România la raportul Schengen: Sistemul de informaţii este la standardele UE (surse)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
România trebuie să-şi securizeze toate frontierele, de vreme ce acestea vor deveni graniţa externă a spaţiului Schengen Foto: G. Florin
România trebuie să-şi securizeze toate frontierele, de vreme ce acestea vor deveni graniţa externă a spaţiului Schengen Foto: G. Florin

Raportul pe evaluarea tehnică a României în dosarul cu care şi-a pregătit aderarea la spaţiul Schengen arată că, în privinţa sistemului informatic (SIS) sunt îndeplinite condiţiile stabilite prin angajamentele asumate cu UE, au declarat, în această dimineaţă, pentru Adevărul Europa, surse din cadrul grupului de experţi care se întruneşte astăzi, la Bruxelles, la Consiliul European.

Grupul de experţi Schengen (SCH-EVAL) discută evaluările tehnice din dosarele României şi Bulgariei. Un alt aspect din raportul pentru România consemnează faptul că în infrastructura de informaţii, Poliţia română şi autorităţile de supraveghere folosesc echipamente „de ultimă generaţie".

Potrivit aceloraşi surse, raportul tehnic al României pe Sistemul de Informaţii Schengen ar avea concluzii mai bune decât cel al Bulgariei.

Raportul Schengen pentru România va fi prezentat de un expert din Ungaria. Reprezentanţii aceleiaşi ţări au fost la ultimele verificări din 6-7 decembrie când, prin vizite neanunţate, mai multe posturi de poliţie sau poliţie de frontieră au fost evaluate.

Autorităţile de la Budapesta, care deţin preşedinţia rotativă a Uniunii Europene începând cu 1 ianuarie 2011, au declarat că este o prioritate ca, pe durata mandatului lor de şase luni, România şi Bulgaria să fie acceptate în spaţiul Schengen.

BULGARIA la Raportul Schengen

Cât vor cântări în decizia finală problemele Sofiei?

Bulgaria va avea de explicat astăzi în grupul de experţi Schengen evaluarea pentru graniţele terestre şi pe cea pentru Sistemul de Informaţii Schengen.

Problemele legate de securizarea  graniţei Bulgariei cu Turcia pot deveni cel mai sensibil punct al evaluării întregului dosar de aderare pentru cele două ţări. Potrivit surselor citate, frontierei din sud estul Bulgariei îi lipsesc punctele fixe de supraveghere, are personal şi echipamente insuficiente pentru supraveghere.  

Ambele rapoarte ar putea fi adoptate până la sfârşitul lui ianuarie. O altă discuţie, după evaluarea grupului de experţi de astăzi, va mai avea loc la Consiliul informal JAI de la Budapesta de săptămâna viitoare. Alte două momente importante sunt votul în Parlamentul European - vor consultativ dar cu mare greutate politică şi decizia finală, cea mai vehiculată dată fiind cea a Consiliului JAI de la Bruxelles de la sfârşitul lunii februarie.

 

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite