Românii, atraşi de climă şi de slujbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deşi salariul mediu din Spania nu este printre cele mai mari din ţările UE, mulţi compatrioţi s-au stabilit în Peninsula Iberică. Una dintre explicaţiile pentru exodul masiv al compatrioţilor către Spania este atitudinea ibericilor faţă de străini. Autorităţile au pregătit din timp programe de integrare pentru aceştia.

La sfârşitul anilor '90, Spania, pe atunci una dintre cele mai sărace ţări membre ale UE, se confrunta cu o mare problemă. Trebuia să-şi dezvolte urgent infrastructura.

Pentru aceasta, guvernul de la Madrid avea nevoie de muncitori, iar piaţa muncii avea un deficit de 900.000 de angajaţi. În acelaşi timp, potrivit unui studiu realizat la începutul anilor 2000, un salariat spaniol câştiga doar 58% din retribuţia unui german.

Experienţe pozitive ale primilor emigranţi

Odată cu atragerea muncitorilor din străinătate, spaniolii au investit masiv şi în programe de integrare a emigranţilor. Iar rezultatele se văd astăzi.

Potrivit unui studiu recent, publicat de revista „Forbes", Spania se situează pe locul nouă în lume în topul celor mai prietenoase ţări faţă de străini şi pe primul loc din UE. În prezent, majoritatea românilor care trăiesc în Spania spun că au ales să emigreze în Peninsula Iberică pentru că acolo locuiau prietenii sau rudele lor şi cunoşteau deja experienţa integrării acestora.

„Aici, oamenii te susţin"

Din mai multe studii realizate de către asociaţiile de români şi de autorităţile locale, rezultă că numărul conaţionalilor din Spania a crescut foarte mult datorită experienţei pozitive avute de primii emigranţi români veniţi aici. Puţini sunt cei care au venit în Spania singuri, fără să aibă prieteni aici. Alin Radu (23 de ani), originar din Constanţa, a venit la Castellon în urmă cu nouă ani, la părinţii săi.

„Mulţi dintre cei care trăim în Spania am venit la rude, care ne-au povestit cum se descurcă aici. Eu am plecat din ţară după ce am terminat liceul. Părinţii mei au venit în Castellon pentru că o soră de-a lui tata lucra deja aici", povesteşte Alin.

Au ales Spania în locul Italiei

image

Mihai Cernat a venit în Spania, împreună cu familia sa

Spania este ţara în care mulţi dintre conaţionalii noştri s-au putut realiza din punct de vedere financiar, acesta fiind şi principalul scop pentru care au venit aici. „Pe lângă toate oportunităţile pe care le oferea Spania din punct de vedere financiar şi profesional, este şi o ţară frumoasă", spune Mihai Cernat (52 de ani), originar din Fieni. „Acum Spania este casa mea. Aici oamenii nu te privesc cu invidie, cu ură, ci chiar te susţin pentru a-ţi îndeplini visurile", adaugă Mihai.

Viorica Cărăuleanu (52 de ani), originară din Târgovişte, a venit în Spania în urmă cu opt ani, împreună cu fiica sa, Laura (25 de ani), deşi de acasă plecaseră spre Italia.

„Iniţial, ne gândisem să plecăm în Italia. Dar ne-am răzgândit chiar pe drum. În autocar, în Germania, am zis că e mai bine să venim în Spania, pentru că aveam mai multe cunoştinţe şi prieteni aici, care ne povestiseră că s-au descurcat destul de uşor. Ştiam că în Italia se plătea mai bine, dar, în schimb, mi se promisese un serviciu în Spania, ca menajeră. Prietenii îmi spuseseră că se găseşte uşor de muncă pentru o femeie", îşi aminteşte Viorica.

Căldură şi atmosferă relaxantă

Un alt motiv pentru care conaţionalii noştri sunt atraşi de Spania este clima mediteraneană şi stilul de viaţă al spaniolilor cu a lor celebră siestă de la mijlocul zilei. Comunităţile de la malul Mediteranei - Catalunya, Valencia, Murcia, Andaluzia şi Insulele Canare - găzduiesc aproape jumătate din totalul românilor din Spania.

Cititţi şi:

Cum se descurcă o familie de şomeri români în Spania?

Cele mai bine plătite slujbe, pentru care nu se cer studii superioare

Ar trebui să aibă cei 800.000 de români din Spania o sărbătoare a lor ?

Salarii cuprinse între 600 şi 1.000 de euro pentru străinii din Madrid

Europa



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite