România trebuie să gestioneze impasul Brexit. Ce soluţii există

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Parlamentarii britanici aduc Regatul Unit şi Uniunea Europeană în pragul exasperării: marţi, deputaţii au votat împotriva ultimei versiuni a acordului Brexit,  miercuri au respins varianta unei ieşiri fără acord, iar joi vor vota din nou, de această dată o propunere de amânare „limitată” a Brexitului. Negociatorul şef al UE va discuta, astăzi, posibile soluţii la impasul Brexit ,cu România care deţine preşedinţia rotativă a Uniunii.

Negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier, vine joi în România, el urmând să aibă întrevederi cu preşedintele Klaus Iohannis şi cu premierul Viorica Dăncilă.

 Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, preşedintele Klaus Iohannis îl va primi la ora 15.00 pe negociatorul-şef al Comisiei Europene pentru Brexit, Michel Barnier.

De asemenea, Barnier va avea o întrevedere, începând cu ora 16.00, cu premierul Viorica Dăncilă.

Vizita lui Michel Barnier în România are loc după ce, marţi seara, Camera Comunelor a respins Acordul privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, negociat de Guvernul Theresa May cu Bruxellesul.

Negociatorul procesului de Brexit din partea Uniunii Europene, Michel Barnier, spune că vremea negocierilor a luat sfârşit. Bruxellesul va întreba imediat ,,de ce” dacă Londra va cere extinderea termenului impus pentru părăsirea UE, a precizat acesta.

Declaraţiile făcute de Barnier arată că încercările Marii Britanii de a prelungi Articolul 50 nu vor decurge atât de uşor cum şi-au imaginat anumiţi parlamentari.

    

Barnier este de părere că orice cerere de prelungire a Articolului 50 ar fi ,,o prelungire tactică, politică”.

,,În acest caz, ştiu că răspunsurile şi reacţiile din partea UE, a liderilor UE şi a Parlamentului UE vor fi: pentru ce? De ce aveţi nevoie de prelungire? Pentru organizarea unui nou referendum, a unor noi alegeri sau pentru ce? Nu pot răspunde acestor întrebări în locul guvernului Marii Britanii.”

Comisia Europeană a transmis că nu este suficient faptul că Parlamentul britanic a votat împotriva unui Brexit fără acord, subliniind că pentru a preveni o astfel de opţiune este nevoie ca Marea Britanie chiar să aprobe un acord privind retragerea din UE, potrivit postului Sky News.

 "Am luat notă de voturile din Camera Comunelor din această seară", a declarat o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, după Camera Comunelor a aprobat miercuri seară, în formă definitivă, proiectul care exclude posibilitatea retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană fără niciun acord Brexit, cu amendamentul "în orice circumstanţe".

"Sunt doar două căi de ieşire din UE: cu sau fără un acord. UE este pregătită pentru ambele. Pentru ca un Brexit fără acord să iasă din discuţie nu este suficient să votaţi împotriva lipsei unui acord - trebuie să aprobaţi un acord. Am ajuns la un acord cu prim-ministrul şi UE este pregătită să-l semneze", a adăugat reprezentanta instituţiei europene.

Guvernul Marii Britanii va depune, joi, o moţiune în Parlamentul britanic ce prevede organizarea unui nou vot pe tema acordului de Brexit până cel târziu pe data de 20 martie, a anunţat John Bercow, preşedintele Camerei Comunelor, relatează cotidianul The Guardian.

 Potrivit textului moţiunii citite de Bercow, în cazul în care un acord este adoptat până la data respectivă, atunci Guvernul de la Londra va încerca să obţină amânarea ieşirii din Uniunea Europeană până pe 30 iunie.

   Parlamentarii vor fi întrebaţi dacă vor să amâne Brexitul până pe 30 iunie pentru a permite adoptarea legislaţiei necesare. Dar asta numai dacă până pe 20 martie, aprobă totuşi acordul negociat de premierul Theresa May cu Uniunea Europeană. Acordul a fost negociat în noiembrie anul trecut şi respins de două ori, cu o marjă extrem de mare, de Camera Comunelor de la Londra.

Dacă însă Parlamentul respinge din nou acordul de ieşire din UE, avertiza miercuri premierul May, atunci amânarea ar putea fi de multe luni. Eventual până se negociază un nou acord. Ceea ce ar putea implica şi posibila organizare de alegeri parlamentare europene într-o ţară în prag de a părăsi Uniunea Europeană.

Mai mulţi lideri europeni sugerează deja că nici nu se pune problema ca summitul din 21 martie de la Bruxelles să fie monopolizat pentru o altă renegociere a Brexitului. „Este greu să dai o mână de ajutor unor oameni care îşi ţin ambele mâini în buzunare”, s-a enervat premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, citat de La Libre Belgique.

 Liberalul Guy Verhofstadt, însărcinatul cu problemele Brexitului din partea Parlamentului European, declara şi el că se opune unei amânări, atâta timp cât Parlamentul de la Londra nu se decide şi „pentru ceva”.

Uniunea Europeană s-a declarat mereu deschisă la ideea de a amâna Brexitul, dar numai dacă Marea Britanie vine cu o propunere constructivă şi explică în termeni foarte clari la ce va folosi această amânare. Nici la Bruxelles nu se doreşte o amânare peste luna mai, pentru că este greu de imaginat cum s-ar putea organiza alegeri parlamentare (programate pentru 23-26 mai) într-o ţară care se pregăteşte să părăsească UE. O amânare de lungă durată aduce cu sine şi alte complicaţii: miniştrii britanici care vor participa la luarea unor decizii la care ţara lor nu participă; sau opusul: decizii luate de Bruxelles şi pe care guvernul britanic ar putea fi obligat să le implementeze, deşi ţara este pe punctul de părăsi UE. Nici unul din aceste scenarii nu este legiferat sau reglementat în vreun fel.

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, a anunţat că le va cere statelor membre ale UE să ia în considerare o amânare extinsă a ieşirii Londrei din blocul comunitar, „dacă Marea Britanie consideră necesar“, cu o săptămână înainte ca liderii europeni să discute acest subiect în cadrul unei reuniuni la Bruxelles, relatează DPA.

"În consultările mele înainte de summitul UE, voi face apel la UE27 să fie deschisă la o prelungire extinsă dacă Marea Britanie consideră necesar să îşi regândească strategia privind Brexit-ul şi să obţină consens asupra acesteia", a scris Tusk pe Twitter.

Liderii din UE ar urma să ia o decizie privind orice solicitare de prelungire a Brexit-ului din partea Marii Britanii la summitul lor de la 21-22 martie, dacă va fi înaintată o astfel de cerere după votul de joi din Camera Comunelor.

 Partizanii Brexitului sunt la rândul lor nemulţumiţi, ei temându-se că vor rămâne pe termen nelimitat „prinşi în capcană” într-o uniune cu Bruxelles-ul.

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite