Romania, la raport

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La exact sase luni de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, Comisia Europeana prezinta, astazi, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, raportul de monitorizare a

La exact sase luni de la semnarea Tratatului de aderare a Romaniei la UE, Comisia Europeana prezinta, astazi, in plenul Parlamentului European reunit la Strasbourg, raportul de monitorizare a procesului de integrare europeana a tarii noastre. Documentul reprezinta viziunea executivului comunitar asupra capacitatii Romaniei de a deveni membra a Uniunii Europene si clarifica in ce masura tara noastra a progresat in indeplinirea conditiilor de aderare, fiind asteptat cu mare interes nu numai la Bucuresti, dar si in alte capitale europene, cum este Parisul, care au asteptat raportul pentru a deschide procedurile de ratificare a Tratatului de aderare.
Coruptia la nivel inalt, o problema nerezolvata
Proiectul de raport care va fi adoptat astazi subliniaza ca lupta impotriva coruptiei trebuie sa fie o prioritate absoluta pentru Romania si constata astfel ca acesta este capitolul la care tara noastra sta cel mai rau. Textul remarca faptul ca "eforturile trebuie concentrate pe aplicarea legislatiei anticoruptie si pe masuri de prevenire, pe lupta impotriva coruptiei la nivel inalt si in institutiile care trebuie sa aplice legea". Romania si-a aliniat legislatia cu cea a Uniunii Europene in mare masura, dar este nevoie de o intarire a capacitatii administrative pentru aplicarea ei, constata documentul. Coruptia va fi si pentru Bulgaria, al carei raport de tara este prezentat tot astazi, marea problema nerezolvata si este aspru criticata ca nu a facut aproape nici un progres in combaterea coruptiei larg raspandite si a crimei organizate.
Scrisoarea de avertizare ramane de actualitate
Nota raportului este in general mai buna decat a celor din anii trecuti, dar reiese ca Romania si Bulgaria nu au reusit sa rezolve problemele semnalate in scrisorile de avertizare adresate celor doua tari in iunie de Comisia Europeana si in care Bucurestiul era atentionat ca a ramas in urma in sapte domenii, iar Bulgaria in cinci. Chiar daca sunt remarcate progrese, domeniile in care s-au inregistrat aspecte negative au ramas. Desi are mai putine puncte deficitare, Bulgaria se asteapta la critici puternice pentru incetineala reformelor si pentru ca a pierdut tempoul pe calea integrarii, dupa ce a fost cotata multa vreme mai bine decat Romania.
Aderarea este posibila in 2007
Desi nu face recomandari privind data aderarii, vestea buna pe care o da raportul este ca 1 ianuarie 2007 ramane data posibila pentru primirea noastra in UE si ca este de asteptat ca Romania sa poata indeplini conditiile de aderare la data planificata, daca se fac eforturi serioase pentru accelerarea reformelor administrative si economice. Asa cum era de asteptat, raportul mentine presiuni puternice in acest sens si lasa in seama raportului din aprilie anul viitor eventuale recomandari pentru activarea clauzei de salvgardare si amanarea aderarii cu un an, asa cum prevede Tratatul de aderare pentru cazul in care vor exista intarzieri insurmontabile in procesul integrarii. In prezent nu exista presiuni sau un curent de opinie pentru amanarea aderarii, dar comisarul pentru extindere, Olli Rehn, a avertizat ca executivul european nu va ezita sa recomande activarea clauzei de salvgardare daca va fi cazul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite