile Europei de Vest şi, în mod agresiv, să instituie o mică/ mare putere politică şi economică în Centrul Europei( inclusiv cu suratele balcanice Croaţia, Sloveni chiar Serbia). Singurul stat care le poate oferi rezistenţă la politica lor agresivă este România, care poate şi ea face o structură politică mai tare ca a lor( mai ales că Polonia nu este foarte sigură, dar nici Cehia). Deci este o luptă de putere în zona de Est a Europei, respectiv cine devine o putere regională. Culmea este că România ar avea cele mai mari şanse, dar are o politică internă şi externă catastrofală.

0 (12 voturi)
Voluntat Solis
12.02.2018, 15:50:45

Romania nu a fost niciodata o putere regionala, deci probabilitatea sa fie asa ceva in viitor, este extrem de scazuta. Romania, fiind o tara ortodoxa, are un singur rol, atribuit ei de puterile occidentala: tara tampon intre Russia/Turcia si Vest. Daca maine, 99% dintre romani se convertesc la protestantism sau catolicism, izolarea Romaniei si propaganda negativa in presa occidentala va inceta. Si ca prin minune, accesul la fonduri UE va fi mult usurat (ca in Polonia de exemplu), accesul la credite, investii, etc.. Pana cand nu veti intelege cum privesc occidentalii lumea Ortodoxa, nu veti avansa ca tara. Lepadati-va de credinta stramasilor, pentru un trai material mai bun, si ca sa scapati de complexul de inferioritate care va roade (comparativ cu lumea occidentala). Eu niciodata nu voi face asta. Prefer sa mor de foame, sa fiu facut 'roman tzigan' sau orice alt stereotip despre romani, de catre occidentali, decat sa ma lepad de Ortodoxie. Dusmanul lumii occidentale, nu este lumea Islamica. Sau cea asiatica. Ortodoxia intotdeauna va fi considerata dusmanul lumii occidentale (care prin definitie este catolico-protestanta). Si vor face tot ce le sta in putinta pe termen lung, ca lumea ortodoxa sa fie subdezvoltata, exploatata, si de ce nu distrusa! Ca un exemlu, Romania in anii 80 a trecut prin greutati uriase pentru a plati datoria externa. Si a platit datoris. Logic, ar fi fost ca asa o tara, care isi plateste datoriile, la timp sau mai devreme sa fie de incredere, si respectata. Si totusi, nu este asa. In schimb, Cehia, Polonia, Ungaria, Slovenia, su avut datorii iertate. A fost Iliescu un *****? A fost. Dar regimul sau, a salvat tara de la o yugoslavizare (balcanizare). E prea simplist sa dai vina pe regimul Iliescu.

-6 (12 voturi)
pathfinder
12.02.2018, 13:36:35

Un articol de tot plusul. Deci +!

-2 (4 voturi)
Mondialu
12.02.2018, 13:59:38

Nu avea loc, astazi ar avea loc, dar nu a avut/are mintile necesare sau curajul pentru ca nu stam bine pe cele doua picioare ca si vecinii nostrii. Amenintarile astazi sunt total altele si anume identitatea oamenilor. Cred ca aceste vremuri dau mult vant in pupa ideilor Visegrad. Se bucura de multa admiratie pe internet si in preasa ne-mainstream. Oamenii cauta idei/concepte de care sa se prinda pentru a nu fii luati de vant.

0 (4 voturi)