Europa

articolul anterior articolul urmator

România, printre ţările UE cu riscuri crescute de mortalitate din cauza COVID-19

8
24 Sep 2020 18:08:14
Autor: Ion Gaidau
FOTO Mediafax
FOTO Mediafax

Şapte state membre UE, şi anume Bulgaria, Cehia, Croaţia, Malta, România, Spania şi Ungaria, înregistrează o evoluţie a epidemiei de COVID-19 care provoacă o „mare îngrijorare” şi riscuri crescute de mortalitate, avertizează Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), potrivit AFP.

Conform ultimului raport de evaluare a riscurilor întocmit de ECDC, acest grup de şapte ţări au „un procent mai ridicat de cazuri grave sau de spitalizări”, cu o creştere a mortalităţii „deja observată” sau „care ar putea surveni curând”, relatează AFP, preluat de Agerpres în pagina electronică.

Îngrijorarea faţă de evoluţia epidemiei în aceste ţări este generată în special de numărul mare de îmbolnăviri în rândul vârstnicilor, în timp ce alte alte state europene înregistrează o creştere a cazurilor în rândul tinerilor, care au mai puţine riscuri de a suferi complicaţii, notează AFP.

Pe de altă parte, Cipru, Grecia, Finlanda, Germania, Italia, Lituania, Polonia şi Norvegia (stat care nu face parte din UE) sunt considerate a fi într-o situaţie epidemiologică stabilă, cu risc „redus” pentru populaţia generală şi „moderat” pentru categoriile de risc.

Potrivit directoarei ECDC, Andrea Ammon, „o mare parte a contaminărilor actuale este cauzată de reuniunile private, de mari mese în familie sau tot felul de întâlniri cu prieteni sau apropiaţi”. Această evoluţie nefavorabilă a epidemiei poate fi atribuită parţial şi creşterii numărului infectărilor în rândul tinerilor, întrucât unii dintre ei nu respectă măsurile de prevenţie pentru că se consideră „invulnerabili” şi „nu sunt preocupaţi că ar putea transmite virusul”, a mai remarcat Andrea Ammon.

Joi, Comisia Europeană le-a cerut statelor membre ale UE să reacţioneze în faţa creşterii generalizate a noilor cazuri de COVID-19 pentru a putea evita astfel o situaţie similară celei trăite în primăvară, când epidemia s-a extins masiv şi a determinat impunerea unor restricţii dure, relevă Agerpres.

„Ne aflăm într-un moment decisiv. Ar putea fi ultima noastră oportunitate de a evita să se repete ce a fost în primăvară”, a avertizat într-o conferinţă de presă comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides.

„Toate statele membre trebuie să fie pregătite pentru implementarea imediată a unor măsuri de control şi la momentul adecvat la primul semnal al unor posibile noi focare. Dorim să evităm o repetare a ceea ce am văzut în primăvară şi izolări generalizate”, a insistat ea, citată de agenţia de presă EFE, potrivit Agerpres.

Stella Kyriakides a semnalat că „în unele state membre situaţia este acum mai rea ca în martie”, iar cauza acestei evoluţii este faptul că „măsurile necesare nu au fost decretate, aplicate sau respectate corect”.

În acest context, Comisia Europeană a recomandat menţinerea carantinei de 14 zile în cazul persoanelor care sunt contacţi ai unui caz pozitiv de SARS-CoV-2, după ce câteva ţări au redus această perioadă la zece sau chiar şapte zile.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

8 Comentarii

Tomescu Tom
24.09.2020, 18:29:17

Eram oricum fruntași la numărul de decese datorate " comorbidităților " ... Acum dacă a apărut Covid-ul .. un fel de " stăpânul inelelor " .. ăla care le stăpânește pe toate .. e normal să fim în top .. la decese datorate .. Covid-ului .. De bolile cardiovasculare , nu se mai pomenește decât la completarea certificatul de deces ... De cancer , de diabet ... de ..etc ..etc ..etc ... Alea's fleacuri .. ca un fel de condimente adăugate meniul principal , pentru diversitate ..

+1 (1 vot)
Hoban Razvan
24.09.2020, 19:40:38

@ Tomescu Tom Stai, frate, sa vezi cum o sa isi faca sepukku baietii cand o sa afle cat de prost am numarat noi mortii din pandemie! Ceva imi spune ca masluim cifrele si aici ... ba nu-i deloc exclus sa nici nu mai fie nevoie sa le masluim pentru ca oricum nu suntem in stare sa numaram corect! Romania, tara care nu stie cati tigani are in tara si nici cat romani au mai ramas ca sa stinga lumina ... si-mi spune mie cineva ca stim cati au murit de COVID-19?!

+1 (3 voturi)
Index 4.2.2
24.09.2020, 19:39:00

Oricum Romania sta mai ghini decat Amerikkia( cu tot cu sistemul ei medical nemaivazut ) Guzganului Rozaliu, la morti de COVID19!

+3 (7 voturi)
Toma Caragiu
24.09.2020, 20:01:38

Stai linistit ca intre sistemul medical din Romania si cel din SUA exista vreo 100 de ani de diferenta si competente medicale.

+4 (4 voturi)
Pontus Euxinus
24.09.2020, 21:27:19

Azi nu se mai moare de cancer, atacuri cerebrale, ciroze, astazi se moare numai de covid ! :))))))))))) mare escrocherie au pus la punct criminalii planetei

-7 (7 voturi)

Vezi toate comentariile (8)

Modifică Setările